Este bine cunoscută situația în care asiguratorul RCA refuză să despăgubească victimele unui accident rutier pe motivul neclarității culpei sau al mecanismului producerii accidentului. De asemenea neglijența și nevoia de minimalizare a cheltuielilor îi împinge pe aceștia să-i facă părtași la astfel de practici însăși pe organele statului care soluționează cazuri prin întârzieri de lungă durată și superficialitate.
Anual în România au loc aproximativ 8.000 de accidente rutiere grave, conform statisticilor publicate de către Poliția Română, dintre acestea, 25% sunt decese. Totuși, în ciuda faptului că față de anii precedenți, numărul accidentelor cât și al morților a scăzut, această rație de un sfert din numărul morților din accidentele de pe drumurile României, rămâne constantă.
(Sursă foto: Statistici Poliția Română)
Există soluții pentru ambele părți
Multe probleme în ceea ce priește măsurile și drepturile pe care le au ambele părți ale accidentului, atât victima cât și vinovatul, apar însă datorită necunoașterii măsurilor și posibilităților de care aceștia dispun. Astfel, există posibilitatea de despăgubire pentru accident rutier de care cu siguranță toată lumea a auzit dar nu știe cum să-și exercite acest drept.
Concret, există două mari posibilități pe care orice persoană le poate exercita în momentul în care un membru din familie este victimă a unui accident:
- Polița RCA, aceasta permite firmei de asigurări să ofere despăgubiri familiilor persoanelor care au murit în accident. Totuși trebuie de ținut minte faptul că în cazul depistării alcoolemiei, peste 0,8 la mie, compania are dreptul să-și recupereze suma de bani oferită ca despăgubire de la șoferul vinovat.
- FPVS ( Fondul de Protecție a Victimelor Străzii) este conceput pentru a oferi această posibilitate de despăgubire familiilor a căror membru a fost implicat într-un accident, iar vinovatul este neidentificat sau acesta nu are asigurare RCA.
Este puternic recomandat într-astfel de situații în care accidentul s-a soldat cu vătămări corporale sau chiar decese, să nu semnați absolut nimic, nici o asigurare sau vreo înțelegere cu un părtinitor înainte de a consulta un avocat. Tocmai datorită impactului psihologic și presiunii care este exercitată la moment, acțiunile corecte și conforme prevederilor legale nu pot fi exercitate în cea mai optimă și benefică manieră pentru o persoană.
Despăgubiri chiar și de 6 milioane de euro
(sursă foto jgv.ro)
Orice fel de accident, indiferent de natura acestuia implică o serie de daune, care pot fi regăsite de partea ambelor persoane implicate. Daunele sunt împărțite în două categorii:
- Daune materiale: acestea reprezintă orice prejudiciu de natură fizică, palpabilă, unde pot fi incluse autoturismul, obiecte transportate, integritatea fizică și corporală, cheltuieli de spitalizare, înmormântare sau alte costuri funerare ulterioare.
- Daune morale: aici sunt încadrate orice fel de traume psihologice pe care victima sau familia acesteia au suferit-o, precum este binecunoscutul PTSD (Post Traumatic Stress Disorder sau Sindromul Post-Traumatic), de asemenea, victimele accidentelor grave care nu s-au soldat cu decese pot beneficia de despăgubire morală.
Iată cum arată un caz de despăgubire unde a fost implicat un avocat pentru a ajuta familia victimei să-și exercite dreptul la despăgubire în urma unui accident. În situația în care 745.552 Lei au fost despăgubiți pentru un accident unde a murit o persoană iar alte două au fost rănite, această sumă a fost împărțită astfel:
Tatăl persoanei a fost despăgubit pentru pagubă morală cu: 250.000 Lei
Mama acesteia a primi aceiași sumă de: 250.000 Lei daune morale și 11.489 pentru pagube materiale
Fratele decedatei a primit de asemenea: 100.000 Lei pentru daune morale
Iar pentru celelalte persoane implicate care au suferit răni grave 124.143 Lei au fost despăgubiți acestora, dintre care:
Una dintre victime a primit 50.000 de Lei pagube morale și 3.143 de lei daune materiale
Cealaltă 70.000 de lei pagube morale și 1000 de lei pagube materiale
De asemenea, pe lângă aceste sume, asiguratorul a mai plătit și cheltuielile de judecată de 8.000 de lei în total pentru victimele accidentului în ciuda recursului cerut de către acesta, ulterior fiind respins.
În concluzie, reprezintă un factor detrimențial cunoașterea prevederilor legale care permit despăgubirea chiar și printr-o sumă materială, pentru pierderea cuiva drag sau a unor capacități fizice. Cu toate că nici pe departe nu v-a acoperi vreodată trauma și efectul pe care tragedia l-a avut asupra celor dragi, sau a victimei, cel puțin această despăgubire poate fi o compensare care să-i ajute pe aceștia să nu rămână în pierdere totală. În ciuda faptului că pierderea cuiva drag este o tragedie, această tragedie nu înseamnă că trebuie să rămână nerezolvată, astfel, cu ajutorul unor soluții care există, prin simpla, alteori complicata procedură pe care un avocat o poate soluționa, o oarecare formă de dreptate este adusă celor prejudiciați.