10. Festivalul Usturoiului: Gilroy, California - iulie.
A inceput cu un adevarat vizionar: dr. Rudy Melone, presedintele unui colegiu din California. Cand a aflat ca un oras mic din Franta se considera capitala usturoiului, si-a pus in minte ca un oras si mai mic, Gilroy din California, sa detina acest titlu onorific.
Asa a aparut cel mai mare festival al usturoiului: supa de usturoi, placinta de usturoi, kebabi cu usturoi si sanviciuri cu usturoi pentru cei care nu se tem de o respiratie cu iz intepator. Muzicienii inchina ode usturoiului, iar artistii vand opere de arta puternic mirositoare. Daca nu ajungi pana in California, Insula Wight are si ea un festival al usturoiului in fiecare august.
9. Festivalul picturilor pe vaci: orasul capitala Luxembourg - din aprilie pana in septembrie.
Tara de care uita toata lumea e cea faimoasa pentru exploatarea celei mai bune "panze" pentru pictura si alte creatii artistice: vacile false. In fiecare vara, acest oras prinde viata prin animale de metal, lemn, ciment si fibra de sticla, prin care artistii isi pot arata latura mai...salbatica. Sunt vaci pictate ca niste zebre sau cu peisaje cu Alpi. Unele chiar rag.
Nu exista premii sau castigatori. Doar arta si vaci. Nu poti sa nu te intrebi cat de interesanti sunt oamenii care locuiesc printre ele.
8. Festivalul portocalelor rosii: Piemonte, Italia - februarie.
Cu cateva secole in urma, oamenii din acest oras s-au rasculat impotriva unui conte nemilos care rapea fecioarele inainte de nunta si se asigura ca el este intaiul barbat din viata lor. Nu numai ca a fost decapitat, dar si garzile sale au fost ucise cu pietre.
Dar sa facem un salt inapoi in prezent, intr-un timp in care reglementarile UE preved ca Italia trebuie sa distruga surplusul anual de portocale. Uite asa s-au inlocuit pietrele cu fructele in exces, garzile cu clovni si care alegorice si s-a obtinut o sarbatoare suculenta ce aduna cam 10.000 de petrecareti.
7. Festivalul Songkran, Chiang Mai, Tailanda, 13 - 15 aprilie.
Imagineaza-ti cum e sa fii ud pana la piele si acoperit intr-un strat multicolor de sclipici. Ideea de baza a festivalului este una cat se poate de nobila, deoarece apa simbolizeaza curatirea spirituala pentru noul an, insa organizatorii sai stiu ca un festival adevarat trebuie sa-i faca pe oamenii sa se dezlantuie un pic.
6. Festivalul baligii de elan, Talkeetna, Alaska - a doua saptamana din iulie.
Cand viata iti ofera lamai, faci limonada. Cand natura iti ofera baliga de elan, arunc-o pe oameni din baloane zburatoare. Exact acest lucru se intampla in orasul subarctic Talkeetna. Artistii fac tot felul de sculpturi sau bijuterii din balegar, iar cei cocotati in baloane trebuie sa arunce baliga pe anumiti oameni numerotati. Cel care isi ocheste partenerul de joc de cele mai multe ori castiga.
In mod surprinzator, nimeni nu isi asuma meritul pentru inventarea festivalului. Exista o fascinatie ciudata in legatura cu acest oras care dedica o zi intreaga excrementelor unui animal. Daca mergi acolo, ai grija pe unde calci... si ce iti poate cadea in cap.
5. Festivalul tunderii oilor, Masterton, Noua Zeelanda - inceputul lui martie.
Intr-o tara care are trei oi pe cap de locuitor, nu este de mirare ca exista un festival cu criterii lanoase. Este un eveniment ce dureaza patru zile, in care maestri in tuns si tesalat lana se vor intrece la diferse concursuri pentru a obtine un titlu de onoare in ochii acestei natii.
In Noua Zeelanda, acest eveniment este locul ideal unde se pot remarca cei insetati de faima si avere. Din 1961 cand a inceput, festivalul a devenit atat de mare incat si armata este implicata pentru a controla multimea.
4. Sao Joao, Porto, Portugal - 23 iunie.
Este unul dintre cele mai pline de viata festivaluri, dar si unul dintre cele mai putin cunoscute. Sfatul Joao (Ioan) este patronul indragostitilor este cel care vegheaza asupra acestui oras care se aprinde, se impodobeste, iar mancarea si vinul Porto nu mai contenesc.
Apoi apar ciocanele. Nu se stie de ce, dar atunci cand intalnesti o persoana de sex opus, trebuie sa ii dai una in cap cu un ciocan mare de plastic.
3. Festivalul broastelor, Rayne, Louisiana - weekend-ul in care cade Ziua Muncii.
Pentru a cita site-ul festivalului: "Poti sa iti aduci propria broasca sau sa inchiriezi una". Chiar asa si este. Orasul Rayne nu lasa pe nimeni pe dinafara. Pentru cei prea nevoiasi pentru a detine propria lor broasca, centrul de comert al orasului va imprumuta bucuros broasca dorita, pentru o mica suma de bani.
Dar ce se intampla in aceasta capitala a broastelor? 50.000 de oameni se aduna pentru a onora broastele prin intreceri de viteza, concerte ... dar si cu un meniu ce include broaste. Aici e locul ideal pentru a afla ce gust au picioarele de broasca prajite.
2. Rostogolirea de branza anuala de pe dealul Cooper Gloucester, Anglia - ultima luni din mai.
Niciun sport extrem nu e extrem daca ranile nu sunt cauzate de branza. Vorbim de oase rupte, glezne luxate si vanatai serioase. Toate acestea obtinute in urma alergarii la vale, laolalta cu roti de branza de peste 3,5 kilograme. Ideea este ca trebuie sa depasesti in viteza branza care se rostogoleste. Din ambitie, cei mai multi ajung sa se rostogoleasca si ei fara voie, iar branza invinge de fiecare data.
1. La Tomatina, Buol, Spania - ultima miercuri din august.
Cea mai mare bataie cu mancare din lume atrage mii de participanti in acest oras mic din Spania, unde, la sfarsitul unui festival ce dureaza o saptamana, camioanele rastoarna 40 de tone de rosii peste o multime de oameni beti. Pentru o ora, ei se bat voiosi cu rosii foarte coapte... aproape stricate.
Uita tot ce ti-au spus parintii despre faptul ca nu trebuie sa te joci cu mancarea! La Tomatina este cea mai haioasa si murdara regresie la stadiul copilariei. De indata ce rosiile se termina si fiecare e rosu din cap pana in picioare, dusuri si furtune speciale ii curata pe petrecareti.
sursa: askmen.com
"Terapia cu zer" a Varlaamului: lapte, zer, miere si trandafiri... Maurii si crestinii, la Sevilla...