Antena Căutare

O singură noapte dormită prost echivalează cu șase luni de regim alimentar prea gras !

Efectele unei nopți dormite prost sunt mult mai grele decât s-ar putea imagina - este concluzia unui nou studiu publicat la începutul lunii noiembrie, în cadrul săptămânii obezității, potrivit Agerpres.ro.

Insomnia sau dormitul prost, efecte grave asupra sănătății

Efectele unei nopți dormite prost sunt mult mai grele decât s-ar putea imagina - este concluzia unui nou studiu publicat la începutul lunii noiembrie, în cadrul săptămânii obezității, potrivit Agerpres.ro.

Cercetările, desfășurate de centrul medical Cedars-Sinai din Los Angeles, au vizat felul în care privarea de somn și regimurile alimentare prea grase pot afecta, în același fel, sensibilitatea la insulină și, prin urmare, induce obezitatea (sensibilitatea la insulină, hormon esențial în reglarea funcției țesutului adipos, este puternic legată de greutatea în exces).

Cercetările efectuate la Cedars-Sinai arată efectiv că privarea de un somn bun o singură noapte are asupra sensibilității la insulină același efect negativ ca șase luni de regim foarte gras: "Când corpul devine mai puțin sensibil la insulină (cu alte cuvinte, rezistent la insulină), este nevoit să producă mai multă pentru a menține glicemia la un nivel stabil. Acest lucru poate duce eventual la un diabet de tip 2, boală care împiedică insulina din corp să răspundă corect — există prea mult zahăr în sânge. Diabetul se asociază cu o serie de complicații serioase, printre care boli cardiace.

Ce spune despre tine modul în care dormi? Cinci poziţii de somn şi tipurile de personalitate asociate! Tu unde te încadrezi?

Articolul continuă după reclamă

Privarea de somn are efecte grave asupra sănătății

Oamenii obezi riscă mai mult să dezvolte o rezistență la insulină și, prin urmare, să facă diabet", arată cercetătorii.

"Studiul nostru sugerează că o noapte de privare totală de somn poate fi la fel de dăunătoare pentru sensibilitatea la insulină ca șase luni de regim alimentar foarte bogat în substanțe grase. Cercetarea demonstrează importanța unui somn bun pentru menținerea nivelurilor de glicemie și reducerea riscurilor de boli metabolice, cum ar fi obezitatea și diabetul", precizează unul dintre medicii implicați în studiul desfășurat pe câini, doctorul Broussard.

Fundația Națională pentru Somn, asociație americană, a apelat la șase experți în somn și alți 12 experți medicali pentru a stabili numărul necesar de ore de somn pentru fiecare vârstă. Recomandările acestora au fost de 14-17 ore de somn pentru nou-născuți (0-3 luni), 12-15 pentru bebelușii între 4 și 11 luni, 11-14 ore pentru copiii foarte mici, între 1 și 2 ani, 10-13 ore pentru preșcolari (3-5 ani), 9-11 ore pentru școlari (6-13 ani), 8-10 ore pentru adolescenți (14-17 ani), 7-9 ore pentru tinerii adulți (18-25 de ani), tot 7-9 ore pentru adulți (24-64 de ani) și 7-8 ore pentru vârstnici (peste 65 de ani).

Sursa: Agerpres

Tu ştiai? Alimentele pe care nu e bine să le consumi dacă ai grupa sanguină 0... Ce se întâmplă în corpul tău dacă mergi la serviciu cu metroul sau cu autobuzul! Efectele te vor lăsa fără cuvinte!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x