Una dintre principalele lecții despre crizele economice pe care oricine ar trebuie să le învețe nu este dacă o altă criză ar putea apărea la orizont, ci când se va întâmpla acest lucru. Una dintre marile întrebări care ar trebui să privească România este cât de vulnerabilă rămâne țara noastră în fața unui scenariu de acest fel și care sunt marile probleme de care jucătorii importanți de pe piață se lovesc încă de pe acum.
5 probleme care fac România vulnerabilă în fața unei noi crize economice:
1. Lipsa marilor jucători români de pe anumite piețe
Una dintre marile griji semnalate de Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de pe piața clădirilor de birouri din țară, este absența altor mari dezvoltatori de pe piața de birouri internă, ceea ce ar putea reprezenta un risc în viitor. “Sunt extrem de puţini români pe piaţa mare de office din Bucureşti. Era bine dacă intra Dedeman pe piaţă. Pe nicio altă mare piaţă europeană de birouri nu vedem atât de mulţi jucători străini. Fondurile de investiţii pot fi uneori foarte speculative şi pot face rău economiei locale, în timp ce localnicii sunt mai rezervaţi atunci când vine vorba de mutări ample şi aceştia îşi protejează mai mult piaţa”, explică acesta.
2. Infrastructura rămasă nedezvoltată
Investițiile în infrastructură au stagnat în ultima perioadă în România, iar asta se traduce prin bani pierduți de către țara noastră în atragerea companiilor mari din străinătate de a veni aici. Tot din cauza infrastructurii limitate, până și companiile prezente aleg să ia decizii neașteptate. Pentru că drumurile interne nu sunt eficiente, iar Dunărea nu poate fi considerată pe segmentul românesc drept o rută optimă, investitorii din vestul țării preferă să importe prin portul Rotterdam, decât prin cel din Constanța, care atrage aproximativ 60 de milioane de tone de marfă anual, aproximativ de 8 ori mai puțin decât cel din Olanda.
3. București, capitala traficului îngreunat
Ca să rămânem la capitolul infrastructură, traficul îngreunat din Capitală ridică probleme chiar și pentru marile companii care au investit aici. Recent, compania Ericsson România s-a declarat tentată să își mute activitatea din București în alte orașe importante ale țării, precum Timișoara sau Cluj-Napoca, din pricina traficului și aglomerației din Capitală. Motivul invocat de această companie este timpul pierdut de angajații săi în fiecare zi, în trafic, spre muncă și spre casă.
4. Creșteri consolidate pe consum, nu pe investiții
Potrivit unei analize a Bancii Naționale a României, prezentată de Valentin Lazea, economistul-șef BNR, România este cea mai expusă țară europeană în cazul unei crize economice la nivel global."Îngrijorarea cea mai mare vine din partea unui criteriu care nu este depășit și nici nu va fi depășit mulți ani de acum încolo. Astăzi, când vorbim, România are al doilea cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeană după Marea Britanie. Și după ce va ieși Marea Britanie din Uniunea Europeană, România va avea cel mai mare deficit raportat la PIB", a afirmat acesta în luna aprilie a acestui an, într-o conferință organizata de Reprezentanța Comisiei Europene în România.
5. Instabilitatea fiscală
Schimbările legislative dese și, uneori, neclare nasc instabilitate și pun presiune pe economie. Antreprenorii români prezenți la Romanian Business Leaders Summit în luna martie a acestui an au adus în discuție modificările fiscale și impactul lor. “Avem nevoie să nu mai schimbe acest Cod Fiscal în fiecare săptămână", a fost mesajul lui Mihai Marcu, președinte MedLife, pentru ca Steven van Groningen, CEO Raiffeisen, să transmită un alt semnal de îngrijorare: "Întrebarea nu este când va veni această criză. Criza e ca atunci când vine iarna: unii se îmbolnăvesc de gripă, alţii nu păţesc nimic. Întrebarea este cum ne pregătim".
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: blvdone
Curs valutar 5 iunie. Curs euro mai mic! Leul se apreciază. Vezi dolar... Pe ce a spart miliarde de dolari gigantul Americii. Microsoft dă o lovitură neașteptată!...