Antena Căutare

Te simți obosit deși ai dormit suficient de mult noaptea? S-a găsit explicația!

Chiar după un somn de noapte de zece ore, unele persoane se pot simți obosite și fără energie. Madame.lefigaro.fr trece în revistă posibilele cauze ale acestei stări și soluții care asigură o stare de bine a organismului.

Te simți obosit deși ai dormit suficient de mult noaptea? S-a găsit explicația!
Oamenii de știință au găsit explicația

Chiar după un somn de noapte de zece ore, unele persoane se pot simți obosite și fără energie. Madame.lefigaro.fr trece în revistă posibilele cauze ale acestei stări și soluții care asigură o stare de bine a organismului.

Starea de oboseală apare de obicei sâmbătă dimineață, după un somn de zece ore, când unele persoane se trezesc cu ochii umflați, fără energie și amețiți ca după o cină cu băuturi alcoolice din abundență.

Este absolut normal ca dimineața să fie nevoie de ceva timp înaintea activității zilnice. "Este ceea ce se numește inerția somnului, perioada de tranziție între somn și starea de veghe. Corpul are nevoie de circa 30 de minute pentru a putea funcționa din nou", afirmă Jacques Taillard, cercetător la Universitatea din Bordeaux.

Tu te trezești vreodată obosit, deși ai dormit mult?

Se întâmplă în schimb ca unii să se trezească după nouă ore de somn complet dezorientați. Se vorbește în acest caz de beția somnului sau "sleep drunkeness", potrivit oamenilor de știință anglofoni.

Iubita și-a înregistrat partenerul în timp ce vorbea în somn! Și-a făcut cruce când a auzit ce a putut să spună!

Problema poate apărea și din cauza unui decalaj între ritmul de viață și ceasul biologic. Două mecanisme reglează durata și calitatea somnului: unul provoacă adormirea, iar celălalt, trezirea. Când sunt sincronizate, trezirea se petrece în condiții optime, iar corpul este gata să funcționeze.

"Dacă oamenii continuă să doarmă când corpul este programat să se trezească devreme timp de cinci zile, se simt obosiți când se scoală fiindcă organismul a început deja să lucreze. Același principiu este valabil când corpul este forțat să intre în funcțiune când el este programat să doarmă", afirmă Joelle Adrien.

Tu câte ore dormi pe zi?

Un somn de zece ore, dar nu de cea mai bună calitate, face ca trezirea să fie dificilă. Se mai recomandă ca înainte de culcare să se evite expunerea ochilor la lumina "albastră" a ecranelor. "Acestea trimit un semnal contrar organismului și ne țin treji", adaugă neurobiologul.

În sfârșit, atunci când organismul are cu adevărat nevoie de odihnă, este bine să se recurgă în weekend la o perioadă prelungită de calm pentru o reală refacere. Prin urmare, nu este de neglijat o asemenea igienă a vieții la sfârșit de săptămână.

Sursa: Agerpres

Uită de curele de slăbire toxice şi sofisticate! Dieta MIND e recomandată de toţi nutriţioniştii... Corpul tău îmbătrânește mai repede decât arată vârsta? Află cu ajutorul acestui TEST simplu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x