Budapesta, unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei

Are tot ce-i trebuie pentru a merita sa fie numit unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei. Budapesta reuseste sa acopere un intreg spectru de potentialuri turistice si sa se conformeze oricarui standard de exigenta. Format din doua vechi orase aflate pe malul Dunarii: Buda si Pesta, capitala Ungariei a iesit, cel putin turistic, din prejudecata capitalelor fose comuniste si a reusit sa transforme frumusetile naturale si maretia arhitecturala in punctele sale forte. Un loc ce abunda in istorie, cultura, eleganta, rafinament, frumusete - acesta este Budapesta

Se spune ca orasul ar fi fost locuit initial de celti si purta numele de Ak-Ink. Foarte repede insa a devenit parte a imperiului Roman, care i-au pastrat numele, transformandu-l putin (Aquincum), facand din el principalul centru din zona Campiei Panonice. Vizavi de acest oras, peste Dunare, romanii au mai construit un oras, numit Trans-Aquincum. Cele doua cetati au devenit mai apoi Buda si Pesta. Ele si-au pastrat insa numele romane, unul pana in secolul al V-lea (Buda), cel de-al doilea pana in secolul al XI-lea (Pesta).

Au fost apoi cucerite de unguri, sub conducerea lui Arpad, aici infiintandu-se mai apoi regatul Ungariei. Turcii au cucerit zona la inceputul secolului al XV-lea, urmand sao conduca timp de mai bine de 100 de ani. Dupa reluarea puterii de catre crestini, cele doua orase se unesc in sfarsit, in secolul al XIX-lea. O perioada foarte dificila in istoria orasului a fost cea a celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand a fost distrusa o parte semnificativa a mostenirii istoice si arhitecturale a Budapestei. Cu toate acestea, orasul a supravietuit, a renascut, iar astazi este mandra capitala a Ungariei.

Sunt multe obiective turistice care nu trebuie ratate daca mergeti la Budapesta. Cele mai importante repere cu trecut istoric sunt bastionul Pescarilor, Citadela Budapesta, impresionantul Castel Buda, Cladirea Parlamentului Ungar, zidurile vechiului oras sau bine cunoscutul Pod cu Lanturi de peste Dunare, construit in secolul al XIX-lea. Deasemnea, Budapesta gazuieste mai bine de 40 de muzee si galerii, cele mai interesante fiind Muzeul Bibliei, Muzeul Crimei, Muzeul Memorial Liszt, Centrul Memorial al Holocaustului, Galeria de expozitii Budapesta sau Muzeul de Arte Frumoase.

Iar daca va plictisiti de atata cultura, Planetariul, Parcul de Distractii Vidam si Gradina Zoologica sunt o gura de aer placuta.

Budapesta este si un oras plin de evenimente, astfel caturistii nici nu vor avea ocazia de a se plictisi. . Saptamana de Film din Ungaria, Festivalul International de Film Titanic, Carnavalul Folclorului Dunarean, Competitia Internationala de Muzica si Muzica Zilelor Noastre sunt principalele manifestari culturale si artistice tinute in Budapesta. Festivalul Primaverii, Festivalul Verii si Festivalul Toamnei sunt extrem de populare printre localnici, insa lista ar trebui sa cuprinda si, de exemplu, Maratonul de Primavara, Festivalul Aquincum, Competitia de Formula Unu Budapesta, Festivalul de Vara Evreiesc, Festivalul International al Vinurilor si Maratonul si Festivalul de Cros Budapesta pentru a simti cu adevarat pulsul orasului.

Avand in vedere atractia pe care o exercita asupra vizitatorilor din intreaga Europa, si nu numai, Budapesta pune la dispoziti a turistilor o mare varietate de solutii de cazare in hoteluri, pensiuni, camine, ca sa nu mai vorbim de camerele si apartamentele de inchiriat oferite de localnici. Sunt si destule locatii de lux in Budapesta, astfel incat toate dorintele mai extravagante - si mai costisitoare - ale turistilor sunt deservite de cele mai rafinate hoteluri situate pe malurile Dunarii. Dar Budapesta dispune si de un mare numar de hoteluri si pensiuni care furnizeaza servicii de cazare de calitate buna, la preturi rezonabile.

Alege din peste 130 de Hoteluri in Budapesta!

Sursa: jurnalul.ro

Foto: infotravelromania.ro

Ultimele știri