- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
De-a lungul anilor, complexul a a fost extins prin numeroase renovari facute dupa cutremurul din 1509, dar si focul din 1665. Palatul este plin de numeroase exemple ale arhitecturii otomane, iar sutele sale de camere gazduiesc colectii extinse de portelan, arme, tinute, armura si opere murale. In 1924, dupa sfarsitul Imperiului Otoman, guvernul turc a transformat palatul Topkapi intr-un muzeu al erei imperiale.
Unul dintre primele lucruri pe care le vei observa cand vei vizita lacasul este impresionanta poarta imperiala. Aceasta poarta masiva de piatra dateaza din anul 1578 si este acoperita in marmura din secolul 19. Poti observa caligrafia otomana ce decoreaza partea de sus a structurii. Portile acestui pasaj inalt duc vizitatorii in prima dintre cele patru curti ale palatului.
Prima curte este casa bisericii bizantine Hagia Irene, dar si a unor varietati de fantani care o inconjoara. Pe masura ce palatul a crescut, fiecare curte care a fost adaugata a devenit tot mai exclusivista, culminand cu cea de-a patra curte regala, care apartinea numai sultanului. Fiecare dintre ele reprezinta o particica de istorie si au cate o poveste de spus.
Cea de-a doua curte era un parc plin de pauni si gazele si dateaza de pe timpul imparatiei lui Suleiman. Turnul Justitiei este principalul punct de atractie al acestei curti, fiind cea mai inalta structura din palat si a fost construit in jurul anului 1530. Cea de-a doua curte gazduieste Consiliul Imperial, unde reprezentantii de stat tineau intalniri. Tot aici se gaseste si Trezoreria Colectiei de Arme Imperiale, unde se gasesc arme islamice ce dateaza inca din secolul 7. Cea de-a treia curte mai este numita si Palatul Interior si reprezinta inima palatului, locul in care sultanul isi petrecea timpul atunci cand nu era in harem.
Aproape avand marimea celei de-a doua curti regale, cea de-a treia curte este locul unde se gaseste cea mai mare moschee din palat: Moscheea Agas. Alte puncte de atractie ale acestei curti regae sunt Trezoreria Regala, unde se gaseste o vasta colectie de arta si bijuterii, portrete si colectii importante de caligrafie.
Cea de-a patra curte regala, cunoscuta sub numele de Canapeaua Regala gazduieste numeroase pavilioane, gradini si terase. Marele Kiosk, adaugat in 1840, a fost cea mai mare adaugire la palat, iar structura sa impresionanta ofera o priveliste panoramica spre marea Marmara. Langa Marele Kiosk se gaseste un restaurant popular ce a fost vizitat de regina Elizabeta a II-a, Richard Nixon, Mohamed Ali si multi altii. Cea de-a patra curte este un loc popular pentru turisti pentru ca aici se pot face fotografii cu marea si orasul.
Haremul este un alt loc vizitat, el fiind un exemplu al mai multor stiluri arhitecturale incepand din secolul 16 si pana la inceputul secolului 19. A fost casa a sute de concubine si are aproape trei sute de camere, noua hamamuri, doua moschee si chiar si un spital.
Palatul Topkapi este parte a "Zonei Istorice a Istanbulului" si este inclus in lista Patrimoniului Mondial Unesco, incepand cu anul 1985. Este deschis de miercuri pana luni de la 9 a.m. la 7 p.m. Biletele costa in jur de 13 dolari, iar pentru vizitarea haremului va mai trebui sa scoti din buzunar in jur de 10 dolari.
Foto: reference.findtarget.com
Viziteaza catedrala Koln din Germania!... Constanta: Turistii s-au bucurat de prima baie in mare...