Antena Căutare

Calatorie la muntele Athos

Loc ales, Gradina a Maicii Domnului, martor si mostenitor al stralucitei culturi bizantine, Muntele Athos e un tezaur ortodox, alaturi de Tara Sfanta. Impreuna cu Sinaiul si Taborul, el constituie triada muntilor dumnezeiesti. Pe Athos, s-a desavirsit, in constructia bisericilor, opera intregii ortodoxii.

O asemenea concentrare de simboluri religioase e unica in lumea ortodoxa si n-ar trebui sa ne surprinda atractia pe care o exercita fata de omul simplu, dornic sa vada, macar o data in viata, Muntele Sfant (care, din nefericire, printr-o lege nescrisa si de indelungata traditie monsatica, bareaza accesul femeilor pe teritoriul republicii autonome recunoscute ca atare de statul grec).

Pentru noi, romanii, Muntele Athos pare ca face parte integranta din istoria voievodatelor Moldova si Tara Romaneasca, intr-atat domnitorii lor s-au straduit, cinci sute de ani, sa le apere existenta si continuitatea.

Sfintul Munte Athos din Grecia cuprinde, astazi, sase categorii de asezaminte monastice: manastiri, schituri, chilii, bordeie si sihastrii. Din cele 20 de manastiri, 17 sint grecesti, una e ruseasca, una sirbeasca si alta bulgareasca. Noi, romanii, avem trei: schiturile Prodromu, Lacu si Colciu, construite in partea rasariteana a peninsulei, fie cu ajutorul voievozilor romani, fie cu noi contributii si stradanii. Pina in 1914, locuitorii Sfintului Munte numarau de vreo 5.400 de persoane, dintre care 5.000 - monahi. Azi, au mai ramas 2.000. La Athos, toti monahii, atunci cind sint primiti ca novici sau tunsi in monahism, dobindesc cetatenia greaca, fara alta formalitate. Ei dispun de o organizare administrativa autonoma.

Portul de intrare al Sfintului Munte e Dafni, denumire care se datoreaza nenumaratilor dafini care cresc in zona. "Cind am pus pentru prima data in viata piciorul pe insula, la Dafni, am simtit ca ma aflu intr-o alta lume", ne spunea pictorul Mihail Gavril, intors dintr-un pelerinaj facut cu mai multi prieteni din Romania, Elvetia si SUA. El a trait, citeva zile, printre calugari, o experienta unica: "Am dat de un program ca la cazarma. Scularea, la ora 3:30, cind se asculta slujba la biserica, pina la ora 7:00.

Articolul continuă după reclamă

Prezenta noastra la slujba era obligatorie. Oricine vine la Athos maninca si doarme fara plata, dar trebuie sa se supuna programului general din manastire. La 7:00 - micul dejun, apoi fiecare pleaca la locul hotarit de catre staret pina la 15:30, cind se pune masa principala a zilei. Dupa ce s-a mincat, se face slujba de vecernie, iar la 22:00 se da stingerea. Eu, unul, n-as rezista la un astfel de ritm permanent", ne mai spune Mihai Gavril. Renascentist modern, Mihai crede in miracole. "La Athos", spune el, "viperele nu musca, iar fumatorii ca mine nu simt nevoia sa mai fumeze pe tot timpul sederii!"

Daca va hotarati sa faceti si voi un pelerinaj la Muntele Athos, va pot sugera un traseu, completat cu detalii absolut necesare pentru a face din calatoria aceasta un moment important al vietii voastre. O serie de amanunte practice puteti afla si de pe site-ul http://www.proarad.ro/athos-meteora/ , iar planificarea unui traseu e mai usor de realizat cu ajutorul Centrului de Plerinaje Sf. Apostol Pavel din cadrul Patrarhiei Romane, al carui site este www.pelerinaj.ro. Inainte de orice, e bine sa stiti ca sederea la Muntele Athos trebuie, obligatoriu, reglementata printr-un permis special pe care trebuie sa vi-l asigurati cu mult timp inaintea plecarii in Grecia.

Iata si un posibil traseu de urmat! Asadar, in prima zi de deplasare puteti pleca, oricat de devreme, pe ruta Romania - Sofia - Kulata (frontiera bulgaro-greaca) - Serres - Ouranoupolis (portul grec de plecare spre Sfantul Munte). Va cazati la Ouranopolis, unde sunt multe hoteluri si camere la particulari, cu preturi modice, pentru pelerini. A doua zi, la ora 7, va faceti, la biroul de pelerinaje din Ouranoupolis, formalitatile de plecare la Sfantul Munte.

Un vaporas va va prelua, la ora 9,30, pentru a parcurge, timp de aproximativ doua ore, distanta pana in portul Dafni. Zilnic, aici debarca nu mai mult de 200 de pelerini, detinatori ai unui permis de sedere. Din Dafni, trebuie sa mergeti cu un microbuz pana in capitala Sfantului Munte, Karea, unde va trebui sa va cazati, pentru a putea ataca, mai apoi, cu forte proaspete, primele obiective: Manastirea Protaton, Manastirea Koutlomoussiou, Chilia Sf. Gheorghe Colciu. I

n ziua a treia, va deplasati cu masina catre Manastirea Vatoped, unde va veti si caza. De la Vatoped urmeaza sa cautati un mijloc de transport, de regula, tot un microbuz, pentru a ajunge, in ziua a patra, la manastirile Pantokrator, Stavronichita, Iviron, Filotheu, Karacalu; in sfarsit, veti putea poposi la Schitul Lacu, tinut de calugari romani, unde veti ramane peste noapte. In ziua a cincea, puteti face o deplasare cu masina la Izvorul Sfantului Atanasie, la Marea Lavra, apoi la schitul romanesc Prodromu, unde veti participa la programul liturgic si va veti caza.

In ziua a sasea, reveniti la Manastirea Vatoped, pentru a lua autocarul spre Karea, apoi veti fi transferati pana la portul Dafni. La ora 12, aveti vapor catre Ouranoupolis, iar dupa ora 14,30, cand ajungeti acolo, va decideti daca mai ramaneti o noapte in oras ori va reintoarceti de indata in Romania. Notati ca, de la Bucuresti pana la Ouranoupolis, se fac, in medie 12 ore. Atentie, daca sunteti cu masina, la drumurile Bulgariei si la politistii lor, mai zelosi decat ai nostri. Drum bun!

citeste Jurnalul National

Heviz, perla balneara a Ungariei... Vacanta in linistea Manastirii Cozia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 14.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x