Antena Căutare

(P) Tot ce ar trebui să știm despre psihoterapie - rolul acesteia pentru tulburările mentale

Adesea ne regăsim în situația în care gândurile rătăcesc nestructurate prin capul nostru sau simțim că capul nostru este atât de „plin” încât nu mai putem gândi corect. În plus, experimentăm un somn neliniștit și avem atacuri de panică. Ei bine, acestea pot fi semne că este timpul să mergem la un psiholog sau psihoterapeut.

imagine cu un psihoterapeut stand de vorba cu un pacient
Descoperă tot ceea ce trebuie să afli despre psihoterapie

Adesea ne regăsim în situația în care gândurile rătăcesc nestructurate prin capul nostru sau simțim că capul nostru este atât de „plin” încât nu mai putem gândi corect. În plus, experimentăm un somn neliniștit și avem atacuri de panică. Ei bine, acestea pot fi semne că este timpul să mergem la un psiholog sau psihoterapeut.

Cu toții am auzit povești și povești despre psihologi și psihoterapie. Dar puțini știu exact ce este acest domeniu și când este cazul să mergem la un asemenea specialist. Așa că, vă vom spune tot ce ar trebui să știți în legătură cu psihoterapia și munca psihologului, astfel încât să alegeți în cunoștință de cauză ceea ce trebuie să faceți pentru liniștea dvs.

Ce este Psihoterapia? Psihoterapia este o metodă eficientă de tratament pentru persoanele care suferă de anumite tulburări mentale. Psihoterapia nu este dedicată doar celor cu probleme grave mentale, ci și celor care experimentează anumite probleme sau tulburări de intensitate mai mică. Trebuie să știm că există diferite forme de psihoterapie. Fiecare tip de terapie are scopul de a vă reduce fricile sau acele sentimente de neliniște sau de a vă învăța cum să trăiți cu acestea. Cu ajutorul psihoterapiei veți învăța să priviți lucrurile altfel, astfel încât să puteți trece prin viață puțin mai ușor.

Nu este deloc o rușine să căutați ajutor dacă nu știți ce puteți face singur pentru a vă alina suferințele. Să știți că nu sunteți singur. Mulți adulți, dar și adolescenți sau copii au nevoie de ajutor prin psihoterapie. De cele mai multe ori, acest ajutor funcționează și persoana respectivă își poate relua viața sau, așa cum am spus mai sus, poate conviețui cu ceea ce înainte îi făcea rău.

Ce face, deci un psihoterapeut? Datorită pregătirii asidue, cunoștințele psihoterapeuților sunt foarte mari. De aceea pot alege dintre diferite metode terapeutice pentru a vă ajută. Psihoterapeutul poate decide, de asemenea, să folosească o combinație de metode diferite, totul cu scopul de a vă aduce la lumina cu problema pe care o aveți.

Astfel de practici veți găsi la cabinetul Cristina Nica, psihoterapeut Bucuresti cu specializare în diverse tipuri de terapie.

Pentru a află cum va poate ajuta cel mai bine psihoterapeutul, trebuie să știți că profesionistul vă va pune mai multe întrebări la început. Va ști să pună întrebările potrivite pentru a afla cine sunteți, de unde veniți și cum vă simțiți cu privire la anumite lucruri. Uneori trebuie să completați și chestionare pentru asta. Pe baza interviului, psihoterapeutul încearcă să pună un diagnostic. Apoi determină ce abordare vi se potrivește cel mai bine.

În următoarele ședințe psihoterapeutul va intra mult mai adânc în dialog cu dumneavoastră. Vă va ajuta să vorbiți de anumite lucruri care vă împiedică să vă bucurați de viață. Un psihoterapeut poate modela ședința în moduri diferite. Astfel, el se poate concentra asupra dvs. ca persoană, dar și în mod specific asupra unei anumite probleme pe care o experimentați. Scopul este întotdeauna să vă ajute să depășiți mai bine ceea ce va supără și, acolo unde este posibil, să remediați situația.

Rezolvarea problemelor psihologice totuși este mai ușor de spus decât de făcut. Deși psihoterapia este foarte eficientă în multe cazuri, este posibil să nu funcționeze la fel de bine pentru oricine. Acest lucru se poate datora faptului că unii oameni nu se simt complet confortabil cu terapeutul. Relația de încredere pe care pacienții o construiesc cu psihoterapeutul este foarte importantă. Numai atunci când cineva poate simți că poate avea încredere în terapeutul său poate vorbi mai deschis despre propria persoană și doar așa va ajunge la baza problemelor.

Cea mai importantă parte a ședințelor este dialogul cu terapeutul dumneavoastră. Desigur, fiecare persoană este diferită și problemele fiecăruia dintre noi sunt foarte personale. Deci nu putem spune cu exactitate care va fi parcursul ședințelor și în cât timp veți rezolva problemele. Asta depinde de tipul de terapie pe care o urmați, de natura problemelor dvs. și de deciziile psihoterapeutului.

Oricine poate merge la un psihoterapeut. Un psihoterapeut vă poate ajuta, de exemplu, dacă vă confruntați cu sentimente sumbre, depresie, stres, anxietate, frică sau fobii, traume, dacă suferiți de sentimente de inferioritate. De asemenea, puteți vorbi cu un psihoterapeut dacă vă gândiți la dileme existențiale, cum ar fi sensul vieții sau alte lucruri care vă trec prin minte. Punctele de mai sus sunt doar câteva exemple de lucruri despre care puteți vorbi.

Psihoterapia, așa cum am spus, este disponibilă în multe forme diferite. Fiecare formă are propriile sale avantaje și dezavantaje. Când vorbim despre psihoterapie, descoperim că:

- Puteți urma terapia individual, în grup, cu familia sau partenerul dumneavoastră. Există terapii centrate pe pacient și terapii comportamentale. Deoarece există atât de multe forme diferite de psihoterapie, acestea pot fi specific punctate pe problemele dvs.

- În psihoterapie, nu doar vorbiți, ci învățați și noi abilități. Împreună cu psihoterapeutul exersezi acele noi abilități, astfel încât dvs., de exemplu, să priviți anumite lucruri în mod diferit.

-De asemenea, puteți aplica abilitățile pe care le-ați învățat în timpul ședințelor și după ce nu mai mergeți la psihoterapeut. Acest lucru face ca psihoterapia să fie utilă pentru o lungă perioadă de timp.

-Este posibil ca psihoterapia să vă ofere un rezultat greșit. Acest lucru poate avea ca și cauză faptul că terapeutul dvs. a ales un tratament nepotrivit pentru situația specifică. Cu toate acestea, este posibil ca pe măsură ce urmați mai multe ședințe, această problemă să se diminueze. Uneori durează ceva timp pentru a ajunge la cauza principala aproblemei.

Eficacitatea psihoterapiei depinde de foarte mulți factori. După cum am văzut, multe persoane își găsesc echilibrul prin psihoterapie, pe când altele nu reușesc să ajungă la un rezultat. În cazul în care vedeți că psihoterapeutul cu care lucrați nu vă poate oferi niciun ajutor, atunci este cazul să căutați o altă modalitate de a face față problemei sau de a caută chiar și un alt specialist. Totuși, un grup mare de pacienți chiar beneficiază de psihoterapie. Chiar dacă psihoterapia poate să nu vă vindece complet, vă poate face viața mult mai ușoară.

Ce greutate trebuie să ai în funcție de înălțime, vârstă și gen. Cum calculezi greutatea ideală după acești parametri... (P) Mit sau adevăr: rolul produselor cosmetice unisex...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x