Au fost odată ca-n poveşti . . . murăturile. De peste aproape 4000 de ani, femeile obişnuiesc să pună legume şi zarzavaturi la conservat. Un obicei stravechi ce aduce pe masa adevărate comori pentru sănătate, dar şi pentru frumuseţe
Pe lângă întărirea sistemului imunitar şi stimularea detoxifierii, murăturile ne aduc şi un alt avantaj: frumuseţe din cap până în picioare. Consumul acestor alimente ajută la menţinerea tinereţii şi încetineşte procesul natural de îmbătrânire. Prin compoziţia lor bogată în vitamine şi minerale, ele întârzie apariţia ridurilor. Tenul va fi mai ferm, părul, mai stralucitor, iar unghiile, mai puternice. Cu o densitate calorică foarte mică, cuprinsă între 20-25 Kcal la 100 de grame, sunt excelente pentru menţinerea unei siluete suple.
Profu' Menci ne atrage atenţia că legumele şi zarzavaturile sterilizate în oţet nu sunt murături, sunt conserve. Pentru a profita de efectele benefice enumerate, acestea trebuie obţinute doar prin fermentare acidolactica naturală, adică saramură din sare autohtonă sau sare marină.
Varza murată nu trebuie să lipseasca din dieta alimentară din timpul iernii. Cu atât mai mult de pe masa festivă de sărbători.
Ea ajută în infecţiile respiratorii datorită conţinutului mare de vitamina C naturală, mai bogat decât în cazul portocalelor. Cu un puternic efect antioxidant, potentat de vitaminele A, E, de zinc, magneziu, potasiu şi calciu, ea întăreşte sistemul imunitar şi rezistenţa la viroze.Conţinutul important de minerale şi fibre alimentare din varza murată, îmbunătăţeşte digestia grăsimilor şi proteinelor. Este indicată la mesele la care se servesc mâncăruri grele, ca cele de sărbători.