"Persoanele mai active au un risc de atac de cord mai mic cu pana la 25-20%", a declarat Jacob Sattelmair, cel care a condus studiul, citat de Reuters.
Echipa de cercetatori a tinut sub observatie 39.000 de femei sanatoase cu varsta de peste 45 de ani, timp de circa 12 ani.
La inceputul studiului (1992-1995), femeile au oferit un raport despre activitatea fizica pe care o fac, iar la sfarsit 589 de femei suferise un atac de cord - 473 au fost atacuri ischemice si 102 hemoragice, iar patru au fost de un tip nedeterminat.
Cele mai active femei care au participat la studiu aveau sanse cu 17% mai putine de a suferi un atac de cord decat cele mai putin active. In comparatie cu femeile care nu mergeau aproape deloc pe jos, femeile active aveau sanse cu 30% mai mici de a nu suferi un infarct.
Sattelmair a declarat ca studiul sau a urmarit in special femeile albe cu o educatie solida, cu toate ca nu exista un motiv anume pentru a considera ca rezultatele nu pot fi generalizate.
Aceste descoperiri se adauga la numeroasele dovezi care atesta ca o activitate moderata, precum plimbarile, poate fi benefica pentru inima.
Doctorul Frank Hu, de la Harvard School of Public Health, care nu a participat la studiu, a publicat in anul 2000 un studiu privind activitatea fizica care poate diminua atacurile de cord. Hu a declarat ca actualul studiu este unul "observational", insa specialistii au luat in calcul si ceilalti factori de risc, precum fumatul.
Nu sari peste micul dejun!... Pestele mentine oasele sanatoase...