Sanatate: Lucruri pe care bolnavul de diabet trebuie sa le stie

Bolnavul de diabet e instruit sa-si verifice glicemia de doua ori pe saptamana. O alta cerinta este insa mai putin cunoscuta: e necesar ca diabeticul sa-si inspecteze tot de doua ori pe saptamana picioarele. Si asta pentru ca picioarele bolnavului de diabet trebuie ferite de orice rani si rosaturi.La cea mai mica leziune pe picior, diabeticul trebuie sa mearga la medic. Amortelile si carceii la picioare sunt semne de neuropatie diabetica, adica din pricina diabetului are loc o distrugere progresiva a nervilor senzitivi si motori. Aceste explicatii ni le ofera medicul primar, doctor in medicina Mihaela Ionescu, de la Institutul de diabet, Nutritie si Boli Metabolice "N. Paulescu".

Diabeticul bea multa apa. Si asta pentru ca excesul de glucoza se elimina prin urina. Dar glucoza trage dupa ea si apa, asa ca bolnavul de diabet se deshidrateaza si simte nevoia de a bea multa apa si de a face pipi des, chiar si noaptea. Diabeticul mananca mult, dar continua sa slabeasca si se simte obosit nejustificat. Diabetul inseamna o proasta gestionare a glucozei in organism.

Organismul nu poate folosi prea multa glucoza din sange si apare o foame de energie, fiind obosit mereu. Organismul e silit sa recurga la grasimile din corp pentru a produce energie, apoi sunt utilizate proteinele. De aceea, diabeticul slabeste si i se topesc muschii. Diabetul este nu numai o stricare a metabolismului glucidelor, ci si o deteriorare a tuturor metabolismelor, a celor privind lipidele si a metabolismului proteinelor. Bolnavul de diabet e instruit sa-si verifice glicemia de doua ori pe saptamana. O alta cerinta este insa mai putin cunoscuta: e necesar ca diabeticul sa-si inspecteze tot de doua ori pe saptamana picioarele. Si asta pentru ca picioarele bolnavului de diabet trebuie ferite de orice rani, de orice rosaturi.

Citeste si Jurnalul

FOTO: eatnakednow.com

Ultimele știri