VIDEO! GAC, leguma minune care previne cancerul

O leguma-minune ar putea sa creasca in gradinile romanilor. E vorba despre o specie de castravete folosit ca leac in medicina traditionala asiatica. Deocamdata si-a facut aparitia doar in serele experimentale din Buzau. Are, insa, si o ruda deja aclimatizata in Romania: castravetele amar, folosit de ani buni in tratamentul diabeticilor.

Folosita de mii de ani ca leac in Orient, GAC, leguma minune, are de 10 de ori mai mult licopen decat tomatele, de 10 ori mai mult beta-caroten decat morcovii si de 40 de ori mai multa vitamina C decat portocalele.

Efectele pe care neobisnuitul castravete le asupra sanatatii omului sunt studiate acum in laboratoarele medicinii moderne. Din primele cercetari reiese ca acesta combate cancerul, creste sistemul imunitar, stabilizeaza presiunea arteriala, previne infarctul, reduce durerile de cap si e un analgezic naturale.

O specie inrudita cu GAC creste in Romania de la sfarsitul anilor '80. Numita castravetele amar, planta a fost aclimatizata si e folosita deja in tratarea diabetului pentru ca in structura ei chimica s-au gasit 17 aminoacizi identici cu cei 18 existenti in insulina naturala bovina.

Nu se stie nici doza care trebuie consumata nici daca consumata in cantitati mari are efect. Dar nici nu s-au constatat reactii adverse daca se consuma in exces aceste legume.

Cercetatorii vor afla daca noua planta adusa din Tibet poate creste in Romania abia la sfarsitul anului, cand plantele de GAC ar trebui sa rodeasca.Ultimele știri