Antena Căutare

MediCOOL, sezon 1, episod 15. Despre validarea în social media, chirurgia umărului și „trasul curentului”, între mit și realitate

MediCOOL este primul show care face sănătatea un interes general. E emisiunea care în care medicul Mihail Pautov, specialist în chirurgie generală la Institutul Fundeni, răspunde la întrebări de natură medicală și ne spune, de fiecare dată, că prioritatea noastră trebuie să fie întotdeauna sănătatea.

Galerie
MediCOOL, sezon 1, episod 15 | Antena1

Emisiunea MediCOOL poate fi văzută integral și pe Antena PLAY.

Alături de dr. Pautov vor sta, în fiecare săptămână, dr. Alexandru Răzvan Meroiu, medic stomatolog cu o vastă experienţă în estetica dentară, dr. Elena Popa, medic specialist dermato-venerologie şi estetică medicală, dr. Iulia Solomon, medic specialist dermato-venerologie şi dermatologie pediatrică şi Iuliana Dabija, tehnician nutriţionist, psihonutriţionist şi arbitru naţional în cadrul competiţiilor interne de powerlifting.

MediCOOL, sezon 1, episod 15. Despre implantul de barbă și de păr, cu pacientul Dorian Popa și medicul Felix, și despre bolile cardiovasculare, în România

Rubrica Hey, Info Doc din episodul 15 de MediCOOL, din data de 4 noiembrie 2021, s-a deschis cu tema operațiilor fără cicatrici. Mihai Toma, medic primar radiologie intervențională la Institutul Fundeni, a fost invitat în platou și a vorbit despre ele, dar și despre cum decurge o astfel de operație.

La rubrica Tu decizi, invitați au fost Dorian Popa și doctorul Felix. Dorian Popa a vorbit despre cum a mers la doctorul Felix ca să își rezolve problema legată de barbă, care creștea neuniform.

„Să-ți explic. Încă de mic eram complexat, e mult spus complexat, încă de mic mi-am dorit barbă. (...) Nu aveam barba completă, aveam niște mici goluri, pe ici, pe colo. (...) Doar ce făcuse un caz de barbă domnul doctor și am zis: Așa arată după? Vreau și eu. Cum adică nu am așa ceva! Și m-am dus la domnul doctor”.

Și nu s-a oprit aici. După implantul de barbă, Dorian Popa a continuat cu cel de păr și are de gând să continuie.

„Mi-aș dori să uniformizez mai bine totul”, a spus acesta.

„Dorian este un pacient ideal. Știe ce vrea, se așază, este extraodinar de cuminte. Că vorbește mult nu este o problemă, dar vorbește tare”, a spus doctorul Felix, cu zâmbetul pe buze. Tot medicul a mai adăugat:

„Implantul de barbă, în principiu, se realizează folosind același păr pe care îl avem noi la nivelul scalpului, în partea din spate, de obicei. Trebuie urmărit firul de păr care seamănă ca și textură, și culoare cu barba respectivă. În principiu, barba este mai groasă și atunci noi trebuie să folosim foliculi care conțin chiar două fire de păr pentru a avea un efect de acoperire similar cu al bărbii. Neapărat, e important asta, să avem culoarea la fel. (...) Firele se extrag din zona din spate după care se implantează în unghiul în care crește în mod natural barba”.

Dorian Popa a conchis într-o notă optimistă: „Eu le spun tuturor celor care sunt acasă să se gândească ce anume în viață îi face fericiți și aia să caute. Din punctul meu de vedere, viața este cu și despre fericire”.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial, iar România ocupă un loc fruntaș nedorit. La fiecare 30 de minute, un român suferă de un infarct miocardic acut. La rubrica A doua șansă, Mirela Mihalache, care a primit diagnosticul de cardiomiopatie hipertrofică, și-a spus povestea.

Lucian Dorobanțu, medic primar chirurgie cardiovasculară: „Fiind o boală rară, a fost introdusă încet-încet în practica medicală. În ultimii ani, nu e niciun fel de problemă pentru niciun medic cardiolog să o diagnosticheze. E rară, în jur de 5 la un milion, nu sunt foarte multe, dar sunt suficiente”.

