Antena Căutare

ANUNȚ REVOLUȚIONAR de la danezi! Tratamentul de fertilitate pe care îl propun în premieră mondială

Cercetătorii danezi au făcut primii paşi în dezvoltarea unui ovar artificial, care ar putea duce la îmbunătăţirea tratamentelor de menţinere a fertilităţii femeilor. Tehnica vine în sprijinul acelor femei care riscă să devină infertile, cum sunt cele tratate cu chimioterapie.

Cercetătorii danezi au făcut primii paşi în dezvoltarea unui ovar artificial, care ar putea duce la îmbunătăţirea tratamentelor de menţinere a fertilităţii femeilor. Tehnica vine în sprijinul acelor femei care riscă să devină infertile, cum sunt cele tratate cu chimioterapie.

Oamenii de ştiinţă danezi au extirpat părţi dintr-un ovar şi le-au modificat astfel încât acestea să poată fi transplantate ulterior, atunci când femeia va dori să conceapă un copil.

Experţii au spus că cercetările sunt „interesante”, dar că sunt necesare testele pe oameni.

Tratamentele pentru cancer, cum sunt chimioterapia şi radioterapia, deseori pot să afecteze ovarele şi să provoace infertilitate.

Articolul continuă după reclamă

O modalitate prin care femeile îşi pot păstra şansele de a concepe este prin transplant de ţesut ovarian, prin care un ovar sau o parte dintr-un ovar este extirpat şi congelat înainte de a fi afectat, astfel încât să poată fi folosit ulterior.

Acesta este singurul tratament de menţinere a fertilităţii disponibil pentru fetele care nu au încă la ovulaţie.

Există totuşi un mic risc ca ţesutul ovarian al femeilor bolnave de cancer să conţină celule canceroase, mărind riscul ca boala să revină după transplant.

Acest risc, deşi foarte scăzut, înseamnă că femeile cu anumite forme de cancer, cum ar fi leucemia sau cancerul uterin, nu vor putea beneficia de transplant.

Pentru a elimina riscul, cercetătorii de la Rigshospitalet, din Copenhaga, Danemarca, au prelevat foliculi şi ţesut ovarian de la paciente care urmau să facă tratament ocologic.

Apoi, au eliminat celulele canceroase din ţesutul ovarian, păstrând o structură formată din proteine şi colagen. Cercetătorii au cultivat ulterior foliculi ovarieni pe această structură de ţesut ovarian.

Acest ovar artificial a fost apoi transplantat pe şoareci, unde a susţinut supravieţuirea şi dezvoltarea celulelor ovariene.

Experţii au spus că această tehnică interesantă trebuie să fie testată pe oameni, dar că ar putea avea avantaje în raport cu tratamentele de fertilitate.

Stuart Lavery, consultant ginecolog la Hammersmith Hospital, a spus că transplanturile de ţesut ovarian ar putea conţine mii de ovule care ar permite femeilor să rămână însărcinate în mod natural, spre deosebire de inseminare, prin care un ovul este fertilizat în laborator şi apoi transferat în uter.

Medicul Gillian Lockwood, director medical la Midlands Fertility Services, a spus că un alt avantaj al transplanturilor de ţesut ovarian este că ar permite femeilor să aibă din nou menstruaţie după tratamente dificile, prevenind necesitatea unor terapii de înlocuire a hormonilor.

Testarea pe oameni a transplanurilor de ovare ar putea avea loc în următorii 3-4 ani.

Cercetările au fost prezentate la reuniunea anuală a Societăţii Europene pentru Reproducere Umană şi Embriologie.

Eşti născut înainte de 1990? Mergi la doctor şi cere-i DE URGENŢĂ să îţi facă aceste analize!... DIETA CU VARZĂ! Nu degeaba i se spune REGIMUL CELOR MULȚI ȘI SĂRACI, căci ai nevoie de doar zece lei pe zi să fii ca bis...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x