Ioana, fiica profesorului Mencinicopschi, alături de mama sa, au fost invitate, în 2014, în platoul emisiunii „Sinteza zilei”, unde au răspuns la câteva întrebări ale realizatorului Mihai Gâdea. Chiar în acel an, profesorul a fost încarcerat în urma sentinței date de magistrați într-unul dintre cele mai controversate dosare din țară.
La acea vreme, Ioana mărturisea că i-ar reproșa tatălui său că s-a dedicat mult prea mult meseriei sale. Cu toate acestea, Ioana se declara foarte mândră de realizările acestuia, reamintindu-le românilor că profesorul a revoluționat multe aspecte în alimentație.
„Daca i-aș reproșa ceva, ar fi că s-a dedicat meseriei lui prea mult. Tata a făcut multe pentru români, s-au schimbat multe de când a făcut dezvăluiri despre alimentație, el a îndemnat lumea să se uite pe etichete, care produse sunt bune și care nu, cum să asocieze alimentele. Probabil a deranjat”, a răspuns Ioana Mencinicopschi.
„Tata a primit o ofertă să lucreze ca ministru al Agriculturii sau ceva asemănător în Noua Zeelandă, și a refuzat. Poate trebuia să accepte. Când a spus cât caștiga în România, cei din Noua Zeelandă l-au întrebat: <<Pe oră?>> Când le-a răspuns că pe lună, oamenii n-au mai înțeles chiar deloc de ce nu a acceptat oferta de a rămâne acolo”, a mai afirmat Ioana Mencinicopschi despre tatăl său.
Citește și: Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit la vârsta de 73 de ani. A suferit de o boală grea
Ioana Mencinicopschi a fost văzută extrem de rar pe sticlă. Ce a spus despre absența tatălui său odată cu încarcerarea
Ioana Mencinicopschi a mai fost invitată în cadrul emisiuni „Dincolo de Știri”. Într-un interviu emoționant, aceasta a fost întrebată despre sentința tatălui său, dar și despre vizitele pe care i le face în închisoare. Ea a mărturisit că sistemul penitenciar îi permite să îl viziteze de trei ori pe săptămână.
Cu toate acestea, fiica Ioana mai spunea, cu emoție în glas, că este extrem de binecuvântată că îl poate auzi zilnic la telefon. Despre încercarea prin care a trecut tatăl său, Ioana spunea că acesta simte extrem de greu experiența, mai ales, din punct de vedere fizic, având în vedere problemele sale de sănătate.
„Timpul efectiv de vizită este de 70 de minute. Timpul trece mult prea repede când stăm acolo. Am vrea să stăm mai mult. Nu vrem nici să-l obosim”, mai spunea fiica profesorului. „El acceptă această provocare ca o încercare venită din partea lui Dumnezeu.”, mai spunea Ioana, într-o notă optimistă.
Aceasta a mărturisit că singurele lucruri care îl mai alină pe profesorul Mencinicopschi sunt rugăciunea și credința în Dumnezeu, dar și faptul că poate să scrie în continuare la bibblioteca închisorii.
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit la vârsta de 73 de ani. A dus în spate o lungă suferință pe care ar fi căpătat-o în spatele gratiilor
Medicul Gheorghe Mencinicopschi a murit miercuri, 19 octombrie 2022, după o lungă suferință pe care mulți susțin că a căpătat-o în perioada petrecută în spatele gratiilor. Profesorul a fost încarcerat pe 8 august 2014, fiind eliberat după doi ani.
Cunoscut pentru activitatea sa științifică, medicul Gheorghe Mencinicopschi a ajuns să fie condamnat la opt ani de închisoare într-unul dintre cele mai controversate dosare din România, în care a fost implicat și Dan Voiculescu.
Născut pe 1 mai 1949, Mencinicopschi a fost biolog, biochimist, cercetător și director al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). În vara anului 2014, pe 8 august, profesorul a fost încarcerat, fiind condamnat definitiv la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În motivarea instanței, judecătorii au scris că el a urmărit „cu orice preț” privatizarea ICA în favoarea firmei controlate de Dan Voiculescu, adică Grivco SA.
În celebrul dosar ICA, pe lângă Gheorghe Mencinicopschi, au mai primit condamnări definitive Dan Voiculescu (zece ani), fostul director al ADS Corneliu Popa (opt ani de închisoare) și fostul ministru al Comunicațiilor, Sorin Pantis, (sapte ani).
Din pedeapsa primită, Mencinicopschi a ispășit 780 de zile – puțin peste doi ani, fiind eliberat condiționat.
Perioada petrecută în spatele gratiilor l-ar fi afectat teribil, familia acestuia susținând că ieșit din penitenciar cu o serie de probleme grave de sănătate la nivelul aparatului respirator, o consecință a condițiilor în care a fost ținut.
Citește și: Starea de sănătate a profesorului Mencinicopschi s-ar putea deteriora în închisoare
Amenzi aspre pentru șoferii care nu au la ei kit-ul de siguranță auto. Ce sumă trebuie să plătească cei care sunt prinși... Cât a ajuns să coste un coș de cumpărături pentru un trai decent în România. Suma pe care o familie cu doi copii trebuie...