Sucul de varză se caracterizează printr-un profil nutritiv bogat în substanțe esențiale, cum ar fi: vitamina A, complex de vitamine B, vitamina C, vitamina E, vitamina K, magneziu, calciu, mangan, fier, potasiu, proteine, grăsimi, carbohidrați și fibre.
Proprietățile sucului de varză
Sucul de varză prezintă un conținut ridicat de antioxidanți, cum ar fi sulforafan și antociani. Aceștia pot îndeplini un rol major în combaterea inflamației și a afecțiunilor asociate, precum cancerul și bolile de inimă. Băutura se poate prepara ușor acasă deoarece necesită puține ingrediente.
Pentru a pregăti sucul ai nevoie de varză și de alte câteva legume sau fructe pe care le poți adăuga într-un storcător sau într-un aparat de făcut smoothie.
La fel ca toate alimentele, sucul de varză poate avea unele efecte adverse. Substanțele sale goitrogene pot afecta funcția tirodei, iar o parte dintre compușii vegetali pot provoca tulburări digestive la nivelul intestinelor, cum ar fi: durere, balonare și gaze.
Poate îmbunătăți sănătatea inimii
Proprietățile sucului de varză pot îmbunătăți sănătatea inimii. Antocianii din varza roșie pot scădea riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace, iar consumul constant poate reduce riscul de infarct miocardic. Antocianii pot reduce rigiditatea vasculară, ceea ce poate reduce tensiunea arterială. Varza roșie poate proteja sănătatea inimii deoarece poate diminua nivelul de colesterol rău, mai precis de colesterol LDL, din sânge.
CITEȘTE ȘI: Rețetă de supă de varză. Un preparat bun pentru dietă
Poate sprijini sănătatea intestinală
Consumul de suc de varză poate ajuta la prevenirea și tratarea ulcerelor gastrice, conform Healthline. În general, sucul de varză ar putea fi folosit un remediu tradițional pentru ulcerul stomacal. Chiar și sortimentele fermentate pot fi eficiente pentru sănătatea intestinală.
Poate combate inflamația
Proprietățile sucului de varză sunt antiinflamatoare. Inflamația cronică poate avea efecte dăunătoare. Legumele crucifere, inclusiv varza, pot ameliora inflamația cronică. Substanțele fitochimice din varză pot lupta împotriva afecțiunilor, cum ar fi cancerul și boala coronariană, care implică artere înfundate. Ambele exemple se asociază cu inflamația.
Poate încetini procesul de îmbătrânire
Antioxidanții te pot proteja împotriva efectelor cauzate de radicalii liberi și pot fi eficiente pentru a diminua semnele de îmbătrânire cauzate de aceste molecule instabile, potrivit MedicineNet.
Antioxidanții pot contribui la prevenirea ridurilor și a petelor pigmentare provocate de înaintarea în vârstă. Astfel, îți poți menține pielea netedă și fermă.
Cantitățile ridicate de vitamina A din sucul de varză pot fi foarte utile pentru a asigura sănătatea pielii, a sprijini producerea de noi celule și a proteja împotriva razelor ultraviolete. De asemenea, datorită acestui nutrient, proprietățile sucului de varză pot sprijini vederea.
Poate proteja vederea
Varza conține luteină, un nutrient care menține sănătatea vederii. Luteina protejează retina și cristalinul împotriva radiațiilor ultraviolete. Aceasta funcționează împreună cu un alt antioxidant denumit zeaxantină. Zeaxantina poate fi găsită în cantități mici în varză, alături de vitamina C. De regulă, legumele crucifere sunt recunoscute pentru cantitățile ridicate de vitamina C.
CITEȘTE ȘI: Legumele cu frunze verzi: ce beneficii au și care sunt cele mai bogate în vitamine?
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
Leacuri bătrânești pentru arsurile la stomac. Iată cum poți calma disconfortul gastric fără pastile... 7 medicamente care pot face căldura mai greu de suportat. La ce riscuri te expun pe caniculă...