Accesarea de fonduri europene este un subiect foarte interesant și de actualitate. Fie că ai o mică afacere în mediu rural și îți dorești să te extinzi, sau poate că vrei să începi de la zero ceva nou, noi ne-am propus să găsim 5 domenii interesante și de viitor în care poți să investești, iau Uniunea Europeană te ajută cu fonduri pentru dezvoltare.
Vânzarea reziduurilor de paie către fabrica de etanol celulozic: co-finanțată de Uniunea Europeană și de Bio-Based Industries Joint Undertaking, fabrica Clariant din Podari este proiectată să proceseze pe an aproximativ 250.000 de tone de paie de cereale, ce vor fi transformate în 50.000 de tone de etanol celulozic, cu ajutorul tehnologiei sunliquid® a companiei. Clariant le oferă fermierilor oportunitatea de a transforma reziduurile de paie într-o sursă suplimentară de venituri.
Instalarea unei statii de epurare a apelor uzate: micii fermieri pot investi și cere ajutor prin fonduri europene pentru achiziționarea unei statii de epurare ape uzate menajere ultraperformante fără vindanjare, care asigură o calitate a apei foarte bună. Prin instalarea unei asemenea stații ajutați la protejarea apelor și la menținerea unui mediu sănătos și durabil. Un exemplu pozitiv la nivel macro este stația de epurare a orașului Galați. Uniunea Europeană prin Programul ISPA a asigurat 90,24%, Guvernul României prin bugetul de stat - 5,68% şi fonduri proprii ale Apă Canal Galaţi - 4,08%.
Sistemele de plasă antigrindină în exploatații pomicole: este recomandată instalarea unor plase antigrindină în zonele cu risc sporit de producere a unor fenomene nefavorabile, datorită schimbărilor climatice din ultimii ani. Prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, au fost prevăzute fonduri inclusiv pentru tehnologizarea exploatațiilor pomicole, menite să protejeze livezile și culturile de arbuști.
Creșterea și dezvoltarea proteinelor vegetale: UE importă anual aproximativ 17 milioane de tone de proteine brute, din care 13 milioane sunt proteine din soia, astfel că acest sector de piață a cunoscut o segmentare considerabilă, cu o creștere a cererii în sectoarele hranei pentru animale și alimentelor cu valoare ridicată.
Înlocuirea combustibililor fosili cu agrobiomasă: este o opțiune viabilă pentru decarbonizarea
sectorului de încălzire, în special în zonele rurale. AgroBioHeat este un nou proiect UE finanțat prin programul Horizon 2020, care are ca scop furnizarea unei platforme cuprinzătoare pentru depășirea barierelor și pentru sprijinirea preluării pe piață a încălzirii cu agrobiomasă. În calitate de partener de proiect, Clusterul Biomasei Green Energy este responsabil pentru realizarea obiectivelor AgroBioHeat în România.
Toți trebuie să ne gândim la viitor și cum să protejăm viitorul nostru și al generațiilor următoare, ar trebui să fie prioritar pentru toți investiția în soluții ecologice, sustenabile și de reciclare, iar Uniunea Europeană oferă sprijin în această direcție. Aceste idei ar trebui puse mai acerb în practică la noi în țară și sperăm că rândurile de mai sus reprezintă un punct de plecare, o inspirație sau un avânt spre dezvoltare sau extindere.