Antena Căutare

Calatorie culinara prin Paros

Am plecat spre Paros cu gandul ca vom manca numai salata. Ne-am intors cu kilograme in plus si cu amintirea celui mai fraged cotlet de porc de pe fata planetei.

Despre Paros nu stiam mai nimic la vremea aceea. Fusesem cu cativa ani in urma la Atena intr-o calatorie de afaceri, mancasem bine la restaurante de hoteluri apretate si-mi imaginam ca zece zile petrecute pe o insula in mijlocul Marii Egee nu aveau cum sa fie prea diferite.

Pana la urma, era tot Grecia, nimic deosebit, nu? Ei bine, nu. Caci lectia calatorului gurmand avea sa fie uluitoare, iar amintirea muntilor de creveti, a sfaraitoarei bucati de branza prajita si a desavarsitului cotlet de porc avea sa ma urmareasca multa vreme.

Ce face din Paros o destinatie speciala este faptul ca nu concureaza cu mult mai turisticele si flamboaiantele Santorini sau Mykonos, aflate in acelasi arhipelag. In Paros vin mai cu seama bastinasii. In fiecare weekend, feriboturile din Atena descind in portul din Parikia, capitala insulei, intesate de turisti greci, fugiti de-acasa la relaxare si bere rece. Tocmai de-aceea, mancarea e excelenta peste tot. Nu o sa ai parte in Paros de acele "tepe" tursitice - localuri scumpe cu mancare proasta.

Nu stiu daca ospitalitatea greceasca e la fel de proverbiala precum cea romaneasca, dar cu siguranta ar merita sa fie. In orice local de pe insula, chelnerii (multi dintre ei romani) te intampina cu o sticla de apa rece (o idee buna, avand in vedere ca in sezon sunt peste 40° C la umbra), iar desertul este intotdeauna din partea casei - pepene rosu sau checuri spongioase, insiropate cu miere.

Meniul - divers si surprinzatorNu stiu despre tine, dar partea mea preferata sunt antreurile. Iar in Grecia ai de unde alege. Noi am inceput aproape fiecare masa, fie ea pranz sau cina, cu o portie de saganaki (o branza speciala facuta pane si stropita din belsug cu zeama de lamaie), caracatita murata sau prajita, masline kalamata si tzatziki.

Mergand mai departe, surpriza cea mare e lipsa salatelor din meniurile restaurantelor traditionale. In afara de salata greceasca (in diversele ei forme si denumiri), n-am gasit cat e Parosul de mare decat o salata de stevie oparita, ceva, cum sa spun... gretos.

In schimb, fructele de mare, pestele, porcul, mielul - sunt minunate. Totul e asa de proaspat, incat iti vine sa verifici intr-una cu furculita in farfurie, sa nu care cumva sa miste ceva. Daca iti plac crevetii, Paros va e raiul pe pamant: pentru doar 8 euro, primesti o farfurie mare, cu mot, de creveti grasuti - pane, pe gratar, in sos... cum vrei tu. Si daca mai stii cartoanele soioase cu hamsii de pe faleza Marii Negre, afla ca in Paros o sa gasesti ceva asemanator, doar ca nu-s cartoane, ci farfurii albe; si nu-s hamsii, ci sardine proaspete.

Surprinzator este ca pestele, desi, realmente, pe toate drumurile (poti sa-l prinzi singur cu mana din apa, zau!) nu e chiar cel mai ieftin lucru din meniu. Pentru un red snapper la doua farfurii, poti sa platesti chiar si 50 de euro. In schimb, porcul e ieftin, cinstit si foarte bun. Vine cu cartofi prajiti si felii de lamaie.

Daca te aventurezi spre inima insulei, in orasul-cetate Lefkes, nu rata rotiseriile locale, unde se invart in tepuse stralucitoare carnuri de diverse soiuri si specialitati precum intestinele de miel.

Mananca macar o data traditionalele moussaka si pastitio. Opreste-te la locantele stil ghereta pentru autenticele gyros si souvlaki.

Iar daca ajungi in miezul orasului-port Parikia, la terasa de sub platani, comanda-ti un burger grecesc si nu te mira cand primesti o chiftea din 400g de carne, fara chifla, dar cu diverse toppinguri, de la sos rosu-iute la branza topita.

Savureaza deserturile grecesti

Daca esti la dieta, tine-te departe de cofetariile care iti ies in cale la tot pasul. Prajiturile grecesti sunt mieroase, ciocolatoase - ce mai, inventia diavolului! Incearca "usurelul" iaurt grecesc (10000% grasime!), cu nuci si miere. Desertul parosian traditional, pe care il gasesti negresit in centrul orasului Naoussa, consta in mici gogosele prajite in baie de ulei, peste care se toarna miere, scortisoara si inghetata.

