Antena Căutare

10.725 de companii au intrat in faliment in S1

Daca la sfarsitul anului trecut 21.692 de companii se aflau in diverse stadii ale procedurii de insol­venta, in primul semestru al lui 2011 numa­rul se ridica la 10.725. Totodata, potrivit unui studiu Coface Romania, numarul de falimente este cu 2,42% mai mare fata de semestrul anterior.

De la declansarea crizei economice pana in acest moment, primele trei pozitii in clasamentul falimentelor sunt ocupate de aceleasi domenii: co­mert, transporturi si constructii. Aces­tea concentreaza cea mai mare parte a numarului de insolvente inregistrate in primul semestru din 2011, respectiv 54,68%; o stabilizare a nivelului inre­gistrat in 2010, de 53,55%.

Potrivit Coface, cu toate ca semestrul I al anului 2011 era asteptat sa inregistreze o evo­lutie pozitiva comparativ cu aceeasi peri­oada a anului trecut, datele statis­tice arata ca inceputul de an a fost unul deosebit de dificil.

Astfel, din cauza masurilor de austeritate si a inaspririi concurentei prin extinderea retelei de acoperire a hipermarketurilor, compa­niile din cele trei sectoare au intam­pinat dificultati majore in acoperirea datoriilor curente, iar creditarea restrictiva a determinat populatia sa fie mult mai reticenta in a cheltui, si mai dornica de economisire.

Constructiile, la pamant

Articolul continuă după reclamă

Pozitia a treia in clasamentul insol­­ventelor este ocupata in continuare de sectorul constructiilor, care a inre­gis­trat o crestere constanta a numarului de insolvente. Astfel la sfarsitul pri­mu­lui semestru, 1.688 de firme erau in im­posibilitate de a-si acoperi datoriile curente, cu peste 60% fata de intreg volumul insolventelor in constructii inregistrat in 2007 sau egal cu nivelul inregistrat pentru anul 2008.

Alaturi de scaderea cererii, sistarea proiectelor si a lucrarilor de investitii din lipsa fondurilor, costurile crescute ale finan­tarilor, dar si blocajul de pe piata imo­biliara au contribuit la deteriorarea situatiilor companiilor ce activau pe piata constructiilor, plasand acest sector pe locul 3 al celor mai afectate industrii ale anului 2010 din punctul de vedere al numarului de insolvente. Revenirea sectorului constructiilor, aflat intr-o situatie critica, depinde de investitii, prioritizarea proiectelor si imbunatatirea legislatiei", se arata in studiul Coface.

HORECA, in top

Daca la sfarsitul anului trecut majoritatea sectoarelor inregistrau o crestere a dosarelor de insolventa aflate pe rol (cu exceptia salubritatii si agri­culturii), la mijlocul anului prezent, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, evolutia este mixta, segementul HORECA, cel al agricul­turii si al industriei fabricarii lemnului com­pletand topul sectoarelor falimen­tare.

Astfel, s-a inregistrat un volum crescator al insolventelor, cele mai mari deviatii evidentiindu-se in dome­nii precum intermedieri financiare (+54,41%) si fabricarea lemnului si a produselor din lemn (+43,77%). Cele mai viabile domenii sunt: industria extractiva, sanatate si asistenta sociala, productie si furnizare de energie elec­trica si termica, apa si gaze. Cea mai scazuta pondere in totalul insol­ven­telor inregistrate in primul semestru al anului 2011 se mentine pentru indus­tria extractiva, sanatate si asis­tenta sociala, productia si furnizarea de energie electrica si termica, apa si gaze.

Evolutia numarului de insolvente reflecta relansarea economica fragila din ultimele doua trimestre, dar si semnalele mixte din ultima perioada, pe fondul instabilitatii economice internationale. Consideram ca eco­no­mia se mentine intr-o perioada de stabilizare si in aceste conditii tindem sa credem ca anul 2011 va putea marca si o stabilizare a numarului de insol­vente", a declarat Anca Catrina, Risk Manager Coface Romania.

Brasov, Arges, Hunedoara si Satu Mare, cele mai afectate

Din primele 10 judete ca numar de insolvente inregistrate la 30 iunie 2010 doar sase se regasesc si in topul primelor 10 in prezent. Judetele care nu si-au pastrat pozitiile in top, com­parativ cu aceeasi perioada a anului anterior, inregistreaza astfel o evolutie descrescatoare a numarului insolven­telor: Timis, Bihor, Arad si Braila, locul acestora fiind ocupat de Brasov, Arges, Hunedoara si Satu Mare. Brasovul a urcat 15 pozitii (de pe locul 19 pe locul 4, inregistrand o crestere a insolven­telor cu 262%), Arges 16 pozitii, Hune­doara 11 si Satu Mare 27 de pozitii, cu o crestere de peste patru ori a insol­ventelor, ceea ce indica o deteriorare rapida a situatiei economice din acest judet.

Cazuri de insolventa inregistrate

In studiul Coface au fost luate in conside­­-rare toate cazurile de insolventa inregistrate, respectiv companii pentru care s-a deschis o procedura de faliment (generala sau simplificata) sau aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment din lipsa activelor, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.

Sursa: Financiarul

Foto: jacksonlawoffices.com

Tranzactiile din industria media au ajuns la 28,9 mld. USD, +67% fata de semestrul anterior... CE despagubeste 100% producatorii de castraveti afectati de E. coli...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x