Antena Căutare

(P) 4 cauze mai puțin cunoscute ale infertilității masculine

Multe cupluri se confruntă cu problema infertilității. Cauza poate fi femeia, bărbatul sau ambii parteneri în același timp.

Descoperă care sunt principalele cauze ale infertilității la bărbați | Freepik

În unele cazuri, infertilitatea nu poate fi explicată. În majoritatea cazurilor, infertilitatea feminină este o consecință a unor factori ca vârsta matură, de peste 35 de ani, trompele uterine afectate de leziuni, endometrioza, fibroame uterine, boli cu transmitere sexuală sau cronice, ca diabetul, cancerul, maladii tiroidiene, astm ori depresie.

În ceea ce privește cauzele cunoscute ale infertilității masculine, printre acestea se pot număra problemele de erecție și diverse modificări în producția de spermatozoizi, care sunt fie de o calitate slabă, fie într-o cantitate redusă, anomalii ale meatului urinar sau diverse patologii ale prostatei. Există, însă, și unele cauze care pot afecta fertilitatea masculină și care sunt mai puțin cunoscute, de exemplu, problemele dentare. Iată mai jos patru dintre acestea.

Sănătatea dentară și fertilitatea

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, infertilitatea se traduce prin teste de sarcina negative pe o perioadă de doi ani în care un cuplu aflat la vârsta fertilă are contacte sexuale regulate neprotejate. Potrivit unor studii, o bună igienă orală poate crește fertilitatea atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Mai precis, sănătatea dentară poate influența timpul necesar unei femei pentru a concepe, în timp ce bolile gingiilor, de exemplu, boala parodontală, și cariile dentare au fost asociate cu o calitate slabă a spermei. Deși mecanismele nu sunt complet clare pentru cercetători, dovezile arată că numărul scăzut de spermatozoizi, motilitatea slabă, morfologia anormală și probabilitatea de infecție bacteriană în lichidul seminal sunt asociate, printre altele, cu probleme de sănătate orală.

Articolul continuă după reclamă

Pe de altă parte, unele studii au arătat că cei care suferă de disfuncții erectile prezintă o probabilitate mai mare de a fi diagnosticați cu boli ale gingiilor, precum gingivite și parodontoză. În concluzie, o bună igienă dentară și tratarea cariilor și a infecțiilor pot duce la o îmbunătățire a calității spermei.

Temperatura exterioară

Persoanele care lucrează în medii foarte calde, fac băi fierbinți prelungite sau stau mult la saună ori hammam suferă de o reducere a calității și cantității de spermatozoizi. Explicația este aceea că spermatogeneza are loc la o temperatură medie cuprinsă între 32 și 35 de grade Celsius. Purtarea de lenjerie comodă din bumbac, de tipul boxerilor, poate ajuta la ameliorarea calității și concentrației spermatozoizilor, spre deosebire de cea strâmtă, care contribuie la ridicarea temperaturii exterioare.

Stresul

Tulburările sexuale pot avea origine anatomică sau psihologică. Stilul de viață marcat de stres, surmenaj, depresie, fumat poate favoriza apariția disfuncției erectile. Dar aceasta poate avea drept cauze și diverse tulburări ca diabetul, cele vasculare, care duc la obstrucție arterială, neurologice sau hormonale. Așa cum anumite medicamente și suplimente alimentare pot contribui la îmbunătățirea libidoului, precum aceste capsule potenta, alte tratamente medicamentoase, precum antidepresivele și cele recomandate pentru tulburări psihiatrice, dar și cele contra hipertensiunii arteriale, îl pot influența în mod negativ.

De asemenea, daunele provocate de tutun sunt bine cunoscute, deci nu ar trebui să fie o surpriză faptul că afectează și calitatea spermei. Mai multe studii au arătat că fumatul reduce numărul de spermatozoizi, motilitatea și morfologia acestora, din cauza stresului oxidativ crescut.

Alimentația

Nu poate fi o surpriză că o dietă echilibrată poate oferi combustibilul necesar pentru a produce spermatozoizi sănătoși. Mai multe studii au arătat că bărbații care consumă multe fructe și legume, alimente bogate în fibre și pește, dar au limitat carnea roșie, alimentele procesate și zahărul, au o calitate mai bună a spermatozoizilor.

Pe de altă parte, consumul de alcool de orice fel modifică într-o oarecare măsură volumul și morfologia spermatozoizilor.

În concluzie, bărbații care doresc să devină părinți trebuie să aibă grijă la dietă, activitatea fizică și stilul de viață în general, toate acestea fiind factori care contribuie la o îmbunătățire a fertilității.

Sursa foto: Freepik

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x