Orice șofer știe că, pentru o călătorie de durată, sunt anumite pregătiri care trebuie făcute astfel încât să nu te trezești cu surprize neplăcute de-a lungul drumului, fie că ai uitat câteva ceva, de la cartea masinii, filtrul de aer, tavite portbagaj sau kit-ul de baza pentru urgențe.
Uită-te prima oară sub capotă
Primele verificări care trebuie făcute sunt sub capotă. Asigură-te, printre altele, că nu sunt scurgeri de lichid, că terminalele bateriei sunt curate și că nu ai cureaua de transmisie a mașinii uzată. Dacă aceasta dă semne de uzură, mergi la service și schimb-o. Totodată, verifică toate lichidele. Poți începe cu uleiul de motor, de exemplu, pentru că multe probleme apar la motor din cauză că nu se schimbă uleiul periodic. Dacă observi că mașina consumă mai mult ulei, este bine să ai la tine un bidon de ulei, evident de același tip cu cel existent în motor, pentru eventualele completări.
Totodată, verifică nivelul de antigel din rezervor. Instrucțiunile le găsești în manualul maşinii. Și în acest caz, orice scurgere trebuie rezolvată înainte de a porni la drum pentru că lipsa antigelului poate duce la încălzirea excesivă a motorului.
Foarte important este să verifici starea bateriei. Dacă vezi scurgeri de acid, fisuri sau alte deteriorări, atunci ar trebui să te gândești să înlocuiești bateria. La fel de important este și filtrul de aer. Dacă nu mai ții minte ultima oară când ai schimbat filtrul de aer, probabil că ar fi o idee bună să îl schimbi înainte de călătorie. Suplimentar, este recomandat să verifici nivelul lichidului de frână pentru că un nivel scăzut al acestuia poate indica niște plăcuțe de frână uzate, pe care ar fi bine să le vadă un mecanic. Poți verifica, de asemenea, lichidul de servodirecţie şi lichidul de parbriz. În principiu, caută orice fel de nereguli.
Verifică exteriorul mașinii
Verifică ştergătoarele, claxonul şi farurile. Ar fi indicat să ai la tine becuri de rezervă, unul pentru farurile din faţă, altul pentru cele din spate. Verifică de asemenea oglinda retrovizoare să nu fie crăpată. Înlocuieşte ştergătoarele dacă vezi că nu mai curăță bine parbrizul.
Foarte importante sunt cauciucurile. Deci e bine să verifici presiunea din cauciucuri. Dacă observi că maşina vibrează la viteze mai mari, atunci trebuie să echilibrezi roţile.
În ceea ce privește componentele de frână, direcție, suspensie și transmisie, este recomandat să mergi la un service, pentru că sunt nenumărate problemele care pot apăre și pe care tu nu le poți identifica. Asigură-te că roata de rezervă îți este în regulă și că ai kit-ul medical de bază pentru urgențe complet și extinctor. Sunt obligatorii prin lege.
Documentele necesare
După ce te-ai asigurat că mașina este în stare perfectă de funcționare, asigură-te că ai și documentele necesare ca să pornești la o călătorie lungă. Astfel, trebuie să ai în autoturism actele șoferului și ale autovehiculului, respective cartea de identitate, pașaport, permisul auto și certificatul de înmatriculare, asigurare RCA valabilă în străinătate (Carte Verde), în special în țările în care se călătorește, asigurare CASCO cu acoperire internațională, asigurare de călătorie și, dacă este cazul, împuternicire, dacă mașina este pe firmă sau în leasing.
Comunicații și navigație
Asigură-te că ai hărți rutiere pe hârtie sau un atlas rutier. Sau mai bine, dacă e să intrăm în contemporaneitate, asigură-te că ai GPS-ul funcțional, că ai net pe telefon, că roaming-ul îți este activat. Poți lua și o tabletă cu tine, pe care să îți setezi traseul călătoriei, ca să își fie mai simplu. Poți lua cu tine și un invertor auto 12V-220V pentru alimentarea aparatelor la priză normală.
3 actiuni de intretinere a masinii de care te poti ocupa singur... Cinci piese pe care să le schimbi dacă ți-ai luat o mașină second-hand...