Nu in ultimul rand, te invit sa gusti supradimensionatele croissante grecesti (niste cornuri cat antebratul, pe care o tanti cu halat si batic alb ti le sectioneaza in fata si ti le umple cu marmelada de piersici sau, daca preferi, cu "tsiiiiz or ham" (in traducere libera, branza sau sunca) si clatitele cat roata carului, umplute cu tot ce-ai pune de regula pe o pizza.

Inainte sa pleci inapoi spre casa, cumpara-ti de la taraba o piersica mare cu puf, musca din ea cat sa-ti curga zeama dulce pana-n san si aminteste-ti cum era cand fructele aveau gust.

Ah, cate ar mai fi de povestit despre Paros! Dar mai bine te las sa-l descoperi singur. Un singur lucru te mai rog: intors in Romania, nu te urca pe cantar decat dupa ce te-ai dres o saptamana cu salata si ceai detox. Pentru ca viata buna se cunoaste, iar traiul grecesc tihnit se ia mai ceva ca varicela.

Cum ajungi: Cu avionul via Atena (cca trei ore cu escala cu tot), sau cu masina pe ruta Giurgiu - Russe - Sofia - Salonic - Pireu, apoi cu feribotul (cca doua zile).

Unde stai: cash - la una din multele pensiuni din Naoussa; credit - la unul din resorturile de cinci stele de pe plaja.

Ce trebuie sa stii: Insula e mare, asa ca daca nu ai venit cu masina proprie, inchiriaza una. Nu-ti lua multe haine - peste tot sunt curatatorii, iar preturile sunt mai mult decat decente. Incearca in fiecare zi o alta plaja, relieful e diferit si spectaculos.

Nu rata plaja Santa Maria - comanda-ti un mojito rece si o salata de fructe, iar la pranz mananca la taverna TO ∆IXTY. Tine intotdeauna cash la tine, in multe locuri nu se poate plati cu cardul. Sezlongurile de pe plajele amenajate se platesc o singura data - poti pleca si reveni de mai multe ori de pe plaja in cursul unei zile, sezlongul va fi tot al tau. Bea numai cafea greceasca si bere Mythos. Seara fa-ti de cap in portul Naoussa la Big Blue - orice cocktail costa 10 euro, iar in loc de meniu, primesti o bautura creata special pentru tine de un barman priceput. Dedica-ti o zi pentru a vizita orasul-cetate Lefkes. Da fuguta cu barca pe insulele Anteparos si Naxos.

Afla mai multe povesti si retete din bucatarie pe Good Food Romania!

