Antena Căutare

Adriean Videanu isi pune in cap francezii

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a ajuns subiect si in presa internationala, care relateaza cum oficialul roman a intervenit intr-o licitatie in favoarea unei firme care vindea tehnologie pentru care nu avea drepturi de proprietate intelectuala. Principalul cotidian de afaceri francez, Les Echos, dedica o ampla ancheta "baietilor destepti" din energie si modului in care Ministerul Economiei a intervenit intr-o licitatie cu dedicatie in valoare de peste 50 de milioane de euro. Scandalul ar fi trecut neobservat in Romania daca Ministerul Economiei nu ar fi publicat pe site-ul institutiei un drept la replica la ancheta publicatiei franceze

Consecintele acestui scandal mocnit sunt extrem de grave si au fost relatate pe larg de presa franceza. Romania risca sa piarda fonduri nerambursabile europene in valoare de 21,8 milioane de euro destinate modernizarii Complexului Energetic Craiova.

Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) ancheteaza modul de atribuire a contractului pentru desulfurarea gazelor la CE Craiova. Contractul in valoare de peste 50 de milioane de euro a fost castigat in iunie 2009 de consortiul Idreco-Insigma-Romelectro. Initial, fusese declarata castigatoare unitatea italiana a gigantului industrial francez Alstom, dar consortiul condus de romanii de la Romelectro au facut contestatie.

Povestea din spatele acestui caz controversat este mult mai complexa si are la baza un litigiu international intre firma Alstom si o firma chineza Insigma Technologies, privind incalcarea dreptului de proprietate intelectuala.

Potrivit jurnalistilor francezi, totul a inceput in 2004, cand grupul francez Alstom a semnat un acord de licentiere a unor tehnologii proprii cu firma chineza Insigma Technologies. Prin acordul respectiv, Alstom dadea voie chinezilor sa foloseasca, numai pentru piata chineza o tehnologie proprie, numita "desulfurarea umeda", care permite capturarea dioxidului de sulf emis de termocentrale. In 2006, compania chineza a mutat licenta pe numele unei filiale, Insigma M&E, violand licenta. Cand a observat asta, Alstom a atacat firma chineza la Curtea Internationala de Arbitraj de la Singapore, iar Insigma este condamnata sa verse 26,6 milioane de dolari catre Alstom. De ce a preferat Videanu sa cumpere tehnologie mai scumpa si mai piratata de la firma italiano-chineza?

Citeste articolul integral pe jurnalul.ro

Vin banii de la FMI!... In ciuda crizei: Vanzarile Dacia au crescut cu 18,2%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x