În ultimii ani, tot mai mulți români încearcă să mănânce cât se poate de sănătos chiar dacă prețurile acestor alimente sunt destul de piperate.
Din dorința de a găsi cele mai bune preparate, atât din punct de vedere al gustului, cât și al proprietăților benefice, românii sunt din ce în ce mai atenți la etichetele produselor pe care și le doresc să le cumpere.
În cazul peștilor, există multe variante sănătoase, sațioase și gustoase, însă nu mulți știu care este de fapt cel mai bun pește din lume analizat din toate punctele de vedere.
Cel mai sănătos pește pentru organismul uman
Organizația Mondială a Sănătății a dezvăluit de curând care este cel mai bun pește pentru organismul uman și recomandă consumul acestuia pentru întreaga populație.
Peștele minune are denumirea de Scomber scombrus, dar se întâlnește cel mai des sub numele de Scrumbie albastră sau de macrou de Atlantic.
Acest tip de pește are un profil nutrițional uimitor datorită faptului că ajută la diminuarea nivelului de colesterol și este recunoscut pentru menținerea sănătății cardiovasculare.
Fiind un pește gras și care are o cantitate mică de mercur, îl face o variantă foarte sigură pentru consumul alimentar.
Prețul unui astfel de pește pornește de la 20 de lei per kilogram și poate fi găsit în majoritatea supermarketurilor din țară.
Printre cele mai importante proprietăți pe care le are peștele albastru sunt regăsite următoarele:
- este bogat în calciu
- este bogat în iod
- ajută la dezvoltarea fătului
- previne apariția bolilor degenerative
- sprijină funcționarea arterelor
- ajută la vindecare rănilor
- este sărac în calorii
- sprijină regenerarea ADN-ului
Datorită acestor proprietăți, Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumarea lui cel puțin de două sau trei ori pe săptămână.
Având o valoare nutritivă mare datorită proteinelor și aminoacizilor, peștele albastru ajută la menținerea țesuturilor și organelor într-o stare optimă de funcționare. Totodată, acizii grași omega-3 au rolul de a contracara colesterolul și contribuie la scăderea tensiunii arteriale.
Pe lângă iod și calciu, peștele albastru conține și potasiu, fosfor, magneziu, zinc și vitaminele A, B6, B12, D și E.
În comparație cu alte tipuri de pește, această specie conține între 8 și 15% grăsimi polinesaturate, fapt care o face mult mai sățioasă decât celelalte tipuri.
Acest tip de pește este recomandat în special pentru femeile însărcinate, având o putere mare de contribuție la dezvoltarea copilului. Totodată, calciul pe care îl conține ajută la formarea și dezvoltarea oaselor.
De asemena, potrivit dozadesănătate.ro, peștele albastru îmbunătățește considerabil funcția arterială și sănătatea cardiovasculară.
(P) Iaurtul grecesc: 7 beneficii și diferențe față de iaurtul simplu...