- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Un vechi dicton formulat la trecerea dinspre antichitate spre lumea modernă spunea: „De ce să moară omul, când în grădină crește salvia?”
Latinii au numit această plantă „salvere” – care înseamnă a „salva”, tocmai pentru a evidenția puterea ei uriașă de a vindeca numeroase boli. În Franța, aceastei plantei i se spune “toute bonne” – care înseamnă „totul bine”.
Ce beneficii i s-au atribuit încă din antichitate
Salvia a fost planta căreia i-a fost atribuită în antichitate capacitatea de a vindeca orice boală, de aici numele ei care provine din latină,, salvere” care înseamnă a salva.
Chair dacă în trecut proprietățile acestei plante erau supradimensionate (nu, nu vindecă totul, mai ales că în timp medicina a evoluat foarte mult), salvia este în continuare indicată pentru multe afecțiuni, precum cele feminine și digestive, tonifică sistemul nervos și este bună în tratarea diabetului, alături de medicamentele prescrise de doctor.
În timp ce frunzele și florile salvie sunt consumate, întreaga plantă conține tuhon. Această esență este antiseptică, antisudorică și reglează ciclul menstrual.
În plus, această plantă vindecătoare conține taninuri care o fac revigorantă și astringentă, recomandată în tratarea diareei.
Sub ce formă se poate consuma
Salvia se poate consuma sub formă de ceai (infuzie), preparând 15 - 30 de grame de plantă pe litru de apă, astfel vei putea să bei 4 cești pe zi. De asemenea, se poate găsi sub formă de esență și se pot consuma 3 până la 4 picături, de 3 ori pe zi.
Salvia este o plantă ideală pentru afecțiunile feminine. Deoarece are acțiune antispasmică, aceasta reușește să regleze menstruația și să calmeze durerile cauzate de această perioadă. De asemenea, poate fi consumată și în ultima lună de sarcină, deoarece ajută la reducerea contracțiilor și facilitează procesul nașterii, contractând uterul.
Doamnele aflate la menopauză, trebuie să știe că ceaiul de salvie ajută în contracararea efectelor neplăcute ale menopauzei, așa că nu ezitați să consumați în perioadele grele din viața dumneavoastră!
Salvia este planta cu cea mai mare acțiune împotriva transpirației. După două ore de la administrarea unui medicament, corpul nostru începe să transpire, astfel că salvia, reduce excesul de transpirație, în special în cazurile bolilor febrile care provoacă o transpirație puternică.
Utilizarea sa este sugerată de asemenea în stări de depresie, hipotensiune arterială, amețeli, astenie sau orice alt dezechilibru neurovegetativ.
Acest lucru se datorează faptului că salvie are o acțiune rapidă asupra glandelor suprarenale și le stimulează.
Studiile de laborator au arătat de asemenea că salvia are proprietăți anti-microbiene și conține compuși antioxidanți care protejează pereții celulelor de daune.
Salvia poate fi combinată cu rozmarin pentru a obține un tonic cerebral, cu echinacea pentru afecțiunile gurii și ale gâtului, cu sunătoare pentru anxietate și îmbunătățirea stării de spirit.
Doctorii susțin că salvia este bună în tot felul de mâncărimi, fie că sunt provocate de o reacție alergică, fie că sunt cauzate de nervozitate, psoriazis, eczeme sau otrăviri. Puneți o mână de frunze de salvie proaspete, zdrobite și tăiate în 600 ml de apă fiartă și lăsați-le să stea o oră, apoi strecurați și folosiți lichidul extern pe zonele afectate de mâncărimi. Cât timp pielea este încă umedă, se acoperă cu făină integrală (nu albă) și se lasă să se usuce. În 10 minute se va simți efectul calmant.
Conform vorbei din popor, de ce să moară omu', dacă există salvie pe pământ?
Beneficile pe care această plantă atât de accesibilă le are sunt de prețuit și de luat în seamă!
Consumul salviei nu exclude consumul de medicamente prescris de doctor, dar poate fi un ajutor de nădejde pentru sănătatea noastră!
Dacă ți s-a părut utilă această infiormație, dă mai departe pentru a afla cât mai multă lume de această plantă atât de benefică!
Sursă:Lataifas