Consumul de carne a fost tema emisiunii Medicool de pe 3 decembrie 2022. Cei care au discutat alături de medicul Mihail Pautov despre consumul de carne au fost Carmen Brumă, chef Iulian Mitea, medicul endocrinolog Bogdan Pascu, medicul specialist dermatovenerologie Elena Popa și Urania Cremene, creatoarea programului ”All About Parenting”.
„Carnea conține aminoaciudul glutamină care ne repară intestinele pe interior”, a explicat medicul Mihail Pautov.
Chef Iulian Mitea a gătit în platoul Medicool o friptură de vită. A așezat bucata de carne în tigaia încinsă cu ulei de măsline, apoi, după câtva minute, a adăugat untul. Chef-ul a recomandat ca astfel de carne să fie gătită și la cuptor după ce este trasă în tigaie, lăsată pe farfurie să se odihnească și să nu fie tăiată pe fibră.
Cât de sănătoasă este carnea și cum se gătește corect
„Niciodată nu vom spăla carnea! Este o greșeală des întâlnită. Dacă simțiți că are un miros, este mai bine să o aruncați. Trebuie să tapetăm carnea cu o hârtie”, a spus chef Iulian Mitea.
„E bine să consumăm mai rar carne roșie vită, miel, porc, capră sau vânat). Părți din carnea de vită ar avea prea multe grăsimi saturate”, a spus Carmen Brumă.
„E dovedit în studii că această carne roșie conține anumite toxine care ne fac rău și acele toxine nu se absorb și se leagă de un pahar de vin roșu. Acel vin roșu face carnea roșie mai sănătoasă. Dar cel mai rău lucru posibil este carnea procesată (hot-dog, crenvursti, salam, bacon). Carnea procesată este de evitat sau consumată în cantități foarte mici”, a spus medicul Mihail Pautov.
Cum este influențată pielea de consumul de carne
Doctorul Mihail Pautov și Elena Popa, medic specialist dermatovenerologie și estetică medicală, au vorbit despre cum este influențată pielea de consumul de carne. ”Dacă excludem cărnurile intens procesate vom face un bine organismului nostru”, a spus medicul Elena Popa.
Medicul Elena Popa a specificat că pentru menținerea unui ten tânăr în alimentație este recomandată o dietă bazată pe plante consumate integral:
(Fructe și legume- Fructe de pădure, citrice, pere, piersici, varză, spanac, roșii, cartofi, mazăre, fasole neagră, etc.
Cereale integrale și grăsimi sănătoase- Orez brun, ovăz, paste din orez brun, avocado, ulei de măsline, migdale, unt de arahide natural ,
Ierburi și condimente - busuioc, sare, piper, sos de roșii, muștar, suc de lămâie
Proteine pe bază de plante- tofu, soia
Băuturi cafea, ceai, apă)
„În accepțiunea mai nouă nu se exclude neamărat carnea. Putem să consumăm și produse de origine animală, atâta timp cât o luăm dintr-o sursă sustenabilă”, a specificat medicul Elena Popa
În alimentația copiilor carnea trebuie inclusă
Doctorul Mihail Pautov și Bogdan Pascu, medic endocrinolog, au vorbit despre consumul de carne la copii. ”Încurajez dieta echilibrată. Nu pot să încurajez ca un copil să fie vegetarian. Măcar o dată pe zi trebuie să aibă o porție de carne”, a spus Bogdan Pascu.
„Cei mai mulți părinți au foarte multă grijă la ce mănâncă cel mic până la vârsta de 3, 4 ani. După, totul se schimbă”, a spus Urania Cremene.