MediCOOL, sezon 1, episod 15. Despre chirurgia umărului și ce înseamnă când „ne trage curentul” și ce înseamnă validarea în social media

La rubrica Super DOC, medicul Pautov a abordat tema chirurgiei umărului împreună cu medicul Ion Andrei Popescu, care a venit în platou cu un mulaj cu ajutorul căruia le explică pacienților biomecanica umărului.

„Umărul e cea mai mare articulație a corpului. E foarte mobilă. Avem nevoie de mobilitate pentru a putea să ne deplasăm mâna în spațiul vizual”, a spus medicul invitat. „Avem anatomia asta specială, cu mulți mușchi, care împreună formează o manșetă rotatorie, practic, tendonul din față face mișcarea asta, tendonul de sus ridică, tendonul din spate face rotația externă”.

„Cea mai des întâlnită cauză când te doare umărul este disbalansul muscular, când acești mușchi nu mai funcționează sincron”.

Medicul Ion Andrei Popescu a explicat și cum are loc o operație a umărului.

Mai departe, medicul Pautov a vorbit și despre bine cunoscutul mit legat de ce ni se întâmplă atunci când „ne trage curentul”, vorbă pe care o știm cu toții și pe care o auzim încă de mici.

„Din păcate, ăsta nu este chiar un mit. Există o explicație fiziologică pentru acest tras de curent. De fapt, curentul reprezintă un aer rece care se mișcă prin încăpere și noi stăm în acel aer rece. Aerul rece va determina scăderea temperaturii pe o parte a corpului, cum ar fi o măsea, de exemplu, sau în zona urechii, sau în zona cervicală”.

Gazda MediCOOL a arătat la aplicația BioMap și problemele care pot apărea, cum ar fi o infecție subclinică, adică o infecție fără simptome.

Există însă și mituri legate de acest lucru. „Unul dintre tratamentele populare este să facem un con din ziar, să îi dăm foc și să îl punem în ureche, ca să scoatem demonul. E mai degrabă o metodă periculoasă”, a spus medicul Pautov, metodă pe care în niciun caz nu o recomandă.

„Tânără, superbă și cool”. Așa a descris-o medicul Pautov pe Oana Moșneagu, care joacă rolul „Andreei Achim” în serialul Adela de la Antena 1. Tânăra actriță a povestit despre cea mai amuzantă fază de la filmările Adela, când l-a lovit pe Alecsandru Dunaev cu mingea, dar și despre problemele cu somnul pe care le are.

La rubrica Atelier: Creier, tema dezbătută a fost validarea în social media, greșit înțeleasă de obicei de mulți, și pe care toată lumea o caută, mai mult sau mai puțin. Cosmina Noaghea a fost invitată în platou.

Cosmina Noaghea, specialist psihologie: „Validarea greșit înțeleasă înseamnă atunci când facem o anumită acțiune, postăm ceva în social media, și modul în care reacționează comunitatea pe care o avem (formată din oameni cunoscuți sau necunoscuți), atunci când de reacția lor depinde valoarea noastră ca persoană. E o diferență între feedback-ul pe care îl primim de la alții și validare”.

„Feedback-ul se referă la un comportament sau o acțiune a mea. Pe baza feedback-ului, ne putem îndrepta acțiunile. Când aștept validare, înseamnă că sunt o persoană... puteți să puneți orice etichetă vreți aici: populară, plăcută, deșteaptă, în orice alt fel și am o anumită valoare în funcție de like-uri, de numărul de comentarii, de numărul de vizualizări și așa mai departe”, a spus Cosmina Noaghea.

MediCOOL, în fiecare sâmbătă, de la 09:30, pe Antena 1 & Antena PLAY

Doctorul Mihail Pautov este o prezență foarte cunoscută în domeniul medical. Acesta aduce săptămânal pe Antena 1 un nou episod al show-ului MediCOOL. Sâmbăta de la 9:30, alături de doctorii Alexandru Meroiu, Elena Popa, Iulia Solomon şi Iuliana Dabija, îşi intervievează invitaţii şi le oferă telespectatorilor cele mai bune sfaturi medicale.

Emisiunea MediCOOL este disponibilă și pe Antena PLAY, cea mai mare platformă de conținut video din România. Cu 9 canale în regim live 24/24 pe care fanii le pot urmări de oriunde ai fi, zeci de emisiuni celebre, seriale de top și știri de ultimă oră, Antena PLAY oferă publicului și cele mai noi episoade din MediCOOL.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x