Antena Căutare

Trimestrul trei de sarcină - Tot ce trebuie să știi, de la A la Z

Ultimul trimestru de sarcină poate fi mai agitat, deoarece copilul crește și apar dificultăți de deplasare, din cauza greutății din pântece. De asemenea, cu cât te apropii mai mult de ziua nașterii, stresul se intensifică. Atât fizic, cât și psihic, această perioadă este o provocare pentru femeia însărcinată. Informarea te poate ajuta să treci mai ușor prin ea. Află mai multe detalii despre trimestrul al treilea de sarcină! 

Ultimul trimestru de sarcină poate fi mai agitat, deoarece copilul crește și apar dificultăți de deplasare, din cauza greutății din pântece. De asemenea, cu cât te apropii mai mult de ziua nașterii, stresul se intensifică. Atât fizic, cât și psihic, această perioadă este o provocare pentru femeia însărcinată. Informarea te poate ajuta să treci mai ușor prin ea. Află mai multe detalii despre trimestrul al treilea de sarcină!

Când începe trimestrul al treilea de sarcină?

Sarcina durează aproximativ 40 de săptămâni, grupate în 3 trimestre. Trimestrul al treilea începe în săptămâna 28 până în ziua nașterii (din luna a 7-a până în cea de-a 9-a). În săptămâna 37, copilul este considerat dezvoltat și te poți aștepta deja să naști. Dacă ajungi până în săptămâna 42, iar travaliul nu a început, acesta poate fi indus de medic.

Prin ce schimbări trec fătul și mama în această perioadă?

Copilul crește foarte mult în această perioadă. De la greutatea de aproximativ 1.2 kilograme și lungimea de 40 centimetri pe care le are în săptămâna 28, poate ajunge la 4 kilograme și 55 centimetri la naștere.

  • În această perioadă, copilului i se dezvoltă sistemul osos, ceea ce impune consum mai ridicat de calciu.
  • Pielea sa devine opacă, părul și unghiile încep să se dezvolte.
  • De asemenea, bebelușului i se formează sistemul digestiv și cele cinci simțuri. În săptămânile 29-30 se dezvoltă receptorii tactili, iar în săptămâna 31 bebelușul începe să primească semnale (reacționează la vocea ta, la muzică sau la atingeri pe burtă, iar pupilele își schimbă dimensiunea ca răspuns la stimulul luminos).
  • Tot în această perioadă, fătului i se dezvoltă creierul: începe să viseze, să clipească și să-și regleze temperatura corpului.
  • La un moment dat, acesta începe să se întoarcă cu capul spre pelvis. Totuși, acest lucru nu este obligatoriu. Fătul poate rămâne în aceeași poziție, iar la naștere medicul îl întoarce în poziția corectă.

Mama trece prin schimbări odată cu fătul. Burta devine mai mare, iar activitatea fetală mai intensă.

  • Din cauza presiunii exercitate asupra intestinelor și vezicii, poți întâmpina probleme digestive (constipație) și nevoia de urinare frecventă.
  • Pot apărea dureri din cauza extinderii ligamentelor uterine și iritării terminațiilor nervoase. Nu ezita să mergi la medic, dacă durerile sunt puternice și frecvente.
  • Oboseala devine mai accentuată, din cauza solicitării mari din partea copilului, mai ales că în această perioadă și necesarul nutritiv este mai mare.
  • Pot apărea varice (umflarea venelor) și hemoroizi – pentru a le preveni, nu sta prea mult în picioare și nu îți încorda excesiv mușchii de la nivelul anusului atunci când mergi la toaletă.
  • Pot apărea vergeturi (crăpături ale pielii) care pot fi controlate prin hidratarea optimă.
  • Durerile de spate se pot declanșa ca urmare a greutății mari pe care o porți.
  • Sânii se măresc și se pregătesc pentru a hrăni copilul.
  • La nivel psihic, pot apărea stări anxioase, stres și teamă. Acestea pot fi gestionate prin suport emoțional din partea celor dragi și a medicului.

Pentru o sarcină încheiată cu succes, gravida trebuie să fie de la început până la final sub monitorizarea unui medic (vezi aici preț control ginecologic).

Alimentația în cel de-al treilea trimestru de sarcină

Acordă atenție alimentației în timpul sarcinii, mai ales în acest trimestru. Acum trebuie să mănânci „pentru două persoane”, pentru ca fătul să se dezvolte complet.

Însă asta nu înseamnă că trebuie să dublezi mesele. În trimestrul al treilea, necesarul caloric crește cu 300 kcal pe zi (aproximativ o masă în plus).

Trebuie să consumi fructe și legume (cinci pe zi), lactate degresate (pentru a aduce aport de calciu), alimente bogate în proteine de două ori pe zi (ouă, pește gras pentru conținutul în acizi grași omega-3, carne slabă, semințe, tofu, nuci, soia, fasole, linte). Limitează consumul de zahăr, dulciuri, biscuiți. Nu consuma lactate nepasteurizate! Nu consuma carne de rechin sau pește-spadă și nici produse afumate.

Necesarul de acid folic este mai ridicat. Așadar, consumă legume cu frunze verzi, cereale integrale și cereale fortificate.

Continuă să iei suplimentele de vitamine pe care medicul ți le-a dat.

Bea multă apă și evită cafeaua, alcoolul și ceaiul verde sau negru!

În concluzie, trimestrul al treilea de sarcină este cel mai solicitant, însă ceea ce contează cel mai mult este momentul venirii pe lume a copilului.

Dieta de toamnă. 4 sfaturi utile pentru o dietă sănătoasă... Deshidratarea și uscarea fructelor și legumelor. Care sunt diferențele?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x