Antena Căutare

Cât a ajuns să coste o crenguță de vâsc în prag de Revelion. Prețurile au explodat

Deși tradiția spune că trebuie să ai în casă o crenguță de vâsc în noaptea de Revelion, românii au ajuns să își permită cu greu să respecte acest obicei. Iată cu cât se vinde o crenguță la finalul anului 2023!

Cât a ajuns să coste o crenguță de vâsc în prag de Revelion. Prețurile au explodat Galerie
Cât a ajuns să coste o crenguță de vâsc în prag de Revelion. Prețurile au explodat | Profimedia

Legenda vâscului este cunoscută aproape în fiecare casă. Tradiția spune că este bine să îți împodobești locuința în această perioadă a sărbătorilor de iarnă cu cât mai multe crenguțe de vâsc, căci aduce belșug și multă veselie. Însă, cei mai mulți craioveni se plâng că nu mai pot respecta obiceiul, pentru că prețurile la crenguțele de vâsc au explodat pe final de an.

Citește și: Revelion 2024: Felicitări cu mesaje ”La mulți ani 2024” sau ”Un an nou fericit” de trimis prin SMS, WhatsApp, Facebook de Anul Nou

Cât a ajuns să coste o crenguță de vâsc pe final de an

Potrivit Adevărul, în Craiova, prețurile încep de la 10-12 lei/crenguță și pot sări chiar și de 25 de lei dacă vânzătorul a mai adăugat și câteva decorațiuni specifice sezonului. În aceste condiții, oamenii se plâng că în anii trecuți acesta era mult mai accesibil și nu reprezenta o adevărată investiție pentru cei cu buget redus.

„Mereu îmi cumpăram crenguțe de vâsc și puneam prin toată casa. Le atârnam de lustre, de oglinzi, puneam chiar și în vază. Acum și astea au ajuns un lux.”, a declarat o femeie din Craiova, citată de sursa menționată mai sus.

„Am luat-o razna de tot, înainte dădeam maxim doi lei și acum dăm de 10 ori mai mult. Dar nu mai dăm, mai bine. Sau mă duc în supermarket, am auzit că e 12 lei. Comercianții din piețe parcă vor să se îmbogățească în perioada asta.”, a spus un alt român, potrivit sursei citate mai sus.

De unde provine tradiția crenguței de vâsc

Vâscul este cunoscut din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale curative. Însă, de-a lungul timpului, această plantă a ajuns să fie considerată un adevărat leac al fertilității.

Potrivit legendelor nordice, există o legătură puternică între planta denumită vâsc și dragoste. O legendă babiloniană spunea că această plantă ar avea chiar efecte afrodiziace. Mitul susține că femeile singure trebuiau să meargă la templu cu o ramură de vâsc și, dacă vedeau un bărbat care le plăcea, trebuiau să îi pună vâscul în jurul gâtului și să îl „lege” cu farmecele dragostei. În caz contrar, aveau să aibă ghinion în dragoste în anul care vine.

În zilele noastre, se zice că acele cupluri care se sărută sub vâsc în noaptea de Revelion sau pe 1 ianuarie vor reuși să aibă o relație lungă și împlinită.

În plus, învățăturile mai amintesc și de faptul că atunci când un băiat îi oferă alesei sale o sărutare, trebuie să rupă și una din bobițele roșii ale plantei. Abia atunci când au dispărut toate, ramura și-a atins scopul, potrivit Adevărul și Fanatik.

Citește și: Tradiții și superstiții la români de Revelion. Ce este bine și ce nu este bine să faci în noaptea dintre ani

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x