Consecintele acestui scandal mocnit sunt extrem de grave si au fost relatate pe larg de presa franceza. Romania risca sa piarda fonduri nerambursabile europene in valoare de 21,8 milioane de euro destinate modernizarii Complexului Energetic Craiova.
Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) ancheteaza modul de atribuire a contractului pentru desulfurarea gazelor la CE Craiova. Contractul in valoare de peste 50 de milioane de euro a fost castigat in iunie 2009 de consortiul Idreco-Insigma-Romelectro. Initial, fusese declarata castigatoare unitatea italiana a gigantului industrial francez Alstom, dar consortiul condus de romanii de la Romelectro au facut contestatie.
Povestea din spatele acestui caz controversat este mult mai complexa si are la baza un litigiu international intre firma Alstom si o firma chineza Insigma Technologies, privind incalcarea dreptului de proprietate intelectuala.
Potrivit jurnalistilor francezi, totul a inceput in 2004, cand grupul francez Alstom a semnat un acord de licentiere a unor tehnologii proprii cu firma chineza Insigma Technologies. Prin acordul respectiv, Alstom dadea voie chinezilor sa foloseasca, numai pentru piata chineza o tehnologie proprie, numita "desulfurarea umeda", care permite capturarea dioxidului de sulf emis de termocentrale. In 2006, compania chineza a mutat licenta pe numele unei filiale, Insigma M&E, violand licenta. Cand a observat asta, Alstom a atacat firma chineza la Curtea Internationala de Arbitraj de la Singapore, iar Insigma este condamnata sa verse 26,6 milioane de dolari catre Alstom. De ce a preferat Videanu sa cumpere tehnologie mai scumpa si mai piratata de la firma italiano-chineza?
Citeste articolul integral pe jurnalul.ro
Vin banii de la FMI!... In ciuda crizei: Vanzarile Dacia au crescut cu 18,2%...