- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Dacă vreți să începeți un nou stil de viață, trebuie să știți că burgerii fără carne pot fi o alternativă mai sănătoasă și vor fi la fel de gustoși și sățioși ca și burgerii clasici.
Adina Lăcătușu, reporter la Neatza cu Răzvan și Dani, alături de Alex Bădulescu, antreprenor, ne explică de ce veganii și vegetarienii vor să imite rețetele clasice de burgări și ce conțin acestea.
Atât vegetarienii cât și veganii consideră aceste rețete mult mai sănătoase, iar gustul lor este aproape identic cu cel al rețetelor clasice în care se folosește carnea de origine animală.
Ce conțin burgerii vegani?
Chifteaua de burger vegan poate fi preparată din diverse leguminoase: fasole, năut, mazăre, linte, dar și din ciuperci, nuci, andive, quinoa, etc. Carnea așa zis vegetală este preparată din proteinele acestor leguminoase.
Ingredientele sunt diferite de la o rețetă la alta, atât în ceea ce privește aluatul pentru chifle cât și combinațiile burgerului propriu zis dar și sosurile.
Un exemplu de chiftea de burger vegan ar fi din quinoa cu blugur și mărar, sau quinoa cu năut și mărar, altul din leguminoase boabe și alte legume, iar unul colorat se poate face din sfeclă roșie cu năut și andive, iar exemplele pot continua în funcție de inspirația fiecărui bucătar, ținând cont de combinații sănătoase și de gramajele acestora.
Rețetele de burgeri vegani pot fi uneori mult mai consistente și sățioase decât cele cu carne animală, fiind mai bogate în proteine sănătoase.
Sosurile pot fi aceleași ca și la burgerii clasici, sau pot fi sosuri în totalitate vegane, iar burgerii de acest fel se pot consuma tot cu clasici cartofi pai.
Cel mai în trend burger vegan la ora actuală, care se găsește în mai toate restaurantele de specific vegan, este burgărul negru. La acest burger chifteaua are culoare neagră fiind preparată cu cărbune negru. în interiorul chiftelei găsim clasica salată verde și salata de castraveciori murați, roșie, sos de usturoi, chiftea de mazăre, cașcaval vegetal cedar, pe bază de ulei de cocos, rucola și ceapa roșie. Așadar la astfel de ingrediente nu poate fi decât extrem de gustos, sănătos și foarte consistent burgerul vegan.
Iată mai jos o rețetă de burger vegan!
Ingrediente:
- 200 gr fasole roșie
- 200 gr fasole albă
- 200 gr mazăre
- 400 gr năut
- 2 cepe
- 3 căței de usturoi
- 50 gr roșii deshidratate
- 100 gr muguri de pin
- 2 mere
- 50 gr ardei iute
- 2 roșii
- 1 legătură de ceapă verde
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 1 lămâie
- sare și piper
- chifle pentru burgeri
Mod de preparare
Cele două tipuri de fasole cu mazărea și năutul se procesează cu blenderul până rezultă o pastă. Se condimentează cu sare, piper, se adaugă roșii deshiratate tocate mărunt, ceapa și pătrunjelul, de asemeni tocate. Din această compoziție se formează burgerii care se dau la cuptor, pe hârtie de copt. Se lasă până se rumenesc, la foc mediu.
Merele și ardeii iuți se toacă mărunt și se fierb, pe foc, cu puțină apă, rezultând o dulceață care se asezonează, opțional, cu puțin zahăr.
Mugurii de pin se pisează în mojar și se amestecă cu zeama de lămâie, într-un sos delicios. Se asezonează cu sare și piper.
Chiflele se secționează, se ung cu dulceața de ardei cu mere și sosul din muguri de pin și se adaugă burgerul vegetal la mijloc.
Spor și poftă bună!
Pulpe de pui în crustă crocantă sau Pui în pijama, rețeta lui Vlăduț de la Neatza cu Răzvan şi Dani... Ramona Olaru, cea mai îndrăzneață alegere în materie de modă. Ce ținută a ales să poarte vedeta...