Vlăduţ, bucătarul de la Neatza, ne propune să ne delectăm familia cu un tort pe care îl pregăteau mămicile și bunicile pe vremuri, cu ingrediente puține, pe care l-a denumit: Tort Nostalgia.
Ingrediente pentru rețeta Tort Nostalgia
Pentru blat de tort cu diametrul de 26 cm: 7 ouă medii 7 linguri de zahăr 7 linguri de ulei puțină sare 2 linguri apă rece 2 lingurițe esență de vanilie Pentru umplut și decor: 1 kg frișcă îndulcită 800 g compot de piersici 50 g ciocolată cu lapteMod de preparare pentru rețeta Tort Nostalgia
Pentru prepararea blatului de la rețeta tort Nostalgia, se rocedează ca la orice rețetă clasică de pandișpan. Mai întâi separăm albușurile de gălbenușuri. Mixăm albușurile, presărate cu puțină sare, până devin spumoase. Adăugăm, treptat, zahărul și le mixăm până obținem o bezea fermă. Frecăm gălbenușurile cu un praf de sare, apoi cu uleiul și esența până obținem o emulsie ca la maioneză. Apoi încorporăm câte puțin din bezea alternând și cu cele două linguri de apă rece. La final, încorporăm făina adăugată treptat. Tapetăm forma de copt cu hârtie pergament, întindem compoziția de blat prntru rețeta de tort Nostalgia în ea, o nivelăm și dăm forma la cuptorul preîncălzit, pentru 30-35 de minute la 170 de grade. Lăsăm blatul să se răcească, îl secționăm în două și însiropăm cele două părți cu siropul de la compotul de piersici. Cum asamblăm deliciosul tort Nostalgia! Întindem peste partea de blat de la baza tortului jumătăți de piersici, apoi frișcă bătută și așezăm deasupra cealaltă jumătate de blat. Îmbrăcăm tortul în frișcă și îl decorăm cu felii de piersici și ciocolată rasă. Dăm tortul la rece pentru cel puțin o oră înainte de a-l secționa, pentru a se așeza bine straturile, dar și pentru a se putea felia mai ușor. Poftă bună