Antena Căutare

Testele pentru substanțe interzise de la INML nu ar putea fi probe în instanță. Institutul nu este acreditat RENAR

Problema testării pentru depistarea substanțelor interzise continuă! Iată ce spune preşedintele RENAR, Ştefan Iacobescu!

Testele pentru substanțe interzise de la INML nu ar putea fi probe în instanță. Institutul nu este acreditat RENAR | Shutterstock.com

Haosul pe tema testării pentru depistarea substanțelor interzise continuă!

Apar noi dezvăluiri uluitoare după ce Antena 3 CNN a descoperit faptul că testele INML nu pot fi sigure, ci fals pozitive sau fals negative.

Citește și: Amenzi usturătoare pentru șoferii care transportă cu mașina animale de companie. Ce riscă dacă nu respectă această regulă

Iată ce a ieșit la iveală despre Institutul Național de Medicină Legală!

Articolul continuă după reclamă

Testele pentru substanțe interzise de la INML nu ar putea fi probe în instanță

La scurt timp după ce s-a descoperit faptul că testele INML pot fi fals pozitive sau fals negative, pentru că sunt folosite teste calitative, nu cantitative, a ieșit la iveală încă un lucru extrem de important: testele nu sunt acreditate RENAR.

Preşedintele RENAR, Ştefan Iacobescu, a recunoscut în urmă cu 2 zile în cadrul unei emisiuni din grila Antena 3 CNN faptul că Institutul de Medicină Legală nu este acreditat de RENAR.

„Da, într-adevăr, Institutul de Medicină Legală nu este acreditat de RENAR.

O acreditare o are Institutul de Medicină Legală din Iași pe alte domenii, dar institutul nu este acreditat pe niciun domeniu” este mesajul pe care l-a făcut cât se poate de clar oficialul.

Citește și: Legea care permite împușcarea urșilor a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Câte exemplare sunt vizate

„Eu vă pot spune ce prevede regulamentul Parlamentului și Consiliului Uniunii Europene numărul 765 pe 2008:

Acreditarea este modalitatea oficială de atestare a competenței organismelor de evaluare a conformității, inclusiv, bineînțeles, laboratoarele de încercări, de analize, de control și așa mai departe”, a mai explicat preşedintele RENAR.

În momentul în care Ştefan Iacobescu a fost întrebat de motivul pentru care nu se primește această acreditare, acesta a spus clar că cine cere acreditarea o poate primi.

„Problema noastră este foarte clară: cine solicită acreditarea o primeşte.

Se începe procedura corespunzătoare și în funcție de rezultatele valorice, se acordă certificatul de acreditare, care este certificat cu statut de autoritate publică”, a explicat acesta.

Citește și: Apa mării, infestată cu E.coli în mai multe stațiuni. Autoritățile sanitare trag un semnal de alarmă

La nivel național sunt doar cinci puncte unde se efectuează astfel de teste pentru substanțele interzise, iar primul și cel mai mare se află în București la INML.

Medicii legiști spun că se simt depășiți de numărul uriaș de solicitări, mai ales în această perioadă în care polițiștii efectuează numeroase teste în cazul conducătorilor auto, dar și că aparatura pe care o folosesc este învechită.

Deși nu pare un impediment foarte important, faptul că aparatura este învechită contează enorm, mai ales pentru că de la an la an apar sute de noi substanțe psihoactive pentru care încă nici nu există reactivi.

În cazul Institutului Național de Medicină Legală se află și numeroase clinici private din țară unde se efectuează teste toxicologice sau chiar unități medicale de stat, care, de asemenea nu sunt luate în considerare ca probă în instanță pentru că nu sunt acreditate RENAR.

Apa mării, infestată cu E.coli în mai multe stațiuni. Autoritățile sanitare trag un semnal de alarmă... Cât a putut să plătească o româncă pentru 2 șezlonguri cu umbrelă în Thassos. Femeia a dezvăluit și alte prețuri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 14 septembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Cârneci
Hello Chef sezonul 7, 14 septembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Cârneci Sambata, 14.09.2024, 14:57
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x