Simbolul orașului Brașov, și cea mai mare construcție sacrală din România, Biserica Neagră găzduiește cea mai mare colecție de covoare anatoliene din Europa, fiind cel mai mare edificiu religios între Viena și Istanbul.
Denumirea edificiului se datorează unui eveniment tragic
Aproximativ 100 de ani a durat realizaea magnificei construcții gotice închinate Sfintei Maria, timp în care mai mulți arhitecți și-au pus amprenta pe stilul catedralei. Inițial aceasta trebuia să dețină două turnuri, însă în lipsa fondurilor, a rămas cu unul singur construit după circa 30 de ani de la finalizarea somptuosului monument aflat în inima Brașovului. Catedrala luterană, veche de mai bine de 500 de ani, poartă numele de ”Biserica Neagră”, după ce un incendiu din 1689, a înnegrit pereții edificiului.
Deține cel mai mare clopot din bronz, care cântărește circa 6 tone
Dacă exteriorul este impunător și păstrează elemente gotice și baroce, interiorul este somptuos, elegant și extrem de interesant. Se spune chiar că până la incendiul devastator, aici se aflau circa 20 de altare frumos împodobite, supraviețuind doar altarul principal, decorat cu statuete din argint aurit. Frescele interioare în stil baroc, ferestrele cu vitralii, magnifica Orgă, cea mai mare orgă mecanică din sud-estul Europei, cea mai mare colecție de covoare anatoliene din Europa, piesele vestimentare care datează din Evul Mediu, picturile murale, dar și vechea cristelniță, sunt doar câteva dintre artefactele pe care le găzduieste superba biserică luterană.
Cu o înălțime de circa 90 de metri, un turn de 65 de metri și o capacitate de circa 5000 de persoane, Biserica Neagră domină centrul orașului Brașov, din orice punct ai privi. Pentru o panoramă uluitoare asupra edificiului de cult, urcă pe dealul Warthe.
De Mădălina Isar
Curse turistice cu autocarul- Brasov. Bilete incepand de la 1 euro (fara tva) pe sens. Detalii pe www.mementobus.com .