FOTO! Trondheim, orasul renascentist... Hotelurile din Bucuresti , pe locul 17 in topul satisfactiei. Intercontinental, cel mai bun...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 6, 2 decembrie 2023. Roxana Blenche și Chef Alex Comerzan au gătit borș moldovenesc și clătite cu urdă și mărar
Hello Chef sezonul 6, 2 decembrie 2023. Roxana Blenche și Chef Alex Comerzan au gătit borș moldovenesc și clătite cu urdă și mărar Sambata, 02.12.2023, 15:00
Parteneri 4 zodii cărora le place să se joace cu sentimentele partenerilor lor. Nativii care nu sunt statornici în relații 4 zodii cărora le place să se joace cu sentimentele partenerilor lor. Nativii care nu sunt statornici în relații Catine.ro Au apărut primele imagini ale filmului "Red Bonsai" (Kızıl Goncalar), cu Özcan Deniz și Özgü Namal în rolurile principale Au apărut primele imagini ale filmului "Red Bonsai" (Kızıl Goncalar), cu Özcan Deniz și Özgü Namal în... Happy Channel „Prințul Verde”: „Dacă nu sunt eliberați toți ostaticii, Israelul trebuie să execute toți ucigașii din închisori, inclusiv pe tata” „Prințul Verde”: „Dacă nu sunt eliberați toți ostaticii, Israelul trebuie să execute toți ucigașii din... Libertatea.ro Mărturiile emoționante ale românilor care se întorc din străinătate și se mută la țară: "Cu toți banii de pe lume, casă, pentru mine, înseamnă România" Mărturiile emoționante ale românilor care se întorc din străinătate și se mută la țară: "Cu... Ziare.com Imagine rară cu fiul cel mic al lui Ion Ţiriac. Mama lui este de o frumuseţe răpitoare Imagine rară cu fiul cel mic al lui Ion Ţiriac. Mama lui este de o frumuseţe răpitoare AntenaSport Răspunsul PERFECT dat de Jennifer Lawrence celor care au acuzat-o că și-a făcut operații estetice. Ce a dezvăluit actrița: „Ei bine, se pare că...” Răspunsul PERFECT dat de Jennifer Lawrence celor care au acuzat-o că și-a făcut operații estetice. Ce a... Elle Xtra Night Show. Reacția lui Gabi Bădălău, după ce fosta soție, Claudia Pătrășcanu, a spus că vrea să-i facă încă un copil: „O penibilă” / VIDEO Xtra Night Show. Reacția lui Gabi Bădălău, după ce fosta soție, Claudia Pătrășcanu, a spus că vrea să-i... Spynews.ro Imagini dureroase cu mama Ronei Hartner. Ce a putut face sărmana femeie lângă sicriul fiicei sale Imagini dureroase cu mama Ronei Hartner. Ce a putut face sărmana femeie lângă sicriul fiicei sale BZI Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs! Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs! BZI Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci HelloTaste.ro Horoscop 3 decembrie 2023. Gemenii au discuţii constructive, Balanţele sunt deosebit de atractive Horoscop 3 decembrie 2023. Gemenii au discuţii constructive, Balanţele sunt deosebit de atractive Antena3.ro Experții au găsit un „sistem solar perfect” când căutau viață extraterestră. La ce distanță de Pământ se află Experții au găsit un „sistem solar perfect” când căutau viață extraterestră. La ce distanță de Pământ... useit Horoscopul zilei de 3 decembrie 2023. Berbecii sunt sfătuiți să experimenteze mai mult. Află ce se întâmplă cu zodia ta Horoscopul zilei de 3 decembrie 2023. Berbecii sunt sfătuiți să experimenteze mai mult. Află ce se întâmplă cu... Catine Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, la un pas de un accident nuclear. ”Rușilor nu le pasă de siguranță” Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, la un pas de un accident nuclear. ”Rușilor nu le pasă de... Wall-Street Tarot online: De ce s-a distanțat de tine? Tarot online: De ce s-a distanțat de tine? Kudika Horoscop rune decembrie 2023. Mihai Voropchievici anunță zodia care primește protecție divină Horoscop rune decembrie 2023. Mihai Voropchievici anunță zodia care primește protecție divină Playtech Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta cu care voia să fie îngropată Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta cu care voia să fie îngropată Redactia.ro Ce au căutat românii pe Google în 2023. De la Klaus Iohannis, la reţetă de ciorbă de perişoare şi Eforie Nord Ce au căutat românii pe Google în 2023. De la Klaus Iohannis, la reţetă de ciorbă de perişoare şi Eforie Nord Observator Vitamine și minerale pentru sistemul tău imunitar. Ce alimente le conțin Vitamine și minerale pentru sistemul tău imunitar. Ce alimente le conțin MediCOOL Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv HelloTaste FOTO. Imagini hot cu Miss Univers, soția celebrului milionar român! FOTO. Imagini hot cu Miss Univers, soția celebrului milionar român! ProSport Pe ce dată exactă vin ninsorile ADEVĂRATE în București, de fapt. Prognoza Accuweather modificată Pe ce dată exactă vin ninsorile ADEVĂRATE în București, de fapt. Prognoza Accuweather modificată Gandul Ce boală a avut, de fapt, Mircea Geoană. Șocul suferit de familia politicianului după un control medical în România Ce boală a avut, de fapt, Mircea Geoană. Șocul suferit de familia politicianului după un control medical în... CanCan Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor DeParinti Jimin trimite toată dragostea către grupul de fani ARMY. Cântărețul sărbătorește marile victorii ale trupei BTS la MAMA Awards Jimin trimite toată dragostea către grupul de fani ARMY. Cântărețul sărbătorește marile victorii ale trupei... ZUTV Tesla a lansat Cybertruck în sfârșit. Ce preț de pornire are vehiculul mult așteptat Tesla a lansat Cybertruck în sfârșit. Ce preț de pornire are vehiculul mult așteptat UseIT Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Video Hello Chef sezonul 6, 2 decembrie 2023. Roxana Blenche și Chef Alex Comerzan au pregătit poale-n brâu Hello Chef sezonul 6, 2 decembrie 2023. Roxana Blenche și Chef Alex Comerzan au pregătit poale-n brâu Sambata, 02.12.2023, 15:00
Ultimele știri
x