Reducerile salariale in sistemul public cu 25% si a pensiilor cu 15% reprezinta o economie la buget de aproximativ 4% din PIB. Economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, considera ca pentru atingerea tintelor de deficit bugetar convenite cu Fondul Monetar International de 6,8% in 2010 si de 4,4% in 2011, cele doua masuri sunt insuficiente.
„In acest moment, realitatea arata ca, fara masuri de ajustare, Romania se va confrunta in 2010 cu un deficit bugetar de 9%-10% din PIB. Daca reducerea salariilor din sectorul public si a pensiilor se mentine si in 2011 tot mai ramane o diferenta, care trebuie acoperita prin alte masuri de ajustare", explica economistul-sef al Raiffeisen Bank. In opinia sa, guvernul ar trebui sa extinda baza de impozitare si sa reduca evaziunea fiscala. „Iesirea din criza este foarte grea, iar disponibilizarile se cuvine sa fie analizate cu foarte mare atentie, pentru ca pe de o parte sunt zone in sistemul public cu foarte putini angajati - in educatie si sanatate, iar pe de alta, sunt zone cu foarte multi angajati, cum este, de exemplu, administratia publica", arata Ionut Dumitru.
Prag european, peste doi ani
In ceea ce priveste atingerea unui deficit bugetar in 2012, sub pragul reglementat european de 3% din PIB, economistul-sef al Raiffeisen Bank pare destul de sceptic.
„Este aproape imposibil sa atingem un deficit bugetar de 3% din PIB in 2012, mai ales daca acela va fi si un an electoral", arata Ionut Dumitru.
Tot articolul, in FINANCIARUL