Antena Căutare

Analistii bancari: tintele propuse de deficit bugetar nu pot fi atinse nici macar in 2012

Masurile de austeritate prin reduceri salariale si de pensii nu vor fi suficiente pentru realizarea unei consolidari fiscale de durata. Analistii considera ca pentru atingerea tintelor de deficit bugetar de 6,8% din PIB in 2010,de 4,4% in 2011 si de cel mult 3% in 2012, guvernul ar trebui sa adopte masuri de ajustare suplimentare. De altfel, ei spun ca reducerea deficitului fiscal sub 3% peste doi ani, cand vor avea loc si alegeri parlamentare, este aproape imposibila.

Reducerile salariale in sistemul public cu 25% si a pensiilor cu 15% reprezinta o economie la buget de aproximativ 4% din PIB. Economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, considera ca pentru atingerea tintelor de deficit bugetar convenite cu Fondul Monetar International de 6,8% in 2010 si de 4,4% in 2011, cele doua masuri sunt insuficiente.

In acest moment, realitatea arata ca, fara masuri de ajustare, Romania se va confrunta in 2010 cu un deficit bugetar de 9%-10% din PIB. Daca reducerea salariilor din sectorul public si a pensiilor se mentine si in 2011 tot mai ramane o diferenta, care trebuie acoperita prin alte masuri de ajustare", explica economistul-sef al Raiffeisen Bank. In opinia sa, guvernul ar trebui sa extinda baza de impozitare si sa reduca evaziunea fiscala. „Iesirea din criza este foarte grea, iar disponibilizarile se cuvine sa fie analizate cu foarte mare atentie, pentru ca pe de o parte sunt zone in sistemul public cu foarte putini angajati - in educatie si sanatate, iar pe de alta, sunt zone cu foarte multi angajati, cum este, de exemplu, administratia publica", arata Ionut Dumitru.

Prag european, peste doi ani

In ceea ce priveste atingerea unui deficit bugetar in 2012, sub pragul reglementat european de 3% din PIB, economistul-sef al Raiffeisen Bank pare destul de sceptic.
Este aproape imposibil sa atingem un deficit bugetar de 3% din PIB in 2012, mai ales daca acela va fi si un an electoral", arata Ionut Dumitru.

Tot articolul, in FINANCIARUL

Investitori din anturajul lui Puiu Popoviciu au preluat Tiago Mall... Micii jucatori pe Bursa, sclavii Fiscului de la 1 iulie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x