Fiind un an cu multe provocări geopolitice și incertitudini economice, prețul aurului, care a crescut, i-a luat prin surprindere pe mulți.
Recordul anului 2023 a fost atins maximul istoric pe data de 4 decembrie, atunci când a urcat la 303,8212 ron pe gram. La acea vreme, recordul ajungea la 2 078 de dolari pe uncie, conform informațiilor oferite de Consiliul Mondial al Aurului.
Cu toate acestea, aurul a cunoscut o scădere și o instabilitate în ultima perioadă, dar acest lucru nu a durat foarte mult.
Pe fondul randamentelor mai mici ale titlurilor de trezorerie, a scăderii dolarului american și a incertitudinii geopolitice din ultimii ani, aurul a putut cunoaște un nou preț care să doboare recordul mondial.
Cât costă gramul de aur în 2024
Deși prețul aurului a crescut enorm în ultimele luni, specialiștii consideră că acesta nu a ajuns la maximul istoric și că este posibil să crească considerabil și în următoarea perioadă.
Prețul aurului depinde foarte mult de dinamica cererii și ofertei, iar variațiile sunt seminificative întotdeauna.
Pentru anul 2024 se așteaptă o creștere de aproximativ 10% față de valorile curente până la sfârșitul anului, aceasta fiind influențată de posibile reduceri ale ratelor dobânzilor pe care le prevăd analiștii USB.
Citește și: Care este cel mai sănătos pește pentru organismul uman. Cât costă și ce proprietăți benefice are
Cu toate că la începutul anului curent aurul a cunoscut o scădere, pe parcursul următoarelor luni se așteaptă noi creșteri.
Conform CNBC, prețul aurului rămâne la minimul pragului psihologic de 2 000 de dolari pe uncie, specialiștii USB anticipând o creștere de până la 2 250 de dolari pe uncie până la final de an.
Totodată, analiștii Scotiabank vin cu o perspectivă preventivă, dar susțin că este posibilă o creștere a prețului și din punctul lor de vedere. Astfel, specialiștii estimează suma de 2 000 de dolari pe uncie, dață de 1 900 de dolari pe uncie, așa cum a fost stabilită anterior.
Prețurile ce vor apărea pe parcursul anului, vor fi de asemenea influențate de instabilitatea geopolitică și de incertitudinea pieței, de numărul de cereri și de oferte, dar și de ratele dobânzilor.
Posibilitatea ca investițiile care au un randament mai ridicat să fie mai atractive atunci când sunt ratele dobânzilor sunt majorate, iar pentru un moment nu se cunosc detalii cu privire la reducerea sau majorarea ratelor dobânzilor pentru luna martie.
De asemenea, persoanele care aleg să investească în acest metal prețios au în vedere ce se întâmplă pe plan politic monetar în privința posibilelor viitoare reuniuni de la Banca Japoniei de marți și de la Banca Centrală Europeană de joi.
Și băncile centrale reprezintă cumpărători importanți de aur, acestea diversificându-și rezervele de la an la an.
Oraşul din România unde tinerii primesc teren gratuit pentru casă. Ce condiţii trebuie să îndeplinească... Un bărbat care a cumpărat trei apartamente cu 135.000 de euro a descoperit că locuiau deja oameni în ele. Cum a interven...