Antena Căutare

Actualii directori de servicii deconcentrate ar trebui sa fie destituiti

De un an, guvernul Boc se chinuie sa obtina o baza legala pentru schimbarile efectuate in randul sefilor de servicii deconcentrate. Pana acum, toate tentativele au esuat. Dupa ce Curtea Constitutionala a declarat ilegale cele doua ordonante de urgenta aprobate in acest sens anul trecut (37 si 105), judecatorii Curtii au respins zilele trecute si legea de modificare a Statutului functionarilor publici, promovata de Executiv. Acum, actul normativ reintra in procesul legislativ, pentru a fi modificate articolele respinse de CCR.


„Toate numirile facute in baza Ordonantelor 37 si 105 sunt ilegale, iar toti directorii angajati in baza acestor acte normative ar trebui sa plece", a explicat pentru „Financiarul" senatorul PSD Dan Sova, cel care a intocmit sesizarea catre CCR. In opinia sa, in aceasta situatie sunt peste 4.000 de persoane. La nivelul fiecarui judet sunt cate 30 de directori de deconcentrate, asadar peste 1.200 in toata tara, numiti ilegal de actuala guvernare, a aratat si deputatul Mircea Dusa. Schimbarile in serviciile deconcentrate au avut loc nu numai la nivel de directori, ci si de directori adjuncti, directori executivi.

Reprezentantii PD-L recunosc ca hotararea Curtii „ingroapa guvernul", pentru ca angajatii destituiti in baza ordonantelor amintite „vor putea cere in Justitie plata la zi a salariilor chiar daca nu au lucrat efectiv (si) vor avea castig de cauza". „Dupa ce OUG si aceasta lege au fost declarate neconstitutionale, inter¬vine un vid constitutional in perioada martie 2009-aprilie 2010.

Acest vid genereaza prin efectul legii faptul ca pe functii ar trebui repusi politrucii numiti politic in 2007 de PNL si UDMR care au fost indepartati in martie 2009", explica senatorul PD-L Iulian Urban. In context, el atrage atentia Executivului sa nu mai aprobe o noua ordonanta pe acest subi¬ect, pentru ca „nu puteti veni la nesfarsit cu o alta OUG dupa ce atat fosta ordonanta, cat si legea au fost declarate neconstitutionale".

O atentionare similara vine si din partea liberalilor. „Sper ca aceasta ultima decizie a CCR sa insemne capatul drumului pentru aventura directorilor PD-L in deconcentrate, pentru ca s-a perpetuat prea mult o situatie cel putin absurda: doi sau trei directori in functie, salarii platite pentru mai multe functii de conducere neprevazute in organigrama, vid de autoritate in institutiile respective, prin dublarea atributiilor si diminuarea grava a eficientei acestora din cauza atmosferei de nesiguranta create", spune deputatul PNL Alina Gorghiu.

Tot articolul, in Financiarul

Misiunea FMI revine pe 27 aprilie... Romania, statul european cu cele mai slabe rezultate in domeniul constructiilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x