Antena Căutare

Persoanele care ascultă muzică la căști pe timp îndelungat se expun la riscuri extrem de grave. Medicii trag un semnal de alarmă

Faptul că ascultatul muzicii la căști poate deveni o problemă serioasă nu este doar un mit. Medicii trag un semnal de alarmă în acest sens și recomandă utilizatorilor să fie foarte vigilenți.

Imagine cu o tânără care a adormit cu căștile în urchei Galerie
Persoanele care ascultă muzică la căști pe timp îndelungat se expun la riscuri extrem de grave. | Shutterstock

Căștile audio folosite pe o perioadă îndelungată au puterea de a afecta calitatea auzului, iar acest lucru se întâmplă tot mai des chiar și la noi în țară, spun medicii specialiști.

În ultimii ani, tot mai mulți tineri au devenit dependenți de aceste gadgeturi electronice care le pun sănătatea în pericol mai mult decât și-ar fi putut imagina.

Iată de ce căștile audio sunt atât de periculoase atunci când sunt folosite constant.

Citește și: O femeie a simțit un disconfort în ureche și a luat imediat o pensetă. Ce a putut să scoată: „Voi dormi cu dopuri de acum”

Căștile audio provoacă reale probleme de auz

Obișnuiți să utilizeze căștile pe tot parcursul zilei, tinerii au dezvoltat și alte obiceiuri foarte dăunătoare organismului, precum ar fi: adormirea cu acestea în timp ce derulează melodii din playlist sau chiar atunci când fac duș.

Nelipsitele căști, totuși, pot provoca efecte devastatoare în cazul auzului atunci când sunt folosite fără moderație și fără un control bine stabilit asupra volumului.

Deși sunt atât de indispensabile, căștile audio nu doar că reprezintă un pericol pentru auz, ci și pentru echilibru, spun medicii.

Faptul că telefoanele și căștile sunt utilizate din ce în ce mai mult de către copii, îi determină pe medicii specialiști să tragă un semnal de alarmă în acest sens.

Atât copiii, adolescenții, cât și adulții pot fi victimele sigure ale acestor dispozitive atât de periculoase pentru că majoritatea nu țin cont de regulile esențiale prin care se pot proteja de probleme.

Medicii spun că în ultimii ani apar din ce în ce mai multe cazuri în care pacienții se prezintă susținând faptul că auzul lor a scăzut simțitor.

Atunci când sunetul emis de căști este mult prea ridicat, acesta pune o presiune mare asupra lichidului urechii interne, fapt care duce la traumatizarea celulelor organului Corti (organ care are rolul de a percepe sunetele). Celulele acestui organ au cili care vibrează și care afectează celulele atunci când apare o traumă acustică.

Partea bună este reprezentată de faptul că aceste celule au puterea de a-și reveni foarte ușor în ideea în care sunetul puternic dispare rapid. Este important ca cilii vibranți să își mențină această stare pentru că atunci când se opresc din a vibra, auzul se pierde pentru totdeauna.

Citește și: O femeie a simțit că ceva se mișcă în ureche. Ceea ce a urmat i-a lăsat mască pe toți cei prezenți în casă. Ce a descoperit

Riscurile care apar în urma utilizării căștilor audio pe perioade îndelungate

Printre cele mai întâlnite și grave riscuri din acest motiv regăsim slăbirea sau pierderea auzului, dar și afectarea echilibrului. Cu toate acestea, există și alte riscuri semnificative care pot apărea din cauza unei utilizări constante și eronate a căștilor audio.

Iată câteva dintre principalele riscuri în acest sens:

  • formarea dopurilor de cerumen
  • nevralgie trigeminală
  • infecții ale urechii externe
  • traume acustice

Citește și: O femeie a crezut că are apă în ureche, așa că a mers la spital. Asistenta s-a uitat, dar a observat că ceva se mișcă

Dopurile de cerumen își pot face apariția în primele săptămâni sau luni după o folosire inadecvată a căștilor. Pacienții afirmă faptul că ceara se formează mult mai des, iar medicii țin să reamintească că nu doar ceara este vinovată pentru apariția dopurilor, ci și praful și bacteriile de pe mâinile noastre care contribuie la acest lucru.

Nevralgia trigeminală este o durere care poate apărea la nivelul unei ramuri sau la nivelul celor trei ramuri ale nervului trigemen. Nervul trigemen are rolul de a controla atât sensibilitatea dinților, a cavității bucale, a pleoapei superioare, a sinusurilor, cât și aproape toată pielea capului. Nevralgia trigeminală poate fi asociată cu o lovitură de cuțit sau ca un șoc electric.

Infecțiile urechii externe pot apărea din cauza microbilor regăsiți pe suprafața căștilor. Acestea pot fi extrem de dureroase și pot duce la perforarea timpanului și implicit, la pierderea auzului și echilibrului.

Traumele acustice sunt extrem de periculoase pentru că în acest caz pierderea auzului se face treptat, iar de cele mai multe ori pacienții nici nu realizează faptul că au probleme în acest sens.

Alimentul care te scapă de colesterolul mărit. Nimeni nu s-ar fi gândit la acest produs... După bătrânica din Ialomița, acum un vârstnic de 72 de ani din Bacău a fost prins cu substanțe interzise. Ce declarații ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x