Antena Căutare

Super Neatza, 19 aprilie. Ficatul gras, afecțiunea pe care o putem avea fără să știm. E important să fie descoperită la timp!

În cadrul ediției Super Neatza, invitatul special, medicul gastroenterolog dr. Dan Pițigoi, a vorbit despre steatoza hepatică, cunoscută în termeni populari drept boala ficatului gras, afecțiune care este adesea insuficient diagnosticată. Iată cum prevenim această boală și de ce este important să fie descoperită la timp!

colaj foto super neazta Galerie
Cum putem descoperi că suferim de boala ficatului gras. Ce presupune prevenția | Antena 1

Steatoza hepatică sau boala ficatului gras este definită ca acumularea de grăsime în exces la nivelul țesutului hepatic. În cazul acestei afecțiuni este indicată prevenția și vizita la medic, având în vedere că nu există simptome specifice clare care să îi anunțe prezența. Iată cum prevenim această boală și cum o tratăm odată ce este descoperită.

Citește și: Super Neatza, 3 februarie 2023. Sfaturi de nutriție în cazul bolii ficatului gras. Ce alimente trebuie să consumăm

Ce este boala ficatului gras și cum o putem depista. E important să fie diagnosticată la timp

Medicii atrag atenția că boala ficatului gras este adesea insuficient diagnosticată și tratată. Ficatul este un organ care nu doare, asftel că de cele mai multe ori boala este neglijată. De ce este important un diagnostic corect și efectuat la timp.

Dr. Dan Pițigoi, medic primar gastroenterolog, a explicat importanța descoperiii la timp a bolii: „Este important să discutăm despre ficat deoarece el nu ne trage de mână să ne spună când apare o problemă. Când există o afecțiune a ficatului, care ajunge să fie diagnosticată prea târziu, de regulă nu mai putem face mare lucru. Și atunci, boala ficatului gras non alcoolică poate fi tratată dacă este descoperită din timp.

Persoanele care suferă de această afecțiune ar trebui să se îngrjoreze, deoarece boala poate aduce cu sine alte complicații. De asemenea, boala ficatului gras este extrem de frecventă și afectează o mare parte din populație.

„Ar trebui să ne speriem pentru că este foarte frecventă. Aproape un sfert din populație ajunge să se confrunte cu această noțiune de ficat gras. Poate să ducă la ciroză. Important este că dacă o găsim din timp, putem să o tratăm pentru că este reversibilă”, a adăugat medicul specialist.

Citește și: Super Neatza, 11 ianuarie 2023. Beneficiile consumului de sfeclă roșie

Ce categorii de persoane pot suferi de această afecțiune. Când ar trebui să ne îngrijorăm

Doctorul Pițigoi a punctat că pacienții pot suferi de boală fără să știe acest lucru, astfel că după vârsta de 35 de ani este recomandat un consult specializat.

„Dacă avem peste 35 de ani, chiar dacă nu ne supără nimic, ar fi bine să ne îndreptăm către un consult la gastroenterologie. Dacă apar o serie de factori care ar putea să ne ducă cu gândul către prezența ficatului gras, cum ar fi sindromul metabolic, în care includem bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, obezitatea, cu siguranță consultul va fi dublat și de o ecografie abdominală”, a punctat medicul.

Ce simptome trebuie să luăm în calcul

„Chiar dacă la prima vedere nu ne supără nimic, ar trebui să fim atenți la o serie de simptome care nu sunt specifice bolii, cum ar fi o jenă în partea dreaptă sub coastă, o tendință către oboseală, o tulburare de somn. Toate acestea ar putea să indice că ar putea să existe ficat gras non alcoolic”, a atenționat dr. Dan Pițigoi.

Cum se stabiliește diagnosticul de ficat gras

Potrivit medicului, cea mai la îndemână soluție este ecografia abdominală. După vârsta de 35 de ani, este chiar indicat ca aceasta să fie făcută anual.

„Dacă există acei factori favorizanți, cum e sindromul metabolic, atunci cu siguranță ecografia va fi o armă care va depista steatoza hepatică”, a explicat doctorul.

Cum poate fi tratată afecțiunea

Cea mai importată în acest caz rămâne prevenția, însă odată instalată, boala poate fi tratată medicamentos.

„Prevenție printr-un stil de viață sănătos și odată constatată prezența steatozei, cel mai nimerit este un consult la medicul gastroenterolog, care va apela la medicamente care au în spatele acțiunii terapeutice dovezi științifice că pot ajuta la regenerarea ficatului și la eliberarea grăsimilor în exces din ficat.

Aș întări ideea de a ne trata în urma consultului medical și nu de a apela singuri la auto tratament”, a ținut să sublinieze medicul gastroenterolog.

Neatza de Weekend, 9 aprilie 2023. Scapă de petele de grăsime de pe vase, rapid și eficient, cu Triumf... Super Neatza, 12 aprilie. Sfaturi utile pentru a evita excesele de la masa de Paște. Ce riscuri există pentru sănătate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x