Antena Căutare

Punctul de amendă ar putea crește 1 ianuarie 2021. Cât vor plăti șoferii pentru neregulile făcute

Vești rele pentru șoferi! Punctul amendă ar putea crește cu 100 de lei de la 1 ianuarie 2021. Petru fiecare greșeală în trafic, sancțiunile vor crește extrem de mult

Potrivit Observator, dacă până acum un şofer prins în stare de ebrietate, la volan, plătea o amendă de până la 2900 de lei, începând de anul viitor suma ar putea ajunge la aproape 4500 de lei.

Iar dacă salariul minim va creşte, amenda ar putea fi şi mai mare. Punctul-amendă este plafonat la 145 lei, DAR doar până la 31 decembrie 2020. De la 1 ianuarie, însă, ar ajunge la 223 lei.

Teoretic, Guvernul ar putea să prelungească plafonarea printr-o ordonanță de urgență, însă un Guvern interimar, cum este actualul Executiv, nu are acest drept. Și există șanse mari să nu avem un nou Guvern până la începutul lui 2021.

Punctul de amendă a suferit modificări încă de la 1 ianuarie 2020

Prevederea din Codul rutier care stabileşte punctul de amendă la 10% din valoarea salariului minim, adică 223 de lei, a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2020.

Sancțiune cu un număr de 9-20 de puncte de amendă și chiar cu suspendarea permisului pentru folosirea teelfonului în timpul condusului

Șoferii care nu se conformează riscă între 9 și 20 de puncte amendă (clasa a IV a) şi șase puncte de penalizare. Principalele modificări prevăzute sunt:

  • interzicerea, în timpul mersului, a ținerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video;
  • stabilirea sancțiunilor contravenționale complementare, în funcție de obligativitatea deținerii unui permis de conducere
  • reglementarea sancțiunii cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (aceeași ca la conducătorii de autovehicule) și pentru conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, pentru săvârșirea contravenției „ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul mersului, a telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”
  • reglementarea unei noi sancțiuni de 9-20 puncte amendă (clasa a IV a) şi 6 puncte de penalizare, pentru săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a contravenției indicate
  • stabilirea unui mecanism mai aspru de sancționare, raportat la pericolul social al faptei, în situația în care utilizarea telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiții decât cele permise, se realizează concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, în acest caz aplicându-se sancțiunea contravențională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule, arată cei de la legestart.ro.
Culoarea spirituală, divină și vindecătoare pentru fiecare zodie. Ce spun specialiștii
Dacă vrei să afli care este culoarea spirituală, divină și vindecătoare pentru fiecare...
Horoscopul zilei de 3 iunie 2023. Gemenii au așteptări de la viitorul lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 3 iunie 2023 spune că nativii din zodia Gemenilor au așteptări mari de la...
Parteneri
Motivul pentru care credem în horoscop. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x