O vitamină esențială, cunoscută mai ales pentru rolul ei în producerea energiei, are și un efect remarcabil asupra colesterolului. Vitamina B3 sau niacina ajută la transformarea alimentelor în energie, dar este cunoscută și ca vitamina care scade colesterolul.
Multă vreme, a fost recomandată în tratamentul dislipidemiilor - dezechilibre ale grăsimilor din sânge. Astăzi, vitamina B3 este o opțiune în anumite cazuri specifice și se administrează doar sub strictă supraveghere medicală.
Ce impact are niacina asupra colesterolului
Niacina acționează prin inhibarea lipolizei (procesul prin care grăsimile sunt descompuse în țesutul adipos) și reduce astfel nivelul de acizi grași liberi care ajung la ficat. Drept urmare, ficatul sintetizează mai puțin colesterol LDL (colesterolul „rău”) și VLDL, ceea ce duce la scăderea colesterolului total din sânge.
În același timp, niacina stimulează producția de colesterol HDL (colesterolul „bun”), care ajută la eliminarea excesului de colesterol „rău” din vasele de sânge și la menținerea sănătății arteriale.
Administrarea de niacină poate crește nivelul de HDL cu peste 30% și reduce trigliceridele cu până la 25%, potrivit Mayo Clinic. Totodată, această vitamină din grupul B poate scădea nivelul LDL cu 10-19%, conform unui studiu.
În ciuda capacității niacinei de a îmbunătăți valorile colesterolului, cercetările sugerează că, la majoritatea oamenilor, ea nu scade semnificativ riscul de deces, infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Cine poate lua niacină
Vitamina B3 nu mai este inclusă în ghidurile medicale a opțiune în tratamentul dislipidemiei, principalul motiv fiind că statinele s-au dovedit mai eficiente și mai sigure în reducerea riscului cardiovascular. În doze mari, acestea scad mai puternic nivelul LDL (cu până la 50-60%) și au efecte dovedite asupra reducerii riscului de infarct, accident vascular cerebral și deces cardiovascular.
Cu toate acestea, există câteva situații specifice în care administrarea de niacină poate fi benefică. Ea poate fi utilă în cazul persoanelor care:
- nu tolerează statinele sau alte tratamente hipolipemiante din cauza efectelor adverse;
- au trigliceride crescute (peste 200 mg/dL) și colesterol HDL scăzut (sub 40 mg/dL la bărbați / sub 50 mg/dL la femei), mai ales când alte tratamente nu au dat rezultate.
În trecut, se credea că administrarea de niacină împreună cu medicamente pentru reducerea colesterolului precum statinele ar putea amplifica efectul de creștere a colesterolului „bun” și de scădere a celui „rău”. Studiile mai recente arată, însă, că niacina aduce puține beneficii suplimentare atunci când este combinată cu statine.
În ce doze se administrează pentru scăderea colesterolului
Vitamina B3 include trei forme active: acidul nicotinic (numit și niacină), nicotinamidă (numită și niacinamidă) și inozitol hexanicotinat. Acidul nicotinic este singura formă dovedită care are efecte benefice ca tratament al dislipidemiei.
Atunci când este folosită pentru îmbunătățirea profilului lipidic, niacina se administrează în doze terapeutice mari, care sunt disponibile doar pe bază de rețetă. În timp ce doza zilnică recomandată adulților pentru prevenirea deficienței este de numai 14-16 mg/zi, doza necesară pentru scăderea colesterolului începe de la 500 mg/zi crește treptat până la 2.000 mg/zi sau chiar mai mult.
Creșterea graduală a cantității permite organismului să se obișnuiască treptat cu niacina și scade riscul de reacții adverse. De obicei, se începe cu 250 mg sau 500 mg pe zi, administrate după masă și se crește săptămânal sau la două săptămâni, dar dozarea depinde de forma de niacină utilizată. Ea este disponibilă sub formă de capsule și tablete simple, precum și ca tablete cu eliberare prelungită. Cele din urmă au avantajul că sunt mai bine tolerate, dar pot afecta ficatul în doze mari.
