- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Despre Paros nu stiam mai nimic la vremea aceea. Fusesem cu cativa ani in urma la Atena intr-o calatorie de afaceri, mancasem bine la restaurante de hoteluri apretate si-mi imaginam ca zece zile petrecute pe o insula in mijlocul Marii Egee nu aveau cum sa fie prea diferite.
Pana la urma, era tot Grecia, nimic deosebit, nu? Ei bine, nu. Caci lectia calatorului gurmand avea sa fie uluitoare, iar amintirea muntilor de creveti, a sfaraitoarei bucati de branza prajita si a desavarsitului cotlet de porc avea sa ma urmareasca multa vreme.
Ce face din Paros o destinatie speciala este faptul ca nu concureaza cu mult mai turisticele si flamboaiantele Santorini sau Mykonos, aflate in acelasi arhipelag. In Paros vin mai cu seama bastinasii. In fiecare weekend, feriboturile din Atena descind in portul din Parikia, capitala insulei, intesate de turisti greci, fugiti de-acasa la relaxare si bere rece. Tocmai de-aceea, mancarea e excelenta peste tot. Nu o sa ai parte in Paros de acele "tepe" tursitice - localuri scumpe cu mancare proasta.
Nu stiu daca ospitalitatea greceasca e la fel de proverbiala precum cea romaneasca, dar cu siguranta ar merita sa fie. In orice local de pe insula, chelnerii (multi dintre ei romani) te intampina cu o sticla de apa rece (o idee buna, avand in vedere ca in sezon sunt peste 40° C la umbra), iar desertul este intotdeauna din partea casei - pepene rosu sau checuri spongioase, insiropate cu miere.
Meniul - divers si surprinzatorNu stiu despre tine, dar partea mea preferata sunt antreurile. Iar in Grecia ai de unde alege. Noi am inceput aproape fiecare masa, fie ea pranz sau cina, cu o portie de saganaki (o branza speciala facuta pane si stropita din belsug cu zeama de lamaie), caracatita murata sau prajita, masline kalamata si tzatziki.
Mergand mai departe, surpriza cea mare e lipsa salatelor din meniurile restaurantelor traditionale. In afara de salata greceasca (in diversele ei forme si denumiri), n-am gasit cat e Parosul de mare decat o salata de stevie oparita, ceva, cum sa spun... gretos.
In schimb, fructele de mare, pestele, porcul, mielul - sunt minunate. Totul e asa de proaspat, incat iti vine sa verifici intr-una cu furculita in farfurie, sa nu care cumva sa miste ceva. Daca iti plac crevetii, Paros va e raiul pe pamant: pentru doar 8 euro, primesti o farfurie mare, cu mot, de creveti grasuti - pane, pe gratar, in sos... cum vrei tu. Si daca mai stii cartoanele soioase cu hamsii de pe faleza Marii Negre, afla ca in Paros o sa gasesti ceva asemanator, doar ca nu-s cartoane, ci farfurii albe; si nu-s hamsii, ci sardine proaspete.
Surprinzator este ca pestele, desi, realmente, pe toate drumurile (poti sa-l prinzi singur cu mana din apa, zau!) nu e chiar cel mai ieftin lucru din meniu. Pentru un red snapper la doua farfurii, poti sa platesti chiar si 50 de euro. In schimb, porcul e ieftin, cinstit si foarte bun. Vine cu cartofi prajiti si felii de lamaie.
Daca te aventurezi spre inima insulei, in orasul-cetate Lefkes, nu rata rotiseriile locale, unde se invart in tepuse stralucitoare carnuri de diverse soiuri si specialitati precum intestinele de miel.
Mananca macar o data traditionalele moussaka si pastitio. Opreste-te la locantele stil ghereta pentru autenticele gyros si souvlaki.
Iar daca ajungi in miezul orasului-port Parikia, la terasa de sub platani, comanda-ti un burger grecesc si nu te mira cand primesti o chiftea din 400g de carne, fara chifla, dar cu diverse toppinguri, de la sos rosu-iute la branza topita.
Savureaza deserturile grecesti
Daca esti la dieta, tine-te departe de cofetariile care iti ies in cale la tot pasul. Prajiturile grecesti sunt mieroase, ciocolatoase - ce mai, inventia diavolului! Incearca "usurelul" iaurt grecesc (10000% grasime!), cu nuci si miere. Desertul parosian traditional, pe care il gasesti negresit in centrul orasului Naoussa, consta in mici gogosele prajite in baie de ulei, peste care se toarna miere, scortisoara si inghetata.
Nu in ultimul rand, te invit sa gusti supradimensionatele croissante grecesti (niste cornuri cat antebratul, pe care o tanti cu halat si batic alb ti le sectioneaza in fata si ti le umple cu marmelada de piersici sau, daca preferi, cu "tsiiiiz or ham" (in traducere libera, branza sau sunca) si clatitele cat roata carului, umplute cu tot ce-ai pune de regula pe o pizza.
Inainte sa pleci inapoi spre casa, cumpara-ti de la taraba o piersica mare cu puf, musca din ea cat sa-ti curga zeama dulce pana-n san si aminteste-ti cum era cand fructele aveau gust.
Ah, cate ar mai fi de povestit despre Paros! Dar mai bine te las sa-l descoperi singur. Un singur lucru te mai rog: intors in Romania, nu te urca pe cantar decat dupa ce te-ai dres o saptamana cu salata si ceai detox. Pentru ca viata buna se cunoaste, iar traiul grecesc tihnit se ia mai ceva ca varicela.
Cum ajungi: Cu avionul via Atena (cca trei ore cu escala cu tot), sau cu masina pe ruta Giurgiu - Russe - Sofia - Salonic - Pireu, apoi cu feribotul (cca doua zile).
Unde stai: cash - la una din multele pensiuni din Naoussa; credit - la unul din resorturile de cinci stele de pe plaja.
Ce trebuie sa stii: Insula e mare, asa ca daca nu ai venit cu masina proprie, inchiriaza una. Nu-ti lua multe haine - peste tot sunt curatatorii, iar preturile sunt mai mult decat decente. Incearca in fiecare zi o alta plaja, relieful e diferit si spectaculos.
Nu rata plaja Santa Maria - comanda-ti un mojito rece si o salata de fructe, iar la pranz mananca la taverna TO ∆IXTY. Tine intotdeauna cash la tine, in multe locuri nu se poate plati cu cardul. Sezlongurile de pe plajele amenajate se platesc o singura data - poti pleca si reveni de mai multe ori de pe plaja in cursul unei zile, sezlongul va fi tot al tau. Bea numai cafea greceasca si bere Mythos. Seara fa-ti de cap in portul Naoussa la Big Blue - orice cocktail costa 10 euro, iar in loc de meniu, primesti o bautura creata special pentru tine de un barman priceput. Dedica-ti o zi pentru a vizita orasul-cetate Lefkes. Da fuguta cu barca pe insulele Anteparos si Naxos.
Afla mai multe povesti si retete din bucatarie pe Good Food Romania!
FOTO! Trondheim, orasul renascentist... Hotelurile din Bucuresti , pe locul 17 in topul satisfactiei. Intercontinental, cel mai bun...