Tartarul este un aperitiv în care se folosesc doar ingrediente crude, este un preparat în stil tătar cu gust foarte picant, care în rețeta clasică se prepară din carne de vacă crudă, tocată, servită cu fileuri de sardele și gălbenuș de ou crud deasupra amestecate cu un sos picant rece, din maioneză cu bucățele de albuș fiert, ceapă verde, capere și verdeață tocată mărunt.
Rețete de tartar sunt o multitudine la ora actuală, iar cele mai populare sunt cu diferite tipuri de pește: ton, somon, etc.
Ingrediente pentru rețeta de tartar de ton roșu:
ton roșu
icre
ou de prepeliță
sos
avocado
Cum se prepară rețetele de tartar?
Rețetele de tartar sunt cele mai simpe și mai rapid de preparat dintre rețetele de aperitive, pentru că nu trebuie nimic procesat termic. Toate ingredientele se folosesc în stare crudă: carnea, peștele, fructele de mare, legumele și fructele. Singurele ingrediente precesate care se adaugă la rețetele de tartar sunt sosurile.
Pentru prepararea rețetelor de tartar doar se toacă toate ingredientele crude în cuburi mici, aproximativ egale, apoi se amestecă, puntea de legătură dintre ele o reprezintă sosurile.
Tartarurile se prepară pe loc și se servesc imediat pentru a nu avea timp ingredientele să oxideze. Cantitatea ingredientelor nu este fixă, doar ingredientul principal va fi mai din abundență, restul se pun în așa fel încât să se obțină gustul optim al preparatului.
Tartarul se șervește, în general, cu pâine prăjită și se asamblează frumos, fie pe platouri cu ajutorul formelor cilindrice, pentru a fi vizibile cuburile de ingrediente, fie în boluri de sticlă, de asemeni pentru vizibilitate, sau direct pe felii de pâine prăjită, pe felii de citrice, de legume, etc.