Primele efecte ale curei cu niacină apar în 4-6 săptămâni de administrare, iar efectul complet asupra colesterolului se observă după 8-12 săptămâni. Durata unei cure poate varia în funcție de obiectivul tratamentului, răspunsul individual și toleranța la niacină. Deși poate fi administrată pe termen lung, se recomandă supravegherea medicală și monitorizarea regulată a profilului lipidic (colesterol, HDL, LDL, trigliceride), funcției hepatice și glicemiei.
Ce efecte adverse poate avea
Niacina în doze mari (cele necesare pentru a influența colesterolul) trebuie administrată doar la recomandarea medicului, deoarece poate avea efecte secundare importante. Acestea includ:
- Bufeuri. La circa 20 de minute de la administrarea acestei vitamine, poate apărea o senzație de căldură însoțită de roșeață a pielii, în special a feței și gâtului;
- Mâncărimi ale pielii. La fel ca bufeurile, acest efect advers poate persista până la câteva săptămâni de la începerea administrării;
- Iritații cutanate. Dacă iritația este severă, se recomandă întreruperea administrării niacinei;
- Palpitații. Oprește tratamentul și anunță medicul dacă ai bătăi rapide ale inimii după ce ai luat niacină;
- Tulburări digestive. Dozele mari de niacină pot provoca greață și diaree;
- Afectarea ficatului. În cazuri rare, niacina în doze mari produce inflamație hepatică. Simptomele pe care trebuie să le urmărești sunt icterul, durerea în partea dreaptă a abdomenului, urina închisă la culoare, greața, pierderea apetitului alimentar, oboseala și slăbiciunea;
- Creșterea glicemiei. Niacina în doze mari poate crește riscul de diabet sau poate afecta controlul glicemiei la persoanele cu diabet;
- Gută. Niacina poate crește nivelul de acid uric din sânge. Acumularea lui duce la formarea de cristale de urat în articulații care declanșează o inflamație dureroasă numită gută.
Pentru prevenirea bufeurilor și mâncărimilor pielii, medicii recomandă aspirină cu 30 minute înainte de administrarea niacinei.
Această vitamină poate interacționa cu anumite medicamente. Dacă urmezi un tratament, inclusiv pentru diabet, ar trebui să consulți medicul înainte de a lua vitamina B3.
Ce alte beneficii are niacina
În organism, vitamina B3 este transformată în două coenzime esențiale implicate în câteva sute de reacții enzimatice. Pe lângă rolul său în reglarea colesterolului, ea are numeroase alte efecte benefice:
- Ajută metabolismul. Niacina contribuie la transformarea alimentelor în energie;
- Susține sistemul nervos. Pentru că este implicată în sinteza neurotransmițătorilor, niacina ajută la buna funcționare a creierului;
- Are proprietăți antioxidante. Prin intermediul coenzimelor în care este transformată, niacina ajută celulele să lupte cu radicalii liberi, inflamația cronică și stresul metabolic;
- Participă la repararea ADN-ului. Niacina este esențială pentru funcționarea enzimelor implicate în repararea leziunilor ADN-ului și oferă astfel protecție împotriva mutațiilor și bolilor degenerative;
- Îmbunătățește aspectul pielii. Niacinamida, una dintre formele active ale vitaminei B3, este folosită topic în tratamentul acneei, roșeții tenului și hiperpigmentării.
Deficitul de vitamina B3 poate cauza pelagră, o boală caracterizată printr-o triadă de simptome: dermatită, diaree și tulburări neurologice precum confuzie sau demență. Netratată, pelagra evoluează sever și poate duce chiar la deces. Astăzi, carența de niacină este rară în țările dezvoltate, datorită alimentației variate și a fortifierii alimentelor de bază cu nutrienți esențiali.
Citește și: Alimentul care te scapă de colesterolul mărit. Nimeni nu s-ar fi gândit la acest produs
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
Gustarea care îți îmbunătățește sănătatea intestinală. Ce efecte are asupra microbiomului... Cum pot radiațiile UV și expunerea la soare să provoace cancer...