Iarna și-a făcut deja simțită prezența în anumite localități din România, iar dacă intenționezi să mergi în zonele cu drumuri acoperite cu zăpadă, o să fie nevoie să-ți echipezi mașina cu anvelope pentru iarnă. Altfel, riști să rămâi fără certificatul de înmatriculare și să plătești și amendă.
Codul Rutier din Românie prevede că este obligatoriu ca mașina ta să aibă cauciucuri de iarnă dacă ai de gând să o conduci pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. De asemenea, Codul Rutier arată că „autovehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și autovehiculul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto” trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune ori să aibă montate, pe roțile în cauză, lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.
Un mit despre cauciucurile de iarnă care s-a răspândit în ultimii ani în rândul șoferilor români este că anvelopele pentru sezonul rece sunt valabile de la 1 noiembrie. În realitate însă, lucrurile nu stau deloc astfel. Așa cum am menționat mai sus, orice șofer trebuie să aibă mașina echipată cu anvelope de iarnă dacă urmează să conducă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de luna calendaristică în care se află. De asemenea, nu există o limită până când sunt obligatorii cauciucurile de iarnă. Prin urmare, chiar dacă este martie sau aprilie, este nevoie să ai mașina prevăzută cu anvelope de iarnă, în situația în care drumurile sunt acoperită cu zăpadă, gheață sau polei.
Specialiștii în domeniul auto sunt de părere că ar trebui să avem montate cauciucurile de iarnă când temperaturile scad sub pragul de 7 grade Celsius, indiferent dacă drumurile sunt acoperite de zăpadă sau nu. În condiții de frig, cauciucurile de iarnă prezintă o elasticitate și o aderență superioare anvelopelor de iarnă. Așadar, anvelopele de iarnă sunt mai sigure atât pentru conducătorul auto cât și pentru ceilalți pasageri din mașină.
Anvelope all season sau de iarnă?
Un alt mit care are legătură cu condusul în condiții de iarnă spune că anvelopele all season sunt acceptate în sezonul rece. Cauciucurile all season sunt permise iarna doar dacă au niște marcaje speciale - M&S, M+S sau M.S. Litera „M” vine de la termenul englezesc „mud”, care, în limba română, înseamnă „noroi”, în vreme ce litera „S” vine de la termenul englezesc „snow” („zăpadă” - traducere din limba engleză). Totuși, chiar dacă anvelopele all season au niște inscripții acceptate de autoritățile din țara noastră pentru condusul pe zăpadă, mai bine îți echipezi mașina cu anvelope de iarnă. Spre deosebire de cauciucurile all season, cele de iarnă sunt special concepute pentru a fi utilizate pe zăpadă, gheață și polei.