Mărimea porțiilor de mâncare din ziua de azi reprezintă unul dintre principalii factori vinovați de faptul că la nivel mondial se înregistrează un număr record de persoane supraponderale și obeze, informează un nou studiu.
În cadrul cercetării realizate la "George Institute for Global Health" din Australia, oamenii de știință au comparat date colectate timp de peste 15 ani și au descoperit că mărimea porțiilor în cazul majorității alimentelor consumate frecvent și bogate în grăsimi a crescut în mod dramatic.
Aceste alimente ar trebui consumate cu precauție, potrivit șefului departamentului de politici în domeniul alimentației din cadrul institutului amintit, Bruce Neal. Acesta a declarat miercuri pentru sursa citată că echipa sa a descoperit o "creștere semnificativă" a dimensiunii porțiilor, iar mare parte din vină, în opinia sa, aparține industriei alimentare.
"S-a petrecut un fel de schimbare la nivel cultural în ultimii cinsprezece sau douăzeci de ani care ai fost luați în calcul în studiu. Spre exemplu, dimensiunea farfuriilor de la cină din ziua de azi, sunt mai mari decât oricând, acest lucru încurajându-i pe oameni să pună mai multă mâncare pe ele", a declarat Neal.
"În plus, porțiile sau dimensiunea de servire a alimentelor de la fast food-uri a crescut enorm", a mai spus el.
Dintre alimentele evaluate în cadrul acestui raport, prăjiturile și pizza s-au remarcat drept produsele alimentare care au suferit cea mai evidentă modificare a dimensiunii porțiilor, cu o creștere de 66% a numărului de kilojouli sau kilocalorii consumate, în medie, la o singură masă. Aceasta este, după părerea lui Neal, o manevră a industriei alimentare pentru creșterea profiturilor, precizează sursa citată.
"Creșterea porției oferite oamenilor este un mod eficient din punct de vedere al costurilor pentru marile companii în vederea creșterii cotei de piață", a adăugat Neal.
"Urmarea acestui lucru este, desigur, că oamenii mănâncă prea mult, se îngrașă, consumă prea multă sare, zahăr și suferă consecințele", a mai spus el.
Însă nu toate alimentele bogate în grăsimi și-au mărit dimensiunea, snacksurile, cartofii, chipsurile și produsele de patiserie devenind mai mici. Unul dintre cercetătorii din cadrul aceluiași institut, doctor Zheng Miaobing speculează că acest lucru se petrece deoarece "oamenii devin conștienți de faptul că aceste alimente sunt nesănătoase și încearcă să limiteze consumul lor". "Din păcate, însă, aceste alimente au fost excepția, nu regula", a adăugat el.
Uimitor! Un banal cub de gheaţă ne ajută să avem o piele sănătoasă şi strălucitoare mult timp fără prea mult efort!... Uimitor! Conform cercetătorilor, simptomele unei alergii pot fi ameliorate datorită acestei băuturi!...