Piața mașinilor second hand reprezintă pentru mulți șoferi singura posibilitate viabilă de a achiziționa o mașină puternică la un preț accesibil. De altfel, sectorul mașinilor la mâna a doua este și cel mai activ. În 2017, în România, Registrul Auto a constatat că peste 500.000 de unități second hand au fost înregistrate, spre deosebire de zona mașinilor noi, unde anul trecut s-au înmatriculat puțin peste 100.000 de unități. Dacă procesul de achiziționare a unei mașini noi este simplu, atunci când cauți un model second hand, e important să știi cum să negociezi și unde să te uiți pentru a găsi cele mai bune prețuri.
6 trucuri pentru a obține un preț mai bun când cumperi o mașină la mâna a doua:
1. Nu te uiți unde trebuie
Târgurile de mașini și site-urile auto pentru modele second hand sunt cele mai frecventate locuri de către cumpărătorii care doresc un model la mâna a doua. Deși poți găsi mărci auto importante la prețuri accesibile, aceste zone nu îți garantează cel mai bun preț de pe piață. Sunt șanse mult mai mari ca, dacă urmărești cu atenție sectorul de executari silite, să găsești oferte excelente pentru mărcile tale preferate.
2. Inspectează mașina alături de un mecanic
Dincolo de prețul avantajos, o mașină la mâna a doua reprezintă și un pachet de riscuri pe care tu, cumpărătorul, trebuie să ți le asumi. Una dintre cele mai bune măsuri de siguranță pe care le poți lua este inspecția mașinii făcută alături de un mecanic auto. Acesta poate identifica probleme ascunse ale automobilului, care mai departe s-ar putea transforma în costuri neprevăzute pentru tine. O măsura de prevenție atât de simplă îți va oferi un avantaj uriaș în procesul de negociere. Poți veni astfel cu argumente clare în fața proprietarului de ce acesta ar trebui să scadă prețul automobilului.
3. Să nu dai de înțeles că îți place la nebunie modelul
Păstrează entuziasmul acasă atunci când pleci la o negociere pentru achiziționarea unei mașini. Una dintre marile capcane în care cumpărătorii pică este de a se manifesta foarte sincer în fața vânzătorului. Dacă acesta simte și știe că îți place mașina sa, nu va lăsa la preț în niciun caz. Fii rece și cerebral în timpul discuțiilor și fă-l pe cumpărător să se considere norocos că îl scapi de acea mașină.
4. Documentează-te de fiecare dată
Nu te prezenta niciodată la o negociere fără să te documentezi în prealabil. Citește despre modelul pe care urmează să-l vezi, află care sunt cele mai frecvente probleme de care proprietarii se lovesc și fă-ți un preț mediu cu care acel model se vinde în general. Stabilește un plafon maxim pe care ai fi dispus să-l atingi și fă-ți o strategie prin care poți micșora prețul automobilului.
5. Încearcă să rezolvi achiziția pe loc
De multe ori se întâmplă ca o negociere să meargă excelent, oferta făcută de tine să fie convenabilă pe loc, dar vânzătorul să îți ceară 24 de ore timp să se gândească. Apoi primești un telefon în care acesta îți va cere un preț mai mare. Între timp, tu deja te vizualizezi proprietar și începi să-ți faci planuri. Aceasta este una dintre tehnicile de vânzări pentru care mulți cumpărători nu sunt pregătiți. Evită această situație și prezintă-te de fiecare dată cu banii numerar la tine și arată-i proprietarului că ești dispus să plătești pe loc și să finalizezi tranzacția cât mai repede. În acest fel, îi vei oferi vânzătorului tentația de a accepta banii din fața sa.
Ține minte că orice amânare a unei tranzacții se poate traduce în cele mai multe cazuri în eșecul de a ajunge la un comun acord. Atunci când vrei să cumperi un model la mâna a doua, urmărește-ți de fiecare dată bugetul, semnalează probleme, chiar și minore, atunci când există și caută mereu în locurile care îți vor oferi cele mai bune prețuri pentru mașina mult dorită.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: View Apart
3 moduri eficiente prin care poți reduce birocrația în interiorul companiei... PRIMA CASĂ. Veste proastă pentru tinerii care doresc să-și cumpereo locuință. Guvernul reduce drastic finanțarea...