Antena Căutare

Visul lui Gustave Eiffel

Când pe 31 martie 1889 Gustave Eiffel inaugura turnul care ii purta numele, probabil nu şi-a imaginat ce impact major asupra lumii va avea construcţia sa, cât de mult va fi criticata, cat de mult va fi admirata, cat de mult va fi multiplicata, la scara mai mica sau mai mare, cat de mult va inspira arhitectii.

TURNUL EIFFEL

Proiectarea turnului Eiffel a inceput în urma unui concurs organizat atunci de Guvernul Frantei. Intrucat se serbau 100 de ani de la Revolutia Franceza, Guvernul a hotarat organizarea unei expozitii internationale si a anuntat un concurs de proiectare a unui monument ce avea sa fie construit in inima orasului Paris. Au fost trimise peste 100 de proiecte, dar Comitetul Centenarului a ales designul lui Eiffel, care consta dintr-un turn de otel ce urma sa se ridice la o inaltime de aproape 300 metri deasupra Parisului si sa fie cea mai inalta structura construita de om.

Pentru ca a fost criticat la inceput de arhitecti si de parizienii obisnuiti, care consideratu ca monstruozitatea de otel va fi o pata a orasului, contractul incheiat de Eiffel cu primaria Parisului a fost facut doar pe 20 de ani, urmand ca apoi sa fie demontat. Din fericire, asta nu s-a întâmplat, atât datorita faptului ca turnul facea Franta renumita, cat si pentru ca in varful lui se instalase antena de transmisii radio.

Turnul a fost terminat în 2 ani, folosindu-se 18.038 de piese de otel si doua milioane si jumatate de nituri.

Articolul continuă după reclamă

Monumentul a ramas in mare parte neschimbat pana in prezent si este una dintre principale atractii turistice din lume, fiind vizitat anual de peste sase milioane de persoane. Turnul Eiffel este simbolul nestirbit al Parisului.

Constructia are trei niveluri de vizitare. Primul etaj are o platforma larga ca dimensiuni, unde se poate vizita celebrul restaurant "Jules Verne", un mic muzeu al Turnului Eiffel, o mini-posta si chiar si o sala de cinema in care ruleaza filme documentare ce prezinta istoria turnului. Al doilea etaj este locul ideal pentru realizarea unui reportaj fotografic al Parisului. Balcoane special amenajate iti ofera unghiuri inedite pentru fotografierea cetatii neobosite de pe malul Senei. Al treilea etaj poate fi atins urcand doar cu ajutorul lifturilor panoramice, care ofera o priveliste extraordinara asupra Parisului. La acest nivel se poate admira, printr-o fereastra, reconstructia biroului avut de Gustave Eiffel, momentan ocupat de personaje de ceara: constructorul turnului, fiica sa - Claire - şs celebrul inventator american Thomas Edison.


TOKYO TOWER

Turnul Eiffel a fost timp de 40 de ani cea mai inalta cladire din lume si este pana astazi una dintre cele mai fascinante onstructii de otel ale istoriei. Este evident ca un asemenea design avea sa fascineze si sa inspire o serie de arhitecti in munca lor.
Un astfel de arhitect a fost si japonezul Tachū Naitō, unul dintre designerii renumiti de cladiri inalte din Japonia. El a facut designul turnului în stilul celui francez.

Tokyo Tower a fost construit in 1958, la 59 de ani dupa ce Eiffel si-a inaugurat turnul, din pricina necesitatii unei structuri suficient de inalte pentru transmiterea semnalului de televiziune in zona Kantō, dupa inaugurarea televiziunii nationale japoneze NHK, în 1953.

Initial, turnul trebuia sa fie mai inalt decat cea mai mare cladire a vremii, Empire State Building, care avea 381 metri, dar din cauza costurilor prea ridicare si a lipsei materialelor s-a renunţat la aceasta idee, iar in prezent turnul masoara 332,5 metri, exact inaltimea necesara pentru a transmite semnalul radio şi TV la 150 de km împrejur.

Dar Tokyo Tower nu este folosit numai pentru transmiterea semnalului radio si TV, desi mare parte din banii de intretinere ai turnului provin din chiriile platite de diverse televiziuni si radiouri pentru a-si monta antenele. Tokyo Tower este si un obiectiv turistic. De la deschidere, turnul a atras nu mai putin de 150 de milioane de vizitatori din intreaga lume. Primul obiectiv de vizitat este renumitul Foot Town (oraşul de la poale), o cladire cu patru etaje aflata chiar sub turn, in care se pot face cumparaturi, vizita muzee si galerii. Iar privelistea de la etajele superioare, asupra orasului, este fabuloasa.

TURNUL BEAT

O altă structură de otel inspirata de Eiffel va fi deja renumitul - desi aflat inca in constructie - turn al Londrei. Inalta de 120 de metri si construita in intregime din otel rosu, aceasta noua structura va domina partea de est a Londrei, vorbindu-se deja de un simbol in devenire.

Desi inspirat de turnul francez, acesta va fi cu adevarat unic, cu forma tubulara, nu piramidala ca în cazul turnurilor traditionale, si prin contorsionarile facute de metal va incerca sa redea o senzatie de instabilitate, fiind în acelaşs timp o structura foarte sigura. Datorita formei sale ciudate, turnului londonez i se mai spune si "drunken tower", pentru ca aminteste de un betiv care incearca sa isi pastreze echilibrul.

Minunatia cu iz de secol XXI se va numi Arcelor Mittal Orbit Tower si porneste de la designul unui arhitect englez de origine indiana, Anish Kapoor. Ea va fi gata în 2012 si va fi inaugurata o data cu deschiderea Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012, vrandu-se a fi principala atractie in acea perioada. Turnul are incorporate chiar si cele cinci cercuri ale Jocurilor Olimpice.

Designul arhitectural a evoluat mult de pe vremea lui Eiffel si a ajuns la forme din ce in ce mai sofisticate, dar ce e cert este ca turnul ridicat de el continua sa fascineze.

sursa: Jurnalul National

O statiune pentru suflete romantice... Jurnal de Sicilia 5: Street food...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei Vineri, 15.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x