Antena Căutare

5 semne clare că ai un salariu mai mic decât meriți

Să nu câștigi cât ar trebui poate să fie unul dintre factorii care să-ți scadă productivitatea și motivația la locul de muncă.

Să nu câștigi cât ar trebui poate să fie unul dintre factorii care să-ți scadă productivitatea și motivația la locul de muncă.

Salariul este un barometru al performanței tale la serviciu, care trebuie să reflecte atât nivelul de responsabilitate, cât și cât de mult ești apreciat de companie. Un studiu din 2014 realizat de Glassdoor arată că cel puțin 39% dintre angajați apreciază că nu sunt plătiți suficient la locul actual de muncă, dar nu pot afirma cu certitudine acest lucru. Cum salariul este confidențial în companii, nu este niciodată simplu să știi cum te situezi în comparație cu colegii tăi. Cu toate acestea, există câteva semne că angajatorul nu îți oferă o remunerație pe măsura jobului și rezultatelor pe care le ai:

Profiturile firmei au crescut, dar salariul tău a rămas același

Pe măsură ce o companie se dezvoltă și dispune de profituri tot mai mari, acest lucru ar trebui să se reflecte și în salarii, cel puțin sub forma unor bonusuri. Pentru a plăti un salariu mediu de 3131 lei, angajatorul plătește 5478, după cum aflăm folosind acest calculator online pentru salarii. După cum vezi, este suficient să introduci suma pe care o câștigi sau pe care ți-ai dori să o câștigi și vei afla exact cum sunt distribuiți banii tăi și ai companiei către stat. O creștere salarială presupune un efort pentru companie, însă, dacă profiturile au crescut cu cel puțin 20% într-un an, atunci nu există scuză pentru ca angajatorul să nu îți ofere mai mulți bani.

Statisticile arată că ești plătit prea puțin

Un simplu search pe Google îți poate spune dacă alte companii plătesc mai bine pentru o poziție similară cu a ta și dacă este cazul să îți cauți un job în altă parte. Numeroase site-uri precum Glassdoor, PayScale, Salary sau Undelucrăm te pot ajuta să îți faci o idee atât despre latura financiară dintr-o companie, cât și despre interviuri, posturi disponibile sau mediul de lucru. De asemenea, multe oferă statistici realizate din răspunsurile anonime ale utilizatorilor, astfel că vei putea să afli ușor cât de bine câștigă alții din domeniu în comparație cu tine.

Câștigi mai puțin decât colegii tăi

Oamenii vorbesc rareori despre salariul lor sau despre bani, în general, iar multe companii le interzic angajaților să facă schimb de astfel de informații. Însă chiar și așa, îți poți face o idee despre veniturile celor din jurul tău din discuțiile informale. De exemplu, când un coleg apreciază drept mic un salariu apropiat de suma pe care o câștigi și se întreabă cum reușesc oamenii să își achite toate cheltuielile din acei bani, poți presupune că are un salariu cu mult peste tine.

Ai mai multe responsabilități, dar primești aceiași bani

Dacă se adună pe biroul tău tot mai multe sarcini de serviciu, iar responsabilitățile cresc de la o lună la alta, dar șeful tău nici nu aduce în discuție problema salariului, este timpul să ai o discuție sinceră, în care poți cere o mărire de salariu sau niște beneficii care să compenseze munca în plus pe care o faci. De asemenea, dacă ai fost promovat, iar fișa postului s-a schimbat, este de la sine înțeles că avansarea ar trebui să vină și cu niște bani la salariu.

Lucrezi într-un domeniu în care nu sunt mulți specialiști

Joburile pentru care nu se găsesc des oameni specializați trebuie să ofere salarii peste medie pentru a atrage candidați. Pozițiile în domenii precum IT, SEO/SEM marketing sau posturile care îți cer să cunoști o limbă rară sunt doar câteva dintre exemplele pentru care companiile oferă salarii atractive. De exemplu, pentru un post în care ți se cere să cunoști portugheza, rusa, germana sau araba primești, în medie, cu 20-30% mai mult la salariu decât un angajat pe un post similar, dar care știe engleza sau franceza.

Reține și că intuiția ta poate fi un factor care să îți dea de bănuit: dacă nu te simți motivat, iei pauze dese, munca pe care o faci nu îți aduce nicio satisfacție, dar ai tot mai multe responsabilități, și te chinui să îți acoperi cheltuielile lunare, este posibil să lucrezi pe mai puțini bani decât ai merita și ar putea fi un bun moment să începi o discuție cu superiorul tău.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Dobo Kristian

2017, anul startup-ului romanesc. Care sunt domeniile cele mai atractive pentru afacerile mici... 3 procese pe care companiile românești preferă să le externalizeze...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x