Antena Căutare

Analistii BT: Economia mondiala nu si-a revenit din recesiune. Vor urma si alte retrogradari de rating sonore

Turbulentele de pe piete din luna august au fost un prim ecou al temerilor, justificate in opinia analistilor de la BT Securities, privind reintrarea economiei mondiale in recesiune. BT Securities este societatea de brokeraj a grupului Banca Transilvania (BT), care detine a treia banca de pe piata locala dupa activele de la jumatatea anului.


"La modul real, economia mondiala nu prea si-a revenit din recesiune, deznodamantul (care ne trimite mai degraba la deflatie si situatia dificila a Japoniei in decada 1990-2000) fiind doar amanat prin injectii masive de lichiditati si bailout- uri care, in cele din urma, au alimentat actuala faza a crizei financiare", considera Dan Rusu, seful departamentului de analiza al BT Securities.

"Credem ca suntem abia la inceput, iar decizia S&P de retrogradare a rating-ului SUA (desi cam pripita avand in vedere ca Statele Unite se imprumuta in propria moneda si au, in caz extrem, capacitatea de a recurge la tiparirea de bani) va fi urmata - daca agentia ramane consecventa - de alte retrogradari sonore ale rating-ului de tara", a adaugat Rusu.

Potrivit acestuia, destul de multi ochi se indreapta acum spre Franta, tara conservandu-si deocamdata rating-ul AAA in conditiile in care nivelul datoriei ca procent din PIB (acum pe la 85%) a crescut de doua ori mai repede decat al Italiei din 2007 incoace.

"Iminenta default-urilor la creditele suverane, mai ales pentru tarile din zona euro (Grecia, Portugalia, Irlanda) va accentua presiunile deflationiste la nivel mondial si acesta este riscul cel mai mare in al doilea semestru al acestui an si in 2012", spune analistul de la BT Securities.

In ce priveste situatia Romaniei, dupa ce abia in primul trimestru din acest an se inregistra iesirea oficiala din recesiune, estimarile preliminare Eurostat pentru trimestrul al doilea al anului vin sa indice cea mai redusa crestere economica anualizata pozitiva din UE si o crestere de trei ori mai mica (0,2%) fata de primele trei luni ale anului.

Totusi, o evolutie la fel de dezamagitoare a inregistrat si Germania - cu o incetinire a cresterii economice de la 1,3% in T1 11 la 0,1% in T2, Franta - cu un PIB stagnant si chiar SUA cu o crestere economica in T1 2011 semnificativ revizuita in jos (de la 1,92% la 0,36%), iar in T2 sub asteptari (la 1.3%).

Analistii de la BT considera ca exista si o latura favorabila in aceasta perspectiva, ce consta in faptul ca Romania se numara printre economiile emergente, iar nivelul de indatorare al tarii este relativ redus si sub control - o situatie superioara multor economii mature din UE.

"Si, desi nu face parte din grupul BEE (big emerging economies - China, India, Brazilia), ca economie in curs de dezvoltare, participa la tendinta ce se manifesta inca de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial: tarile emergente contribuie intr-o masura tot mai mare la PIB-ul global", a mentionat Dan Rusu.

Un raport recent al PIMCO anticipeaza chiar ca pana in 2013, aportul economiilor in curs de dezvoltare la PIB-ul global il va depasi pe cel al economiilor mature.

"Subliniem aici tendinta tot mai vizibila de redirectionare a fondurilor inspre zona emergenta a economiei globale si ca nu e lipsit de sens sa afirmam ca, in perspectiva, o tara emergenta ca Romania, are potential major chiar si intr-un context global tulbure in perioada urmatoare", a conchis Dan Rusu.

Sursa: Antena3

Aglomeratie pe Litoral, pierderi la hotelieri... BT Securities: Cu toti factorii negativi luati in considerare, actiunile Petrom raman subevaluate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x