Spre comparaţie, în 2018, numărul tranzacţiilor a fost de 98, iar în anul anterior, 106.
"2019 a reprezentat un an cu o activitate intensă pe piaţa de fuziuni şi achiziţii, numărul tranzacţiilor atingând un record al ultimului deceniu. După un debut slab într-un context particular, piaţa şi-a revenit începând cu trimestrul al doilea, iar numărul total de tranzacţii a sărit de 100. Notăm însă că tendinţa de a nu raporta valoarea acestora, pe care am observat-o şi în anii anteriori, a devenit mai accentuată: numai 24 de tranzacţii au avut valoare comunicată. În acest context, estimarea valorii pieţei a devenit mai degrabă un exerciţiu de evaluare indicativă pentru echipa noastră”, a spus Ioana Filipescu Stamboli, partener Corporate Finance, Deloitte România.
Nouă tranzacţii cu o valoare declarată sau estimată de minimum 100 de milioane de euro au fost anunţate anul trecut. În 2018, numărul acestora a fost de 14.
Printre cele mai mari tranzacţii ale anului 2019 a fost achiziţia de către grupul de investiţii PPF a Central European Media Enterprises (CME) cu activităţi în cinci state din regiune, care în România deţine PRO TV, de la compania americană AT&T (valoare necomunicată pentru România).
Rundă de finanţare obţinută de UiPath
O altă tranzacţie de top este o rundă de finanţare în valoare de 568 de milioane de dolari (500 de milioane de euro), obţinută de către UiPath, companie din domeniul automatizării robotizate a proceselor (RPA), care a stabilit un nou record pentru evaluarea companiei, de 7 miliarde de dolari. În cadrul acestei runde de finanţare au participat mai mulţi investitori financiari.
Este de remarcat şi preluarea de către EximBank a 99,28% din Banca Românească de la National Bank of Greece (valoare necomunicată), dar şi achiziţia de către grupul AFI Europe a portofoliului de birouri al NEPI-Rockcastle constând în patru clădiri de birouri - Floreasca Business Park, The Lakeview, Aviatorilor 8 (Bucureşti), City Business Centre (Timişoara), o tranzacţie record pentru sectorul imobiliar local (valoarea tranzacţiei: peste 300 de milioane de euro).
Alte tranzacţii de top: achiziţia unui pachet minoritar din acţiunile Superbet, cel mai mare jucător de pe piaţa pariurilor sportive din România, de către fondul de investiţii Blackstone (valoare: 175 de milioane de euro); preluarea de către Ingka Group (care deţine magazinele IKEA) a unui pachet de 80% în şapte parcuri eoliene, de la Vestas (valoare: 136 de milioane de euro); preluarea de către fraţii Pavăl, proprietarii Dedeman, a clădirii de birouri The Office din Cluj-Napoca (valoare necomunicată).
Achiziţia producătorului de materiale de construcţii Adeplast de către grupul Sika
În plus, este de remarcat şi preluarea de către fondul de investiţii MAS Real Estate a unui portofoliu de nouă centre comerciale în Roman, Baia Mare, Slobozia, Focşani, Râmnicu Sărat, Târgu Secuiesc, Făgăraş, Gheorgheni, Sebeş (valoare: 113 milioane de euro); achiziţia producătorului de materiale de construcţii Adeplast de către grupul Sika (valoare necomunicată); achiziţia de către grupul Zentiva, deţinut de fondul de private equity Advent International, a operaţiunilor din Europa Centrală şi de Est ale companiei Alvogen, inclusiv producătorul de medicamente Labormed din România (valoare necomunicată).
Investitorii financiari au avut o activitate semnificativă în 2019 pe partea de cumpărare, cu un total de 22 de tranzacţii. Printre acestea se numără achiziţia CME (inclusiv Pro TV) de către PPF, intrarea Blackstone în acţionariatul Superbet, intrarea Greenbridge în România, cele trei achiziţii realizate de către CEE Equity, achiziţiile Innova, Abris şi Highlander (câte două tranzacţii fiecare), investiţia realizată de către The Rohatyn Group în Amethyst Radiotherapy şi cea mai recentă rundă de finanţare a UiPath.
”Rămânem optimişti în legătură cu evoluţia pieţei de fuziuni şi achiziţii în 2020. Activitatea rămâne intensă în această perioadă în care perspectivele macroeconomice se menţin solide, iar rezultatele companiilor îşi păstrează trendul ascendent. Semnalăm din partea unor jucători de talie mare deja prezenţi în România un interes în creştere pentru mandate de asistenţă la cumpărare, ceea ce indică faptul că tendinţa de consolidare din anumite sectoare se va accentua în perioada următoare şi ne aşteptăm să fie demarate tranzacţii semnificative în 2020. Pe partea de vânzare, pentru antreprenorii care se gândesc să iniţieze un exit în acest an, contextul general este favorabil pentru finalizarea cu succes a unei tranzacţii”, a mai spus Ioana Filipescu Stamboli.
Piaţa de M&A din România, în 2019, a avut o valoare piaţă (tranzacţii cu valoare comunicată) de 1,7 miliarde de euro. Valoarea estimată a piaţei (inclusiv tranzacţii cu valoare necomunicată) a fost de 4–4,4 miliarde de euro.
Valoarea medie (calculată pentru tranzacţiile cu valoare comunicată, excluzând mega-tranzacţia UiPath) a fost de 52 de milioane de euro.
Sursa : news.ro
Cinci surse de bani în 2020. Firmele mici și mijlocii ar trebui să știe asta... Autorizaţiile pentru construcţia de locuinţe au crescut cu 5,6% în noiembrie 2019...