O nouă o alertă sanitară pe litoral!
Direcția de Sănătate Publică Constanța a descoperit faptul că apa mării este infestată cu E.coli în mai multe stațiuni.
Iată ce recomandă oficialii și care sunt stațiunile vizate!
Apa mării, infectată cu E-coli în mai multe stațiuni
Autoritățile sanitare au prelevat probe de apă din zona plajelor neamenajate din localitățile Corbu și Vadu și au avut parte de o adevărată supriză total neplăcută.
Potrivit rezultatelor de laborator, apa mării din aceste două localități conține cantități uriașe de E.coli, iar oficialii recomandă evitarea îmbăierii pânâ în momentul normalizării situației, scrie Antena 3 CNN.
„În zona plajelor neamenajate din localităţile Vadu şi Corbu din judeţul Constanţa, probele de apă de mare sunt neconforme, conţinând o cantitate peste limitele admise de bacterii coliforme (Escherichia Coli). Având în vedere această situaţie, recomandăm evitarea îmbăierii în zonele de plajă din dreptul celor două localităţi, până la normalizarea situaţiei”, este mesajul transmis de Direcția de Sănătate Publică Constanța.
Autotitățile sanitare vor face noi probe de control pentru a verifica stadiul apei și vor trasmite rezultatele acestora către publicul larg.
Oficialii susțin că situația de față nu afectează celelalte plaje de pe litoralul Mării Negre, care sunt conforme și care nu prezintă un pericol pentru sănătate.
Mesajul a fost preluat și de alte Instituții importante din țara noastră și postat în mediul online, tocmai pentru ca informațiile să ajungă la un număr cât mai mare de oameni.
Spre exemplu, ARBDD - Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a postta pe Facebook acest mesaj:
„Atenție! Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța informează că, urmare rezultatelor analizelor apei de mare din zona plajelor neamenajate Corbu și Vadu din județul Constanța, probele de apă de mare sunt neconforme, conținând o cantitate peste limitele admise de bacterii coliforme (Escherichia Coli).
Având în vedere această situație, se recomandă evitarea îmbăierii în zonele de plajă din dreptul celor două localități, până la normalizarea situației.
Direcția de Sănătate Publică Constanța va efectua probe de control care vor fi comunicate publicului.”
Ce este E.coli, bacteria depistată în apele Mării Negre
Escherichia coli (E. coli) este o bacterie care se află în mod normal în organism. În general, aceste tulpini nu provoacă infecții dacă numărul de bacterii nu crește, potrivit reginamaria.ro. De asemenea, aceste tulpini au și roluri benefice în organismul uman, ele participând la procesul de digestie.
De regulă, E. coli poate produce infecții la nivelul:
- tractului gastrointestinal;
- tractului urinar;
- tractului biliar;
- sistemului respirator;
- rănilor.
Iar transmiterea E. coli se poate face prin următoarele modalități:
- consumul alimentelor și al apei contaminate;
- consumul alimentelor de origine animală nepreparate termic (carne, lapte, ouă);
- consumul fructelor și al legumelor fără a fi spălate corespunzător;
- înotul în ape contaminate;
- contactul cu animale infectate;
- omiterea spălării mâinilor înainte de masă, după jocul cu un animal, după schimbarea scutecului unui bebeluș sau după ieșirea de la toaletă;
- nerespectarea regulilor de igienă.
Printre cele mai frecvente simptome ale infecției cu bacteria E. coli, enumerăm:
- dureri abdominale;
- crampe;
- senzația de greață;
- vărsături;
- pierderea apetitului;
- diaree (în funcție de tulpina care determină infecția, diareea poate fi sanguinolentă);
- oboseala accentuată;
- febra - în infecția cu E. coli, temperatura nu depășește 38 grade Celsius.