Antena Căutare

Analiza: Cel mai mare salariu mediu oferit de patronii romani: 668 de euro in foraj-sonde

Putine societati acorda angajatilor minimul pe economie, insa exista discrepante majore intre companii din acelasi domeniu, apartinand chiar aceluiasi actionar. Una dintre cele mai mari diferente se regaseste intre industria grea si cea usoara.

„Catalogul capitalistilor romani", un produs realizat de „Financiarul" si pu­blicat luna trecuta, releva nu doar sumele cu care firmele detinute de patroni autoh­toni le-au platit statului in 2009, ci si sala­riile oferite de acestia. Astfel, pe baza platilor facute de companii, in numele sa­lariatilor, la contributiile sociale, „Finan­ciarul" a calculat si nivelul salariilor brute oferite angajatilor.

Potrivit calculelor „Fi­nanciarul", salariile platite de majoritatea patronilor romani se situeaza peste nive­lul minim pe economie, dar in foarte pu­tine cazuri depasesc nivelul castigului sa­la­rial mediu brut stabilit de Institutul National de Statistica.

In foraj-sonde, de la 400 la 1.100 de euro

Cel mai mare salariu mediu brut se ofera in industria petroliera, mai exact in foraj si constructia echipamentelor de foraj si sonde, insa apar diferente intre societati chiar ale aceluiasi actionar.

Articolul continuă după reclamă

De exemplu, la Upetrom 1 Mai, a lui Gabriel Comanescu (locul 3 in „Catalogul capita­listilor ro­mani"), salariul mediu in 2009 a fost de 404 euro, in timp ce la Grup servi­cii pe­troliere, venitul mediu a fost de 1.112 euro - cel mai mare din bransa.

Firma Foraj Sonde SA, a fratilor Cristescu (locul 8), oferea angajatilor 663 de euro lunar, me­dia pe ramura. Salarii mari se ofereau, asa cum era de asteptat, si in IT si comunicatii: 583 de eu­ro brut. In top conducea firma Air Bites, a lui Zoltan Teszari (locul 5), 970 de euro brut, urmata de Softwin, a familiei Talpes, cu 900 de euro, si Asesoft Inter­national, a lui Sebastian Ghita: 811 euro. O alta firma apartinand lui Sebastian Ghita ofera insa unul dintre cele mai mici castiguri: Team­net - 323 de euro.

In infrastructura - cu peste 100 € mai mult decat in constructii

Firmele de constructii cu activitati in infrastructura rutiera platesc mult mai bine decat cele din constructiile „clasice", diferenta venitului mediu, in 2009, fiind de peste 100 de euro.

Astfel, asfaltatorii ofe­reau un salariu mediu de 492 de euro, probabil si din cauza ca profiturile, in acest domeniu, sunt foarte mari.

La Pa&Co a lui Costel Casuneanu (locul 23 in „Catalogul capitalistilor romani" pe anul 2009), salariul mediu era de 813 euro. Lefuri mari acorda si Dorinel Umbrarescu (locul 1) - 750 de euro la Tehnostrade si 662 de euro la Spedition UMB. Nelu Ior­dache (locul 6) acorda salarii de 673 de euro la Tehnostrade, in timp ce Florea Diaconu (locul 30) acorda doar 247 de euro angajatilor Delta ACM, iar Theodor Berna - 321 de euro salariatilor companiei Tehnologica Radion.

Tot articolul, in Financiarul

Bani ratati: Romania nu a luat niciun cent pentru internet de mare viteza... Leul s-a apreciat usor in raport cu euro. Vezi cursul valutar!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 19 noiembrie 2024. Mara și Bogdan au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 19 noiembrie 2024. Mara și Bogdan au câștigat suma de 25000 de lei Marti, 19.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x