Șoferii care sunt prinși sub influența alcoolului și-ar putea păstra dreptul de a conduce, în cazul în care sunt de acord să monteze pe mașină un dispozitiv care să depiseze dacă se vor mai urca băuți la volan.
Astfel, aparatul inedit ar urma să nu îi lase să pornească motorul autoturismul, în cazul în care se află sub influența alcoolului, potrivit unui proiect de modificare legislativă, ce ar urma să modifice OUG nr 195/2002.
De asemenea, propunerea de modificare legislativă prevede faptul că un șofer care este prins băut la volan va putea fi sancționat, în anumite situații, cu restricționarea dreptului de a conduce.
Mai exact, aceştia ar putea fi lăsaţi în continuare să urce la volan, dar numai dacă îşi montează pe maşină un dispozitiv denumit în proiect „Alcool-Stop”, ce este descris ca un „dispozitiv care se montează la sistemul de demarare al motorului autovehiculului (...) şi permite pornirea motorului autovehiculului doar în cazul în care nu se semnalează prezenţa alcoolului în aerul alveloar (amestec de gaze existent în alveolele pulmonare - n.red) expirat de către conducătorul de vehicul“.
De asemenea, inițiatorii acestui proiect propun ca şoferii depistaţi cu o anumită alcoolemie la volan să poată fi sancţionati cu restricţionarea dreptul de a conduce timp de șase luni ca pedeapsă alternativă la ridicarea carnetului. Adică o jumătate de an conduc după ce suflă în fiolă în loc să nu se mai urce deloc la volan timp de trei luni. Decizia aplicării uneia dintre cele două sancţiuni va fi luată de către agentul constatator.
Ba mai mult, un șofer care se află în perioada de restricționare și care care nu va respecta obligaţia de a dota maşina cu sistemul Alcool-Stop sau care şi-a montat sistemul, dar totuşi s-a urcat băut la volan, riscă o pedeapsă cu închisoarea de la şase luni la trei ani sau amendă, conform Adevărul.ro.